Menu

Formula za jesenje i zimske mirise

Jesenji i zimski mirisi imaju posebnu moć.

Home » Ljepota » Njega » Formula za jesenje i zimske mirise - 11.2019

Nježno poput kašmir džempera, pucketavo poput vatre u kaminu, toplo poput čaja: Jesenji i zimski mirisi imaju posebnu moć.

Während im Sommer eher leichte und frische Düfte gefragt sind, kehrt in der kalten Jahreszeit die Lust auf schwere und würzige Parfumkreationen zurück. Gerade wenn es draußen kalt und ungemütlich ist, trägt das passende Aroma dann viel zum Wohlbefinden bei. Das sind die Hauptakteure der duftenden Herbst- und Winterzeit:

Dok se tokom ljeta više preferiraju mirisne note koje su lake i svježe, u hladnom godišnjem dobu javlja se želja za težim i začinjenijim mirisnim kreacijama. U hladnim, tmurnim danima odgovarajuća aroma će doprinijeti ljepšem ugođaju. U nastavku predstavljamo glavne mirisne aktere jeseni i zime:

Drvo i zemlja

Pačuli
U 19. stoljeću indijski pačuli važio je kao mamac plesačica i glumica, a isti i danas važi kao snažan afrodizijak.

Sandalovina
Strastvena aroma sandalovine predstavnik je ljubavi i privrženosti. Dobija se iz istoimenog drveta koje za proizvodnju mirisa mora sazrijevati minimalno 25 godina na ostrvima na istoku Indije.

Vetiver
Ulje korijena vetivera u mirisnim kreacijama koristi se još od antike. Teškog i zemljastog je mirisa, slatkasto-opore note i traje posebno dugo.

Smirna
Smola i ulje drveta smirne šire topli, slatkasti miris koji se najviše koristi za orijentalne parfeme.

Animalni mirisi

Amber
Slatki amber smatra se poklonom mora. Proizvode ga glavate uljeruše i pluta na otvorenom moru. U parfemskoj industriji se koristi najčešće u sintetičkoj varijanti.

Koža
Antilop se ubraja u najstarije sirovine koje se koriste za proizvodnju mirisa. Njegov opori miris čini ga glavnim dodatkom muškim parfemima, ali i ženskim daje izražajnu notu.

Med
Zahvaljujući njegujućim sastavnim materijama med se rado koristi u kozmetici. Njegov topli, zavodljivi miris čini ga omiljenim dodatkom parfemima za hladne dane.

Mošus
Drvenasto-animalna aroma danas se proizvodi umjetnim putem. Ipak, njegov učinak nije manje privlačan.

Začinjene note i plodovi

Vanilija
Nježna aroma orhideje vanilije obećava osjećaj sigurnosti i budi sretna sjećanja (na djetinjstvo). Nije ni čudo da muškarci ovu notu vole osjetiti na svojim partnericama.

Narandža
Eterično ulje narandže dobija se od kore osunčanih plodova narandže. Širi svježi, veseli miris, kao da sa sobom nosi svjetlost i toplinu ljeta.

Cimet
Ulju drveta cimeta pripisuje se karakteristika afrodizijaka. Njegova aroma je intenzivna, vrela i snažna te je savršeni začin za hladne jesenje i zimske dane.

Kumaru
Mahuna južnoameričkog drveta kumaru koristi se kao dodatak slatkim jelima, dok parfemima daje privlačnu gurmansku notu.

Prema gore
OKViše informacija