Menu

Borba protiv čudovišta zvanog karijes: Uz igru prati zube

Njega zuba kod djece je od velike važnosti.

Home » Porodica » Borba protiv čudovišta zvanog karijes: Uz igru prati zube - 11.2019

Njega zuba kod djece je od velike važnosti: Uz aplikacije i posebno pripremljene bajke, njega zuba će postati prava zabava.

„Mama, mogu li oprati zube?“ Mnogi bi željeli čuti ovu rečenicu. Umjesto toga čuju se raznorazni izgovori i negodovanja. Pritom je roditeljsko insistiranje na pranje i njegovanje zuba opravdano. Karijes se ubraja u najčešća hronična oboljenja kod male djece i djece predškolskog uzrasta. Prvi zubići mogu – ukoliko su izloženi karijesu – „zaraziti“ druge zube.

Stoga se već kod prvih zubića treba obratiti pažnja na redovno čišćenje zuba. Pristupite tom procesu uz igru. Proizvodi koji su namijenjeni djeci – poput šarenih pješčanih satova za mjerenje trajanja vremena pranja zuba ili četkica s motivima poznatih likova sa crtića i filmova – stvaraju dobro raspoloženje. Pomoću takozvanih „playbrushes“ tokom pranja zuba mogu se igrati različite igrice na smartphoneima ili tabletima.

Još više zabave uz bajke

Nije ni čudo da su različita istraživanja pokazala da sve veći broj ispitanika zapravo pristupa upitnicima koji se tiču proizvoda za njegu dječijih zuba. A mnogi ispitanici smatraju da su aplikacije za njegu zuba korisne. Uz to pomoći mogu i priče koje će učiniti da vrijeme trajanja pranja zuba od dvije minute proleti. Na internetu se mogu pronaći mnoge bajke koje su upravo namijenjene za period pranja zuba.
Osim trajanja njege, potrebno je i ispravno njegovati i čistiti zube. Stoga stručnjaci preporučuju takozvanu GVU tehniku koja također sadrži razigrane elemente: Prvo se njeguje površina kojom se grize (pokreti tamo-ovamo), potom vanjska strana zuba (kružni pokreti) i na kraju unutrašnja strana (cik-cak pokreti od desni prema zubima).

A i dalje najbolja metoda uvjeravanja u čari pranja zuba jesu namjenske dječije paste za zube, koje imaju okus jagode i drugih poslastica.

Prema gore
OKViše informacija