Menu

Generacija sunce

Prava zaštita od sunca za svaki tip kože.

Home » Ljepota » Generacija sunce - 06.2017

Ne odgovara svaka krema svakoj dobi. Donosimo savjete kako da se zaštiti koža djece, odraslih i starijih osoba od sunca.

Sunce povećava naše blagostanje i jača naše obrambene mehanizme, ali istovremeno može biti i štetno za kožu i stanice kože. Zato je korištenje proizvoda za zaštitu od sunca korisno u svakoj dobi. Osim toga, svaka koža ima različite potrebe kada je riječ o njezi i zaštiti.

Djecu treba štiti od početka

dječja koža ništa ne zaboravlja i mora se štiti od samog početka da bi se izbjegle negativne štetne posljedice. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju do 80 posto svih oštećenja kože uzrokovanih suncem dogode se već prije 18. godine života.

Upravo koža dojenčadi i male djece ne može proizvesti dovoljno melanina, prirodne zaštite kože od UV zračenja. Budući da koža sama ne može popraviti štetne posljedice UV zračenja potpuno je zabranjeno izlagati djecu sunčevim zrakama. U zaštitu od sunca za stariju djecu spadaju: krema sa visokim zaštitnim faktorom (najmanje ZF 30, a ZF +50 je najsigurnija opcija), sunčane naočale s UV zaštitom, pokrivalo za glavu, eventualno odjeća s UV zaštitom.

Pamuk štiti bolje od umjetnih materijala, a suha tkanina bolje od mokre. Kremu je najbolje nanositi prije nego što izađete napolje jer ćete tako osigurati dostatnu zaštitnu od prve minute izložene suncu. Pritom nemojte zaboraviti na mjesta poput ušiju, stopala i vrata koja su isto izložena suncu. Sunce potpuno izbjegavajte u terminu između 11 i 16 sati, a to važi i za djecu i za odrasle. Preostalo vrijeme kada ste izloženi suncu, učestalo nanosite kremu koja mora pružati zaštitu od UV-A i UV-B zraka, mora biti otporna i ne bi trebala sadržavati parfeme niti konzervanse. Dermatolozi preporučuju da na dječju kožu nanosimo mineralnu zaštitu.

Nemojte zaboraviti na to da UV zrake ne dolaze samo iz smjera sunca, nego i iz svih drugih smjerova jer se reflektuju. Također prodiru i kroz oblake. Donosimo i prijedlog kako objasniti djetetu kada mora da se skloni sa sunca: „Kada je tvoja sjena veća od tebe, onda se možeš igrati na suncu. Inače se moraš skloniti u hlad.“

Proizvodi za zaštitu od sunca za djecu

Sundance. Balzam za dejcu sa SPF 30. Štiti dječiju kožu od opekotina. Balzam se može nanositi na lice i tijelo.

Sundance. Med Ki, Ultra Sensitive, mlijeko za sunčanje za SPF 50+. Namijenjen je za veoma osjetljivu dječiju kožu. Može se primjeniti i na koži beba.

Sundance. Pjena za sunčanje koje mirišu na lubenicu, a sa SPF 30 štite vašu kožu.

Odrasli treba da biraju prema tipu kože

Odrasla koža ima veliku prednost u odnosu na dječju kožu. Zahvaljujući pigmentaciji može kratkotrajno pružati samoj sebi zaštitu. Dužina takve samozaštite ovisi o boji kože, očiju i kose. Ali to i dalje ne znači da se smijemo izlagati suncu bez zaštite. Ako poznajte svoj tip kože, možete bolje ocijeniti koji zaštitni faktor biste trebali uzimati.

Treba imati na umu da vas ni visok zaštitni faktor neće spasiti od opekotina. Smeđu boju kože postići ćete samo sa zaštitnim faktorom 50, ali u dužem vremenskom razdoblju. I ta boja će duže trajati.

