Menu

Babymoon: Posljednji odmor u dvoje

Prije nego što dijete dođe, parovi još jednom intenzivno vole iskoristiti vrijeme u dvoje.

Home » Porodica » Babymoon: Posljednji odmor u dvoje - 11.2019

Ako pitate mlade roditelje šta im najviše nedostaje, najčešći odgovor je sljedeće: san. Potom slijedi vrijeme u dvoje. Prvi mjeseci po rođenju djeteta umnogome su iscrpni – uprkos što su isti lijepi. Stoga mnogi parovi prije rođenja djeteta vole napuniti ljubavne baterije. Ovaj trend naziva se „babymoon“ (mjesec bebe), izvedeno od engleske riječi „honeymoon“ (medeni mjesec).

Mnogi hoteli nude posebne wellness trenutke za buduće roditelje prije velikog dana. „Lijepo je kada budući roditelji dobiju priliku još jednom „obnoviti“ ljubav prije nego što zakorače putem izazova koje nosi rođenje djeteta“, kaže i bečki ginekolog Christian Matthai. Prema njegovom iskustvu najbolje vrijeme za to jeste između 16. i 36. sedmice trudnoće. „Tim sedmicama prethode simptomi poput mantanja i umora, zbog čega je wellness odmor možda prenaporan.“

Specijalni program

Ponude za „babymoon“ razlikuju se od hotela do hotela. Najčešće ponude za romantične trenutke u dvoje svode se na masaže u paru, večeru pod svijećama ili ugodne kupke. Neki hoteli svoje ponude ciljano prilagođavaju potrebama trudnica: Mogu se posavjetovati sa babicama ili se prepustiti opuštajućim spa trenucima. Tretmani su također prilagođeni trudnicama. Posebno se tretiraju područja tijela koja su tokom trudnoće opterećena, poput leđa, vrata, stopala ili nogu. Stomak se masira posebnim njegujućim uljima i tretira pilinzima, kako se ne bi stvarale trudničke strije. Noge i stopala će također biti zahvalni za masažu. Posebne masaže za lice usmjerene su ka hormonalnim promjenama žene i pomažu kod opuštanja. Meditacije umiruju i pomažu u povezivanju s nerođenim djetetom.

Opuštanje pomaže

Ono što pomaže parovima ili trudnici veoma je individualno. Važno je da hoteli budu „svjesni“ različitih potreba – neovisno da li se radi o wellness tretmanima, o hrani ili o psihičkim strahovima ili nesigurnostima. Pritom je posebno važno da se parovi mogu opustiti. Emocionalni ili tjelesni stres može nepovoljno uticati na nerođeno dijete. Uravnoteženost, mir, sigurnost i ljubav posebno su važni. „Svaki trenutak opuštanja je vrijedan i važan“, uvjeren je Matthai.

U konačnici, zajednički wellness odmor ne mora biti kratkoročni užitak, već i poticaj da si kod kuće parovi uzmu vrijeme za odmor u dvoje.

Bezbrižno u babymoon

  • DOBRA PRIPREMA: Prije putovanja razgovarati sa ginekologom i potražiti kontakt osobu za hitne ljekarske slučajeve u mjestu. Osigurati se za vrijeme putovanja.
  • SPAKOVATI SE PROMIŠLJENO: Spakovati pasoš za mamu i bebu, pomoć za spavanje poput jastuka za trudnice i najdraže proizvode za njegu.
  • KRATKO VRIJEME PUTOVANJA: Preporučuje se putovanje unutar zemlje. To je sigurnije.
  • NA DESTINACIJI: Paziti na ishranu i ne pretjerivati sa sportom.
Prema gore
OKViše informacija