Menu

Bio jednako bilje? Pet razloga zašto kupujemo bio

Bio namirnice postale su trend. Ali zašto?

Home » Užitak » Prehrana » Bio jednako bilje? Pet razloga zašto kupujemo bio - 09.2020

Bio je trend, neovisno da li su u pitanju namirnice, odjeća ili proizvodi za domaćinstvo. A da li je bio zaista bolje? Da, kaže češka food-blogerica Anna Růžičková. Mišljenja je da se razlika može primijetiti već pri samom okusu. Ona nam otkriva zašto radije koristi bio proizvode (na primjer proizvode dm robne marke dmBio), ali istovremeno izbjegava striktna pravila kada je u pitanju ishrana. Jer ipak, bio ne znači potpunu promjenu životnih navika – promjena započinje već malim koracima, posebno kada je u pitanju zaštita okoliša, ali i općenito dobra djela (čime se štitimo protiv loše karme). Kako održivi razvoj ne bi ostao puki trend, u nastavku otkrivamo nekoliko dobrih razloga koji će pokazati šta to bio sve može.

Pet razloga zašto dajemo prednost bio proizvodima

  1. Ukusnije je

„Voće i povrće drugačijeg se okusa, ako su iz vlastitog vrta ili od pouzdanog poljoprivrednika iz regije“, uvjerena je Anna Růžičková. Velika razlika postoji i kod mahunarki kada je u pitanju kvalitet. Konvencionalni proizvodi iz trgovina skloni su buđi. Posebno kada su u pitanju grah, leća i slanutak, bio proizvođači ulažu napore da sve to skupa adekvatno održavaju i skladište. A mi kao potrošači to trebamo vrednovati i znati cijeniti – pa tako i platiti.

  1. Više hranjivih materija

„Sve više ljudi dolazi do zaključka da odgovarajućom ishranom mogu riješiti mnoge zdravstvene probleme“, kaže blogerica. Lično se hrani uglavnom bio proizvodima, veganski i bezglutenski, a na svom food-blogu dijeli mnoge jednostavne i zdrave recepte. Prema njemačkom Saveznom centru za ishranu, kvalitet namirnica je odlučujući kada su u pitanju sadržane hranjive materije: Bio voće i povrće, prema Saveznom centru, sadrže manje vode a više hranjivih materija i vitamina C. Osim toga, znatno su bogatiji sekundarnim biljnim materijama.

  1. Manje hemije

Sredstvo protiv štetočina, sredstvo za rast. „Žitarice su vlastiti kapital“, uvjerena je Anna Růžičková. „Jer proizvodi od žita često se genetički obrađuju; pšenica se, recimo obrađuje pesticidima, kako bi se klas osušio.“ Ako to ne želite, posegnite za bio proizvodima.

  1. Za više zaštite za životinje

U bio poljoprivredi, dobrobit životinja od velike je važnosti. Ako ne želite u potpunosti odustati od mesa i mliječnih proizvoda (iako postoje odlične mesne alternative za vegansku kuhinju), izborom bio proizvoda pružate podršku adekvatnom ophođenju prema životinjama na farmama. Jer, jedno je sigurno: Kravi, koja se tokom ljeta slobodno može kretati livadom, mnogo je bolje od mliječne krave povezane s pumpicama u štali.

  1. Zaštita zemljišta i vode

Manje hemije, više organskog đubriva i sadnja mješovitih kultura: Biološki principi štite zemljište i učinit će da ono dugoročno ostane plodno. Isto štiti resurse, dobro je za okoliš i plodove koji iz zemljišta crpe hranjive materije. I: Bio zemljište za razliku od uobičajenog upija i čuva više vode.

Prema gore
OKViše informacija