Menu

Ispravno kuhati uz chili

Znati kako: Chili sadrži dosta vitamina C.

Home » Užitak » Prehrana » Ispravno kuhati uz chili - 05.2019

Samo hrabri će zagristi. Zalogaj chili papričice – i sadržani kapsaicin počinje djelovati. Uzbuđuje živce, koji obično reaguju na toplo. Na taj način ova sastavna materija bez ukusa stvara gorući osjećaj u ustima. Uglavnom. Jer u biti sve zavisi od vrste i udjela kapsaicina. Ako zagrizete u previše ljutu chili papričicu, najbolje posegnite za nekim mliječnim napitkom. Jer kapsaicin se ne rastvara u vodi, već u mastima.

Znati kako: Osim što je savršen dodatak namazima, loncima i sosovima, chili sadrži dosta vitamina C.

Ono što morate znati o chiliu:

Stepen ljutine: Što chili više sadrži kapsaicina, to je ljući. Stepen ljutine izražava se u jedinicama „Scoville“. Posebno mnogo kapsaicina sadrži posteljica, dakle dio na kojem se nalaze sjemenke.

Vrste: Povrtne paprike su najblaže vrste chilia; u najljuću poznatu vrstu ubraja se „Bhut Jolokia“. Između pomenutih nalazi se raznolika ponuda vrsta, koje se razlikuju po stepenu ljutine ali i po ukusu.

Boje: Chili postoji u različitim bojama. Zreli chili je malo ljući od nezrelog, ali je bitno naglasiti da stepen ljutine zavisi od vrste – ne od boje.

Prema gore
OKViše informacija