4 tipa kože:

Tip 1: Jako svijetla koža, pjegice, plava ili crvena kosa, plave ili zelene oči. Gotovo da ne može poprimiti smeđi ton.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite kože: 5–10 Minuten
Preporučeni ZF: 50+

Tip 2: Hat helle Haut, blonde ­Haare, blaue oder grüne Augen und bräunt nur leicht.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite kože: 10–20 Minuten
Preporučeni ZF: 30–50

Tip 3: Hat dunkle Haare und ­braune Augen. Die Haut bräunt gut.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite kože: 20–30 Minuten
Preporučeni ZF: 20–30

Tip 4: Hat dunkle Haut, schwarze oder dunkle Haare und braune Augen. Wird schnell braun.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite kože: 30–40 Minuten
Preporučeni ZF: 20

Proizvodi za zaštitu od sunca

Nivea sun losion za tijelo, SPF 20, ne isušuje kožu tokom sunčanja i pruža joj vlažnost.

Sundance MED ultra Sensitive balzam za sunčanje sa SPF 50, namijenjen je izrazito osjetljivoj koži.

Alverde. I usne trebaju biti zaštićenije. Zato vam preporučujemo alverde balzam za usne, SPF 20.

Preporuka: bolje je riješiti se kreme za sunčanje od prošle godine. Njeno djelovanje je s vremenom smanjeno.

Zaštita od sunca za zrelu kožu

Nema boljeg sredstva za usporavanje starenja kože od zaštite od sunca. Naučnici su otkrili da samo jednim dijelom zavisi hoće li koža u starosti biti naborana. 75 posto zavisi od našeg stila života. Prehrana, njega, a naročito zaštita od sunca su ključni faktori ekstrinzičnog starenja kože, a to znači onih promjena kože koji zavise od uticaja iz okoline, a ne o prirodnim procesima starenja. Sami smo krivi za svoje bore. S godinama koža postaje tanja i manje elastična. Hijaluronska kiselina koja na sebe veže vodu sve se manje pohranjuje što utiče na kožu koja postaje sve više suha te gubi elastičnost.

Bore prvenstveno nastaju u srednjem sloju kože, epidermi. Tamo kolageni osiguravaju potrebnu napetost kože, a upravo njih napadaju UV zrake. Tačnije, upravo su UV-A zrake te koje dubinski dospijevaju do stanica epiderme, smanjujući njezinu debljinu i ostavljajući posljedice: bore, pigmentacijske smetnje, eventualne staračke mrlje. Rješenje je manje sunca i više zaštite od sunca.

Njega zrele kože ne može se objasniti tako brzo i jednostavno jer joj je zaštita od sunca potrebna 365 dana u godini, a ne samo onda kad su već vidljive znatne naznake oštećenja. Također je važan unos tekućine kad god je to moguće, naročito tokom i, naravno, nakon obilnog sunčanja. Odgovarajući proizvodi stoje vam na raspolaganju u bilo kojoj dm prodavnici.

Proizvodi za zaštitu od sunca za zrelu kožu

Cera di cupra krema za sunčanje za lice, SPF 30. Namijenjena je i za osjetljivu kožu.

Pharmamed Solar Protect, mlijeko za sunčanje SPF 30, zajedno sa pantenolom i vitaminom E štiti kožu od osjetljivih sunčevih zraka.

Tahirović, prirodni melem za sunčanje, štiti kožu od opekotina, njeguje je i daje joj besprijekoran ten.

Zaštita za kosu

Kada je riječ o zaštiti kože, može se reći da smo sada već pravi profesionalci. Ali moramo ponoviti gradivo kada je riječ o kosi za koju ljeto stvara krajnje teške uslove. Slana voda u kombinaciji sa hlorom, UV zrakama i vjetrom kosu brzo pretvara u oštećenu, suhu grivu. Bolje je tako stanje spriječiti nego popravljati. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako bi vaša kosa ovo ljeto preživjela sunce i vodu i pritom ostala neoštećena.

