Menu

Jačati imunitet: Djelotvorna sredstva iz domaćinstva

Kako bismo ostali zdravi, svoj imunitet jačamo i to najbolje na prirodan način.

Home » Zdravlje » Jačati imunitet: Djelotvorna sredstva iz domaćinstva - 07.2020

Imunitet je čuvar našeg tijela, on tjera i uništava neprijateljske uljeze i ponekad se doslovno bori za naš život. I to ne samo u vremenu Korone. Stoga je od enormne važnosti da podržavamo rad našeg imuniteta – to možemo postići na potpuno prirodan način: uz sredstva koja možemo pronaći u domaćinstvu. Theresia Harrer-Vitzthum, voditeljica udruženja Tradicionalne evropske medicine, otkriva kako.

 

Đumbir & Co: Domaća sredstva koja jačaju imunitet

I zaista, postoje mnoga domaća sredstva koja mogu jačati naš imunitet. A ono najbolje: Mnoga i onako uvijek imamo kod kuće.

1. Poboljšava stanje imuniteta: Med

Med, na primjer, pravi je booster imuniteta. Jedno istraživanje je pokazalo da med – redovnim unosom – smanjuje udio slobodnih radikala u tijelu i poboljšava stanje imuniteta. Za isto je dovoljno unositi dvije supene kašike meda dnevno. Posebno djelotvoran je manuka med.

2. Ljuto je zdravo: Bijeli luk, đumbir i hren

Biljke koje u sebi sadrže ljute materije, poput hrena, umnogome su vrijedne za imunitet. Jer ljute materije su spojevi sumpora, koji pročišćavaju krv i ublažavaju upalne procese, tvrdi Harrer-Vietzthum. „Bijeli luk je, osim toga, dobar za krvne sudove, jer ih štiti.“ Đumbir također sadrži ljute materije. Osim toga, đumbir zagrijava tijelo, čime se potiče rad metabolizma.

3. Vitaminski booster: Limun i kivi

Kivi je prava vitaminska bomba: Ako u toku dana pojedete dva kivija, gotovo da ste pokrili tjelesnu potrebu za vitaminom C. Ali kivi nije jedini izvor ovog vrijednog vitamina, isti se nalazi i u limunu: „Čaša soka od limuna potiče rad imuniteta i osigurava dobar početak dana“, kaže Harrer-Vitzthum.

Vitamin C ima antioksidativno dejtstvo i vezuje slobodne radikale, što je dobro za imuniteta. Pozitivna strana vitamina C leži i u tome što je djelotvoran i onda kada smo već prehlađeni: Ima antibakterijski učinak. Savjet stručnjaka: „Topla limunada koju mnogi od nas vole, dvostruko je bolja zaslađena medom.“

4. Pomoćnici imuniteta: Divlje trave

Rastu na svakoj livadi i u mnogim vrtovima a ipak – ili možda upravo zbog toga – uopće ih ne primjećujemo, posebno kada je riječ o imunitetu: divlje trave. Pritom mnoge pomažu u jačanju imuniteta. Maslačak na primjer: Svi njegovi dijelovi – cvijet, stabljika, listovi i korijen – bogati su zdravim sastavnim materijama, poput vitamina, gorkih materija i minerala.

A da li ste znali da je tratinčica bogata karotenom, a kopriva bogatija aktivnim tvarima nego sam špinat? „Kopriva sadrži željezo i magnezij, koristi se u detoks i dijetalnim tretmanima i oduvijek se koristi kao domaći lijek.“

5. Glavna hrana imuniteta: Kiseli kupus

Ko svome tijelu želi samo najbolje, svakodnevno će unositi kiseli kupus. Jer on sadrži gotovo sve što je potrebno zdravom organizmu: vitamine (A, B, B12, C i K), minerale (natrij, kalij, magnezij i kalcij), aminokiseline i vlakna. A s obzirom na to da je kiseli kupus vjerovatno najpoznatija fermentirajuća namirnica, u sebi također sadrži bakterije mliječne kiseline. Njemački naučnici su nedavno otkrili: Proizvodi bakterija mliječne kiseline komuniciraju s imunitetom – šalju mu različite signale, poput: „Upozorenje! Bakterije! Spremi se na otpor!“ Ili šalju poruke poput „Tu su bakterije, ali su bezopasne.“ Bakterije mliječne kiseline stoga su ekstremno važne i na određeni način upravljaju imunitetom.

