Menu

Čišćenje po sistemu

Savjeti za generalno čišćenje.

Home » Nadahnuće » Čišćenje po sistemu - 10.2016

Čišćenje nije samo pitanje čistoće. To može biti puko zadovoljstvo. Ako to sami sebi olakšamo.

Podovi

Kao alternativa agresivnim sredstvima, koja uništavaju površinu, postoje univerzalna sredstva na biljnoj bazi koja mogu gotovo sve. I neka osnovna pravila. Parketni podovi nabubre ako se koristi previše vode. Zato: krpe za brisanje temeljno ocijediti i samo povremeno mokro brisati, inače koristiti metlu. Prije brisanja se preporučuje suho čišćenje (važi i za laminat), tako vam je potrebno manje sredstva za čišćenje. To je bolje po našu okolinu i sprječava klizanje. Pločice se češće čiste mokro, kako bi se izbjegle fleke od kamenca.

Preporučujemo:

Sve blista. Za čistoću vašeg laminata pobrinut će se Denkmit, sredstvo za čišćenje laminata i plutanih površina,
a  Denkmit, univerzalno sredstvo za čišćenje površina s mirisom limete osim što površine čini blistavim, osvježava ugodnim mirisom.

Glatke površine

Glatke površine možete pronaći u svakoj sobi. Kod generalnog čišćenja stana, sve uklanjamo i pospremamo te prelazimo vlažnom krpom. I to sa sredstvima za čišćenje koja dezinfikuju, jer površine često dodirujemo. I nemojte zaboraviti na prednje strane ormara, vrata frižidera, stolove za pisanje i komode! Obzirom da higijenska sredstva za čišćenje često sadrže hemijske supstance, važno je – prije svega u dječjoj sobi – obratiti pažnju na sadržaj sastojaka i, po potrebi, prebrisati dodatno vlažnom krpom.

Preporučujemo:

Praktično. Kako bi sve površine u tren bile 99,9 % zaštićene od bakterija. Denkmit maramice idealne su za dezinfikovanje kuhinjskih površina.

Prozori i staklene površine

Prozori se čiste na kraju, jer tada više ništa neće prašiti stakla. Sa odgovarajućim sredstvom za čišćenje ne trebate se plašiti da će ostati linije. Važno: nemojte čistiti prozore pri jakoj sunčevoj svjetlosti, jer voda brzo isparava, a sredstvo za čišćenje ostavlja sloj prugica iza sebe. Ako su stakla jako zaprljana, prvo ih treba pomesti pomoću mekane metlice. Usput se možete pobrinuti za ogledala i druge staklene površine. Okviri se već prethodno očiste pomoću univerzalnog sredstva za čišćenje.

Preporučujemo:

Sjaj. Denkmit sredstvo za čišćenje stakla. I vaše staklo će ponovo zablistati.

Umivaonik i tuš

Limunska i sirćetna kiselina su dobre alternative u odnosu na sredstva koja sadrže hlor. Čiste se i armature, čepovi za umivaonik, perlatori (stavlja se u sirćetnu vodu) i odvodi. Biološka sredstva za čišćenje možete direktno naprskati na mjesta koja se trebaju očistiti.

 

Preporučujemo:

Kupatilo. Denkmit sredstvo za čišćenje kupatila uklanja kamenac i temeljito čisti.

Blistavo. Denkmit sredstvo za čišćenje s ocatnom kiselinom olakšava čišćenje i uz dodatno pojačanu formulu  sve postaje blistavo.

Dekoracija i posuđe

Ono što je izrađeno od stakla ili plastike se može čistiti deterdžentom za posuđe. Kod mesinga ili bakra se koriste specijalna sredstva za čišćenje koja sprječavaju nastanak fleka i gubitak boje. Poliranjem se escajg dovodi do sjaja. Sredstva za čišćenje su pogodna i za armature.

Preporučujemo:

Prirodno. Frosch ekološko sredstvo za čišćenje s ocatnom kiselinom.

Mirisno. Frosch abrazivno sredstvo s mirisom lavande.

Frosch, abrazivno sredstvo, s mirisom lavande

.

Dugotrajno i čisto

Dugotrajnost kod dm nije samo prazna ključna riječ. Kod ecover isto tako. Stoga je kod deterdženta za posuđe sa jorgovanom i eukaliptusom priroda u prvom planu, i to već kod samog pakiranja. Ono je izrađeno od plastičnog otpada iz mora, kako bi se smanjio otpad u vodama. Za projekat “Ocean Plastik” se hvata plastika u kanalima Amsterdama koja se reciklira i koristi za proizvodnju flaša za deterdžent za posuđe. U dm to smatramo odličnim, zbog čega proizvod možemo odmah pronaći na policama. Jer, u konačnici, zdravlje mora je i naše sopstveno zdravlje.

Bio-savjet: Biološki savjet: flaša ecover deterdženta za posuđe sa jorgovanom i eukaliptusom je ekološki prihvatljiva, jer je izrađena od plastičnog otpada koji se izvlači iz mora.

 

Prema gore
OKViše informacija