Menu

Aromatične kupke: Sada je vrijeme za opuštanje

Zatvoriti se u vlastita četiri zida, ugasiti mobitel.

Home » Ljepota » Njega » Aromatične kupke: Sada je vrijeme za opuštanje - 12.2019

Vani je sivo i sivo i sivo – a raspoloženje i unutrašnji osjećaj lagano počinju tome da se prilagođavaju. Tada pomaže samo jedno: Nakon dugog dana jednostavno uroniti u vlastitu wellness oazu! Kao dodatak savršene su aromatske kupke, jer kombinacija tople vode i mirisnog ulja već nakon kratkog vremena pozitivno utiče na raspoloženje.

Citrusni mirisi poput grejpa djeluju oživljavajuće i osvježavajuće, dok lavanda ili matičnjak umiruju i pomažu da se lakše zaspe. Kod prehlada se preporučuje eukaliptus, jer potiče oslobađanje disajnih puteva od šlajma.

Dok mnoge kupke već u sebi sadrže eterična ulja, kao dodatak može poslužiti i samo ulje. Kako ono ne bi plutalo po površini već se pomiješalo sa vodom, neophodno je dodavanje emulgatora poput mlijeka ili meda. Jednostavno pomiješati sa nekoliko kapi ulja i dodati u vodu.

Kako bi se u potpunosti iskoristio učinak eteričnog ulja, u kupki se zadržite 10 do 20 minuta. Potom posušite tijelo prethodno zagrijanim peškirom. Još intenzivniji efekt se postiže dodavanjem eteričnog ulja u mirisne lampe, dok uživate u udobnosti svoga kauča.

 

Prema gore
OKViše informacija