Menu

Depilacija: Metode za lijene i hrabre

Dlačice su prirodni sastav našeg tijela, ipak ne želimo ih imati, jer nam smetaju.

Home » Ljepota » Njega » Depilacija: Metode za lijene i hrabre - 05.2020

#freeyourpits

Volimo prirodno. Čak su Madona, Miley Cyrus, Julia Roberts i Lena Dunham pokazale javno dlačice ispod pazuha. Nova sloboda dobila je i svoj hashtag #freeyourpits – oslobodi svoje pazuhe. Dozvoljeno je sve što nam se dopada. Ako Vam se glatka koža ipak sviđa više, klasično brijanje ispod tuša biće od pomoći, ali ne dugotrajno. Dlačice su često vidljive već idući dan, a nerijetko praćene i upalnim bubuljicama. Duže mirni bićemo s metodama Sugaring-depilacija šećernom pastom ili Waxing-depilacija voskom. Evo u čemu je razlika.

 

Glatka stvar: Ove vrste depilacija preporučuju eksperti

 

  1. Wax, Baby

Kako se radi: Vosak na bazi meda zagrijava se u patronama i nanosi na kožu. Zatim se brzo uklanja trakom pamučnim ili lanenim trakama. Na ovaj se način dlačice uklanjaju iz korjena.  Kako biste primjenili ovu metodu, dlačice moraju biti dugačke oko pola centimetra, što znači pustiti ih da rastu oko dvije sedmice nakon posljednjeg brijanja. Dan-dva prije depilacije voskom, preporučuje se urdaiti peeling. Nakon depilacije kožu nije preporučljivo mazati.

Prednost: Tretman traje kraće od depilacije šećernom pastom, jer se vosak može nanijeti na veću površinu. Koža ostaje glatka i do četiri sedmice.

Nedostatak: Koliko ste hrabri? Kod depilacije voskom se dlačice uklanjaju u suprotnom smjeru od njihovo rasta, to uzrokuje malo jači pritisak i bolnije je od depilacije šećernom pastom. Ponekad može doći do neželjnog urastanja dlačica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Sugar, Baby

Kako se radi: Kod depilacije sa šećernom pastom se nanosi topla smjesa koja se sastoji od šećera i limunovog soka. Šećer prodre u folikulu dlačice i obuhvati je u potpunosti. Za razliku od depilacije voskom, peeling prije tretmana se ne smije primjeniti. Šećer se lijepi samo na odumrlim površinama kože i on samo po sebi već ima efekt peelinga.

Prednost: Budući da tokom depilacije šećernom pastom u korijenu dlake dolazi do smanjenog protoka krvi i dlačice se uklanjaju u smjeru njihovog rasta, ova metoda je manje bolna u usporedbi s depilacijom voskom. Još jedna prednost: Dlačice mogu biti nešto kraće za oko 0,3 centimetara nego prilikom depilacije voskom. I ovdje ste mirni do mjesec dana prije novog rasta neugodnih dlačica.

Nedostatak: Pošto se šećerna pasta nanosi na manje površine, ovaj tretman traje duže od depilacije voskom.

 

Njega poslije

Nakon tretmana se nanosi njegujući losion. Važno je da losion ne sadrži alkohol ili parfem. Neposredno nakon tretmana, bavljenje sportom se ne preporučuje. Nakon depilacije voskom ili šećernom pastom tretirane dijelove tijela ne izlagati suncu, solarijumu ili ići u saunu, do tri dana. Rad u bašti ili na otvorenom ne preporučuje se do dva dana nakon tretmana, kako tretirani dijelovi tijela ne bi došli u kontakt s prljavštinom.

 

 

Prema gore
OKViše informacija