NJEGOVATI UNAPRIJED. Posebni sprejevi za njegu sa integriranom UV zaštitom oblažu svaku pojedinačnu vlas zaštitnim slojem koji nije mastan. Usput kosu i hidratizuju, a nakon svakog kupanja u moru ili bazenu kosu morate dobro isprati i osloboditi od soli i ostataka hlora. Prestanite koristiti vruću vodu jer podstiče lučenje loja uz korijen kose koja zato djeluje beživotno, bez sjaja i puno brže se masti. Ako želite da izbjegnete ovakve probleme, onda nakon svakog pranja kosu dodatno isperite hladnom vodom. Kad god je to moguće, trebali biste kosu sušiti na zraku te izbjegavati sušilo za kosu ili peglu. Maske za kosu i posebni tretmani kao i šamponi poslije sunčanja pobrinut će se da vaša kosa bude dovoljno hidratizovana. Ako je moguće, nosite pokrivalo za glavu koje ne samo da štiti kosu nego i tjeme.

REZATI DA, BOJITI NE. Sunce izbjeljuje kosu pa biste zato s farbanjem trebali pričekati nakon godišnjeg odmora. Osim toga, sol i bazenska voda utiču na brže ispiranje umjetne boje zbog čega bi bojenje bilo uzaludno. Rezanje vrhova prije godišnjeg odmora u svakom slučaju će vam uštedjeti nepotrebni stres jer tako vrhovi postaju otporniji na štetne spoljne uticaje.

ŽUTA + PLAVA = ZELENA. Osobe plave kose moraju biti posebno oprezne jer voda hotelskih bazena često sadrži bakar da bi se spriječilo razmnožavanje algi. Upravo taj bakar može uticati na stvaranje zelenkastog odsjaja kose, naročito ako je kosa već oštećena. Ako imate dugu kosu, bilo bi je najbolje podići u visok rep ili je prekriti kapom za kupanje. Budući da kosu nije dobro vezati gumicom u vlažnom stanju jer na mjestima pojačanog pritiska može doći do oštećenja pa čak i pucanja kose. Zato mokru kosu uvijek pričvrstite samo ukosnicama pazeći da kosa pritom ne bude zategnuta.

Uljem zaštićeni

Pred nama je sjajna budućnost, ne moramo se oko toga ništa brinuti. Ulja za sunčanje ne samo da njeguju vašu kožu, nego i pospješuju preplanulost. Nikakvo čudo što su se na ljestvici trendova našla sasvim visoko.


Nivea sun, ulje za sunčanje, SPF 6, sadrži vitamin E i ulje jojobe.
Gariner, Ambre Solaire, ulje za sunčanje sa shea puterom pruža koži nježnu teksturu.
Sundance ulje za sunčanje, SPF 20, osim što omogućava ravnomjernu boju, štiti kožu od sunčevih zraka.
Biobaza, Sun&Sea forever, ulje za sunčanje sadrži formulu pekmeza az brzo tamnjenje.

Vitamin-D – zaštita od zračenje

Naročito je važno odabrati sredstvo za zaštitu od sunca koje pruža i UV-A i UV-B zaštitu jer obje vrste zračenja mogu oštetiti kožu. UV-A zračenje je dugovalno pa zato prodire dublje u kožu i tako postaje zaslužno za prijevremeno starenje kože i trajna oštećenja stanica.

Kratkovalne UV-B zrake uzrokuju opekline od sunca. U dijelovima Zemlje na kojima je ozonski sloj jako oštećen, prodire puno veća količina zračenja zbog čega se, na primjer, u Australiji na plaži ljudi još uvijek oblače. Čak tako obučeni idu i plivati. Ali i kod nas je poprilično porastao intenzitet UV-B zraka pa je najbolji savjet ići na sigurno!

 

Prema gore
OKViše informacija