Menu

Higijena ušiju

Pravilna njega ušiju.

Home » Život » Higijena ušiju - 10.2016

Intervju sa dr. Andreas Riedler, doktor za grlo, uho i nos.

Da li trebamo sami čistiti uši?
U normalnom stanju uši se čiste samostalno. Sitne dlačice transportuju svojim konstantnim treperećim pokretima gotovo sve što treba da se ukloni u pravcu ušne školjke: Višak ušnog voska, ljuspice kože ili djeliće prašine i nečistoće. To se može ukloniti iz ušne školjke pomoću vlažne blaznice od vate. Time je učinjeno dovoljno za njegu ušiju sve do otvora slušnog kanala. Ušni vosak ni u kojem slučaju nije nečistoća. Ovaj ljepljivi sekret ispunjava važne zadatke, između ostalog sprječava prodiranje uzročnika oboljenja.

Na šta treba posebno obratiti pažnju?
Štapići od vate su potpuno neadekvatni za čišćenje ušiju. Onaj ko na takav način čačka po slušnom kanalu neće osloboditi uho od izlučevina, već ih najčešće gura još dublje unutra, jer se slušni kanal sužava prema unutrašnjosti. Tegobe kao što su mukli sluh, izjednačenje pritiska koje ne funkcioniše, pa čak djelimično i upalni procesi se, dakle, tako ne otklanjaju već se pojačavaju. Nije bez razloga na pakovanjima štapića od vate stavljena napomena: “Ne uvoditi u slušni kanal.” Onaj ko želi pravilno čistiti svoje slušne kanale bi trebao koristiti, u dogovoru sa svojim ušnim doktorom, posebne i u tu svrhu razvijene proizvode koji omekšavaju sekret. Najsigurniji način je redovno uklanjanje viška ušnog voska kod ljekara.

Kada je potrebno profesionalno čišćenje ušiju kod doktora za grlo, uho i nos.
Kod nekih ljudi uho se ne čisti samostalno. To može, na primjer, biti slučaj kod posebno izuvijanih slušnih kanala, kod plivača ili kod lica koja nose slušni aparat. Ili se proizvodi prevelika količina ušnog voska. Tada se stvara tvrdi čep koji stvara neprijatan osjećaj pritiska. U ovim slučajevima uši treba redovno profesionalno čistiti kod doktora specijaliste. To se najčešće vrši usisavanjem. Ako je čep suviše čvrst, što je često slučaj nakon vlastitih pokušaja čišćenja, onda se on može isprati toplom vodom.

Ein Ohr in Nahaufnahme

Čišćenje. Kako bi se spriječile upale ušiju preporučuje se redovna kontrola i čišćenje slušnog kanala kod ljekara specijaliste.

Kako funkcionišu tuševi za uši?
Kako bi se spriječile upale ušiju preporučuje se redovna kontrola i čišćenje slušnog kanala kod ljekara specijaliste. Tuš za uši, koji je nedavno razvijen, ima preventivni efekt i može se jednostavno primijeniti kod kuće.Pri tome se slušni kanal nježno i temeljno ispire vodom kao, na primjer, tokom redovnog tuširanja. Posebna zaštitna kapica štiti od prodiranja tuša za uši u slušni kanal. Na taj način su isključene moguće povrede slušnih kanala i bubne opne. Ipak, prije prve primjene bi trebalo pregledati slušni kanal i bubnu opnu kod ušnog ljekara. Međutim, postoje rijetka oboljenja kod kojih ova primjena nije preporučljiva, npr. rupa u bubnoj opni, oboljenja slušnog kanala kao što je psorijaza ili suženja slušnog kanala kao posljedica oporavka kosti – na taj način voda više ne može oticati iz slušnog kanala, a posljedica može biti upalni proces.

Odgovore daje

Dr. Andreas Riedler
Specijalista za grlo, uho i nos, hirurgiju glave, vrata i lica u Wels-u

Prema gore
OKViše informacija