Kako u ishranu integrisati namirnice koje jačaju imunitet?

Većinu namirnica sasvim jednostavno možemo integrisati u svoju svakodnevnu ishranu. Najbolje u manjim količinama uz svaki obrok. Stoga se čaša soka od limuna preporučuje uz svaki obrok – kao pravi booster imuniteta. Divlje trave, na primjer, dodajte u salatu – ili isprobajte neke od recepata Theresie Harrer-Vitzthum:

Jačati imunitet: Recepti stručnjaka

  • Sok od limuna i bijelog luka: U mikseru blendati 30 čehna bijelog luka s 5 limuna uključujući koru i jednim litrom vode dok se ne stvori pire. Kratko ukuhati kako bi duže moglo stajati. Usuti u boce, staviti u frižider i piti jednom dnevno malu čašicu. „Sok može trajati mjesecima, potiče rad imuniteta i odličan je za krvne sudove. Pročišćava krv, smanjuje udio masti u krvi, ublažava upalne procese i potiče rad metabolizma.“
  • Zdjela divljih trava: U veliku zdjelu ili bokal nasuti sok od jabuke, mineralnu vodu i malo limuna. Dodati različite divlje trave, poput kunice, mente, cvjetova zove ili uskolisne bokvice. Gotovo.

Posebno u doba Korone: Koja domaća sredstva pomažu?

Koliko dugo će Korona biti prisutna, još uvijek je nepoznanica. Harrer-Vitzthum je sigurna: Ovim virusom bavit ćemo se još nekoliko godina. Stoga je još važnije, da vodimo računa o našem zdravlju. Sada je pravo vrijeme da to činimo na pravi način, da osim ishrane vodimo računa i o fizičkoj aktivnosti i svježem zraku. Jer: Ako ste po cijeli dan u zatvorenom prostoru, nedostaje vam svježeg zraka i uticaja hladnog odnosno toplog vremena. A sve to potrebno je organizmu, kako bi jačao svoj imunitet.

Za imunitet pogodne su i kupke i naizmjenično tuširanje toplom odnosno hladnom vodom. Osim toga, tijelu je potreban i njegov mir, kojeg možemo pronaći u šetnjama kroz šumu. Kvalitetan san, faze opuštanja i pozitivne misli također su važni za tijelo i zdravlje.

Da li su domaća sredstva dovoljna za jačanje imuniteta?

„Smatram da su sasvim dovoljna ukoliko ih kombinujemo s prethodno navedenim aktivnostima – na primjer uz redovnu šetnju“, tvrdi stručnjak Harrerh-Vitzthum. „Općenito, osoba koja se bavi svojim zdravljem i prirodnim proizvodima za jačanje imuniteta, ne može mnogo pogriješiti.“

Važno: Prije velikog unosa domaćih sredstava za jačanje imuniteta, neophodno je da se prethodno informišete. Posebno ako ih redovno unosite i ako ste zainteresovani za divlje trave – jer mnogi od nas nemaju iskustvo kada je u pitanju unos i doziranje divljih trava. Jer: Kod nekih oboljenja unos domaćih sredstava može biti kontraproduktivan, posebno kod oboljenja kod kojih je imunitet zahvaćen.

Isto važi i za osobe koje moraju koristiti lijekove. Kantarion, na primjer, može nepovoljno uticati na učinak antibaby pilule.

Theresia Harrer-Vitzthhum je osnivač i voditelj upravnog odbora udruženja Tradicionalne evropske medicine. Važan cilj ovog udruženja jeste učenja tradicionalne, regionalne, alternativne medicine unijeti u domove i u kroz školovanja, predavanja i seminare obučiti porodice o važnosti domaćih sredstava.

„Nudimo, na primjer, školovanja, kroz koja prenosimo znanja tradicionalne alternativne medicine. Želimo da ljudi saznaju, koje aktivne materije se nalaze u kojim biljkama, kako ih crpiti i koristiti. Danas je interes za alternativnom medicinom u porastu, stoga je znanje i informisanost od presudne važnosti“, kaže Theresia Harrer-Vitzthum.

 

Prema gore
OKViše informacija