Menu

Detoksikacija za tijelo, duh i dušu

Bez balasta.

Home » Nadahnuće » Psiha » Detoksikacija za tijelo, duh i dušu - 03.2019

Proljeće je najbolje vrijeme da se riješite balasta. Tijelo će nam za detoksikaciju zahvaliti novom snagom.

Proljeće je stiglo! Sunčeve zrake privlače napolje, priroda se budi iz zimskog sna. A mi? Mi se osjećamo umorno i slabo. Razlozi za ovaj proljetni umor su raznoliki. Jedan od njih je hormon spavanja melatonin. Uvečer se stvara u velikim količinama. Tako epifiza koja je zadužena za lučenje melatonina upravlja dnevnim i noćnim ritmom. U proljeće se tijelo mora ponovo navikavati na više sunca. A to može potrajati. To znači: Često postoje zalihe melatonina iz tamnog godišnjeg doba, koje se moraju izravnati. Te zalihe mogu pored pospanosti izazvati razdraženost ili bezvoljnost.

Šta činiti? Iako se čini privlačnim – više spavanja nije pravi put. Kako bismo olakšali tijelu da se „prebaci“ na novo doba, čarobna riječ će biti aktivnost. Izaći prošetati ili trčati pospješit će cirkulaciju i pomoći da tijelo upija više sunčeve svjetlosti i bori se protiv proljetnog umora. Jer ako svjetlost „upadne u oko“, spriječit će se lučenje melatonina.

Ali i vrijeme praznika je oslabilo tijelo, posebno jetru. Previše masti, šećera, fast fooda, alkohola ali i lijekovi i stres negativno utiču na organ detoksikacije. Sva ta pića, slatkiši, novogodišnja noć praćena karnevalom uz šampanjac i slično nisu bili toliko zabavni za jetru.

Detoksikacija uz balans

Držati tijelo i duh u ravnoteži zajednička je tačka mnogih medicinskih sistema poput Tradicionalne tibetanske, kineske i evropske medicine ili ajurveda medicine. Tu jetra obično igra posebnu ulogu. Osnovni princip Tibetanske medicine sastoji se od održavanja ravnoteže tri tjelesne energije: Lung (vjetar), Tripa (vatra) i Badkan (zemlja i voda odnosno sluz). Ukoliko ovaj osjetljivi sistem dođe u neravnotežu čovjek se razboli. „Zimi se nakuplja Badkan što može dovesti do usporavanja probave i debljanja“, kaže ljekar Tradicionalne kineske medicine i tibetolog dr. Florian Ploberger. „U proljeće se energije mogu dovesti u ravnotežu tako što se izbjegavaju slatka, slana i masna jela.“ Jetra važi kao sjedište „Tripa“ koja je zadužena za „vatru“ odnosno vitalnost. Ako je jetra opterećena pojavit će se pomenuti simptomi proljetnog umora.

I u ajurveda medicini od presudne je važnosti ravnoteža triju energija, Dosha „Vata“ (zrak), „Pitta“ (vatra) i „Kapha“ (zemlja i voda). Zimi općenito vlada Kapha koja je s jedne strane zadužena za stabilnost, s druge strane može izazvati tromost i debljanje.

U Tradicionalnoj kineskoj medicini se smatra da je jetra, osim što je element Yina i osnovni organ detoksikacije, sjedište emocija. A to znači: Stres je zadužen za stagnaciju protoka energije i negativno utiče na jetru.

U Tradicionalnoj evropskoj medicini se prema „nauci o sokovima“ teži ka ravnoteži Chole (žuč), Sanguis (krv) i Melanchole (crna žuč). Ovi nazivi se i danas koristi u govoru, na primjer kolerici i flegmatici. Čak i u „staroj“ evropskoj medicini tijelo i duh su se posmatrali zajedno.
Proljeće je idealno vrijeme da se riješite takve „flegme“ i da odbacite tjelesni i duševni balast.

Detoksikacija uz tratinčice

Ali i priroda ima veliki uticaj na ravnotežu tjelesnih energija. Uz godišnje doba i Tradicionalnu evropsku medicinu u ponudi je i biljni tretman. Bilje pruža tijelu mineralne materije i vitamine. Poneko bilje moguće je i samostalno ubrati.

Tratinčica raduje kao vjesnik proljeća, ali mali broj ljudi zna koliko je zapravo zdrava. Sadrži mineralne materije i vitamine poput kalija, željeza, vitamina A i C kao i gorke materije i eterična ulja. Čaj od tratinčice čisti krv i jača jetru.

Maslačak jača rad jetre i „prazni“ žuč. Njegovi svježi listovi ukusni su u salati i sličnog su ukusa kao rukola. Čaj od listova i korijena (svježeg ili sušenog) pospješuje probavu. Osim što pročišćava sadrži i mnoge vitamine, minerale i gorke materije.

Kopriva može se koristiti za čaj i svježa i sušena. Pospješuje rad mokraćnih kanala i cirkulaciju. Udio vitamina C i E jača tjelesni imunitet i čini kožu lijepom.

Riješiti se negativnosti

Duh je također moguće pročistiti, najčešće od negativnih emocija koje ne samo da opterećuju već čine osobu koleričnom, flegmatičnom i umornom, jer crpe energiju i san. To dalje vodi do prejedanja koje treba liječiti frustraciju ili utješiti. Dr. Florian Ploberger o tome kaže: „Možemo očistiti naš duh kada svjesno boravimo u prirodi, meditiramo ili se molimo, kada smanjimo upotrebu opojnih sredstava poput alkohola, kafe i cigareta ili ovisnosti svakodnevnice poput medijske ovisnosti.“

Dr. Gerhard Kögler, direktor Akademije za Tradicionalnu evropsku medicinu, dopunjava: „Na duhovnom nivou, proljeće je vrijeme početka i kreativnosti. Iskoristite energiju tog godišnjeg doba i riješite se blokada. Svjesno birajte okruženje i informacije koji utiču na vaše razmišljanje i kreativnost.“

Kako bi se fokusirali, neophodno je mirno i opušteno stanje uma. Joga je zadužena za opuštanje na duhovnom i tjelesnom nivou. „Detoks-joga“ naziv je novog trenda. Pritom vježbe, kod kojih se izvija tijelo, posebno trup, pospješuju aktivaciju stomačnih organa i općenito probavu. Duboko disanje također smiruje. Jer tokom ubrzane svakodnevnice često dišemo previše plitko.

Tome se pridaje važnost i kod meditacije. Dubokim disanjem u stomačnom području pozitivno se stimulišu organi, cirkulacija, probava i imunitet. Duh postaje smireniji i jasniji. Veoma važno: Nemojte siliti disanje, već pratite vlastiti ritam kako se lagano usporava. Usmjerite svu pažnju na disanje, kako biste postigli stanje da su vam misli prazne.

Veoma je važno uzeti si vrijeme kako biste se smirili. Tada će vam uspjeti da se koncentrišete na ono suštinsko. Oslobađajući se duhovno ali i tjelesno od bespotrebnih stvari, stvaramo prostor za novo.

Prema gore
OKViše informacija