Menu

Savjetovanje: Ispravno disati

Ljekar opće medicine i psihoterapeut dr. Caroline Kunz pojašnjava

Home » Zdravlje » Savjetovanje: Ispravno disati - 12.2018

Ljekar opće medicine i psihoterapeut dr. Caroline Kunz objašnjava značaj našeg disanja za zdravlje – i kako to ispravno činiti.

Zašto je način na koji dišemo važan za naše zdravlje – osim snabdijevanja organizma kisikom?

Disanje prati u suštini sve procese metabolizma i pokrete tijela. To prije svega podrazumijeva napetost tijela, muskulaturu, osjećaje, vegetativni nervni sistem i indirektno regulaciju hormona. Pod uticajem stresa, napetosti i sve bržeg tempa svakodnevnice, mnogi ljudi dišu veoma površno. Time se mnoge emocije suzbijaju i nedovoljno prerađuju. Za dobru regulaciju od velike je važnosti svjesno disanje.

Kako funkcioniše ispravno disanje?

Prvi korak jeste da osvijestimo način na koji dišemo. Kroz osvještavanje možemo započeti dublje disati u stomak i zdjelicu. Ko to učini navikom, osjećat će se svježe i manje umorno, osvijestit će svoje tijelo i emocije. Azijske vježbe kretanja poput joge i qigonga su za to posebno dobre, jer su u iste integrisane vježbe svjesnog disanja kako bi se regulisao stres. Disanje je moguće trenirati i tokom sportova izdržljivosti.

Kada u Vašoj praksi primjenjujete disanje?

Primjenjujem ga svakodnevno, jer u psihoterapiji pratim reakcije tijela. Svojim pacijentima skrećem pažnju na način kako dišu kako bi izoštrili svoju svijest. Disanje je na primjer moguće vježbati preko biofeedback uređaja uz pomoć senzora za disanje, jer isti pružaju povratnu informaciju o reakcijama vegetativnog nervnog sistema. A ako se mnogo toga nakupilo, onda se može koristiti terapijska metoda koja se zove holotropsko disanje. To je ubrzani proces disanja koji pomaže da se prerade emocije. Ono djeluje za dušu poput kure za mršanje.

 

Odgovorila dr. Caroline Kunz, ljekar opće medicine i psihoterapeut u Beču.

Prema gore
OKViše informacija