Menu

Sugaring: šećer na koži

Otklanjanje dlačica šećernom pastom nailazi na sve više ljubitelja.

Home » Ljepota » Njega » Sugaring: šećer na koži - 03.2017

Što kažete na ideju o odstranjivanju dlačica pomoću šećera? Da li je to zaista moguće? Sugaring je naziv za metodu koja iz dana u dan ima sve više ljubitelja i iza koje raste sve manje i manje dlačica. Zvuči slatko i u neku ruku bezopasno. Ali je jednako učinkovito kao i odstranjivanje dlačica voskom, samo što uzrokuje manje boli i najbolje je za primjenu na osjetljivoj koži.

Iza novog pojma, sugaring, krije se metoda odstranjivanja dlačica kod koje se primjenjuje posebna pasta na bazi šećera. Postupak je vrlo jednostavan, može se izvoditi kod kuće, a garantuje učinak glatke kože koji traje tri do šest sedmica, pri čemu treba imati na umu da je potpuno bezbolan. Zato ne treba da se čudimo što sugaring ima puno ženskih, ali i muških fanova. I sve to što nam zvuči tako lijepo i moderno, ustvari ima hiljadama godina dugu tradiciju. Navodno je riječ o najstarijoj metodi odstranjivanja dlačica koja se praktikovala još u starom Egiptu oko 1900. godine prije Krista. U arapskim zemljama se generacijama koristila slatka pasta, halava, u tradicionalno-ritualnim postupcima odstranjivanja dlačica. U Europi je ovaj trend tek uzeo maha.

Moglo bi vas zanimati

Puna koncentracija 

Puno riječi, a jedno značenje. Iako je puno termina, od sugaring, depilacije šećerom i perzijske depilacije pa sve do halave i sukkara, umijeće primjene uvijek je isto. Sve što nam je za ovaj postupak potrebno su: šećerna pasta, limunov sok i malo vode. Prirodnije od ovog ne može. Šećerna pasta nam omogućuje temeljito odstranjivanje dlačica jer obavija folikulu dlačice te je odstranjuje u smjeru rasta dlake pri čemu se paralelno odstranjuje manje stanica kože pa sam postupak ne boli toliko. Istovremeno je pasta naročito podnošljiva za sve tipove kože, što ni ne čudi jer se u njoj nalaze isključivo prirodni sastojci koji izazivaju manje crvenila i prištića na koži. Zato se sugaring može nanositi na osjetljivu kožu bez problema te na osjetljiva područja pazuha, intimnog područja ili lica.

Kod ove metode moramo isplanirati vrijeme. Postupak odstranjivanja dlačica traje trideset do četrdeset minuta, što uključuje i samo vrijeme pripreme. Šećerne paste su dostupne i u prodaji, već pripremljene.

Iskustva su pokazala da je sugaring najbolje primjenjivati pri dužini dlačica između 1,5 i 4 milimetra. Duže dlačice je prethodno potrebno potkratiti, a kod kraćih dlačica bi trebali pričekati da malo narastu.


Pasta s kamilicom i arganovim uljem teksture je vrlo slična STRONG  pasti te se iz tog razloga preporuča korištenje za vrijeme toplih ljetnih mjeseci. Kamilica kao hipoalergijska biljka neutralizira iritacije na koži, djeluje antibakterijski, antigljivično, protuupalno i antiseptično, dok arganovo ulje istovremeno štiti i njeguje kožu.

 

 

Strong.  Šećerna pasta Cleopatra sa aloe verom otklanja dlačice već od 2 milimetra. 99 posto sastojaka je prirodnog podrijetla. Pasta se može koristiti i na intinom području.

Sugaring korak po korak

 1. Čišćenje: kožu prvo morate pripremiti za postupak odstranjivanja dlačica. Najbolje je očistiti je dezinficirajućim losionom koji čisti kožu i uz to odstranjuje masnoće te tako omogućuje šećernoj pasti bolje prianjanje uz dlačice.
 2. Nanošenje: prstima zahvatite i nanesite pastu u smjeru rasta dlačica.
 3. Povlačenje: za razliku od depilacije voskom, u ovom slučaju vam neće biti potrebne trake. Pasta se odstranjuje u smjeru rasta dlačica. Potrebna su dva ponavljanja prije nego što se uklone sve dlačice. Ostaci paste se mogu oprati toplom vodom.
 4. Njega: kožu na kraju dobro osušite i njegujte je hidratantnim losionom.

Kako sami možemo da napravimo šećernu pastu?

Pastu za hiljadama godinama staru, tradicionalnu metodu odstranjivanja dlačica možete na sasvim jednostavan način pripremiti sami kod kuće. Za to će vam biti potrebno:

 • 200 g šećera
 • 10 ml voda
 • 30 ml limunovog soka

Priprema

 1. šećer i limunov sok dodajte u lonac i dobro promiješajte.
 2. neprestano miješajući skuhajte masu. Vodu je u masu potrebno dodavati postepeno, u vrlo malim količinama.zuckerpaste
 3. kada prokuha, pastu je potrebno nastavit kuhati oko 15 minuta. Dok se pasta kuha, nemojte da zaboravite miješati!
 4. kada šećer postane potpuno karameliziran, pasta poprima boju meda, a konzistencija joj postaje nalik žvakaćoj gumi.
 5. da bi provjerili da li ste postigli potrebnu viskoznost, napravite mali test: dodajte kašikom malu količinu šećerne paste u čašu hladne vode. Ako se masa otopi, znak je da je još previše rijetka i da se mora i dalje ukuhavati. Ako se pokaže da je tvrda i krhka, znak je da je postala prečvrsta. U tom slučaju je možete popraviti dodavanjem malo limunovog soka.

Druge metode za odstranjivanje dlačica:

Epilacija

Kod epilacije se dlačice odstranjuju zajedno sa korijenom što je suprotno od depilacije kod koje se odstranjuje samo vidljivi dio dlačice. Epilacija se radi pomoću električnog epilatora, traka sa hladnim voskom, vrućeg voska ili šećerne paste. Sve ove metode imaju izuzetno dugotrajan učinak pri čemu nije isključena mogućnost izbijanja kožnih iritacija.

Vrući i hladni vosak

Vosak se može koristiti u tekućem, vrućem izdanju, u obliku traka sa hladnim voskom ili u obliku praktičnog roll-ona. Metoda je jako učinkovita, a kožu čini glatkom i mekanom više sedmica. Veliki nedostatak: može biti bolna, nerijetko uzrokuje crvenilo i prištiće. Vosak je invazivan za osjetljivu kožu pa je nakon njegove upotrebe potrebno računati na do dva dana koliko je potrebno da se koža regeneriše.

Električni epilatori

Pomoću električnog epilatora se dlačice odstranjuju zajedno sa korijenom. Ova metoda odstranjivanja dlačica važi kao metoda sa izuzetno dugotrajnim učinkom, ali iziskuje puno vremena. Većina ljudi prilikom odstranjivanja osjeća bolove koji u svakom slučaju mogu biti dozirani.

Prema gore
OKViše informacija