Menu

Kako samohrani roditelji uspješno savladavaju svoju svakodnevnicu

Tri samohrana roditelja pričaju o svojim iskustvima.

Home » Porodica » Kako samohrani roditelji uspješno savladavaju svoju svakodnevnicu - 11.2019

Gdje živi dijete, kada ko može dolaziti u posjetu i ko je skrbnik? Ovo su teme kojima se bave rastavljeni parovi. Tri samohrana roditelja pričaju o svojim iskustvima.

Sastali smo se na udobnom jesenjem ručku u bečkom Augartenu: Dvije majke i ja, koje pred zakonom nazivaju samohranim roditeljima. Pri čemu je to opis koji nosi bespotrebnu težinu, tvrdi Marie (37) koja se pored svojih sinova Lea (6) i Ivana (5) brine o usvojenoj kćerki Sari (13). Jer ipak, postoje i nane/bake i prijatelji i u idealnom slučaju i drugi roditelj, koji učestvuju u odgoju. „Potrebno je cijelo selo ljudi da odgojite dijete“, govorili su prije stari.

Ali kako zaista stvari stoje nakon što se roditelji rastave?

U idealnom slučaju partneri se i nakon rastave još uvijek slažu. To je slučaj kod Tatjane i kod oca petogodišnje Maline. On svake nedjelje dolazi u posjetu i zajedno provode vrijeme. Ipak, većinski dio odgoja u Tatjaninim je rukama. Podršku joj pruža njena mama, koja rado pođe sa njima kada Tatjana sedmicama glumi i vježba za pozorišne predstave.
I Marie je sretna kada njeni sinovi provode vrijeme sa svojim ocem. „Oni ga vole“, smije se Marie. Pritom je fleksibilnost velika tema, jer je on često „sedmicama na poslovnom putu“. Ipak, njih dvoje dijele skrbništvo, što često može biti izazovno: Da li Leova škola treba biti u blizini ili na pola puta između oba roditelja? Ko odlučuje?

Šta podrazumijeva dobrobit djeteta

Visina alimentacije, koju dobija za svoje sinove, Marie naziva „skromnom“, ali odbija da zbog toga ide u sudnicu u kojoj sudija i vještak odlučuje o dobrobiti djeteta. Model u kojem dijete naizmjenično živi kod majke pa kod oca, Marie trenutno ne može primijeniti. „Djeci je posebno u ranim godinama potrebna osoba koja je uvijek tu“, slaže se Tatjana. „To može biti i otac.“

Čim djeca napune 12 godina, tada i oni mogu odlučivati. Moja kćerka Coco već godinu dana živi kod mene, s fiksnim terminima kada je majka posjećuje i to funkcioniše bez problema. Danas se kao tinejdžer i onako gotovo samostalno organizuje, ujutro samostalno ide u školu, u podne se sama vraća, sastaje se s prijateljima i spava kod njih. „Tajo, možeš ići“ – rečenica je koju sada stalno čujem. Važno je da ima dovoljno struje za peglu i navečer špagete da jede. Ipak, kada se pojave problemi, i tinejdžerima je potrebna osoba na koju se mogu osloniti. A kada je mačka bolesna, majka i otac čak skupa sa njom idu kod veterinara – što je mnogo raduje. Očinstvo za mene ne znači odricanje, naprotiv: Za jednog muškarca ne postoji veće bogatstvo od toga da može posmatrati svoje dijete kako odrasta. Godišnji odmori na Kreti i zajedničko gledanje serija postali su pouzdane rutine tokom kojih se zabavljamo i možemo razgovarati.

„Finansijski se snalazimo“, kaže Tatjana. Bezuvjetni osnovni prihod od 1000 eura, tvrde obje, umnogome bi olakšao i ne bi uvijek zavisile od alimentacije. Da Marie ima poslodavca koji je pun razumijevanja, za nju je velika prednost: „Prije godinu dana je i sam postao otac zbog čega je svjestan da moram izaći kad se maleni razbole.“ A ako joj ipak treba pomoć, tu su njeni mnogobrojni prijatelji kod kojih se može opustiti i isključiti iz svakodnevnice.

Obje žele više mješovitih projekata za mlade i starije u zajednici u kojoj žive. U zgradi u kojoj Marie stanuje, živi još desetero djece. „Zbog toga se u haustoru često mogu pronaći gumene čizme“, ali to joj pruža sigurnost da su djeca uvijek na sigurnom.

Najvažniji pojmovi:

SKRBNIŠTVO podrazumijeva preduvjet za donošenje važnih odluka poput upisa u školu. Kod zajedničkog skrbništva roditelji moraju biti složni, kada su u pitanju važne odluke. Dječiji dokumenti moraju se nalaziti u glavnoj kući/stanu prebivališta djeteta.

GLAVNO MJESTO PREBIVALIŠTA podrazumijeva mjesto stanovanja na kojem je dijete prijavljeno i ono određuje intenzitet roditeljske skrbi. Najčešće je slučaj da roditelj na čijoj adresi je dijete prijavljeno, preuzima najveći dio skrbi, a drugi roditelj ima dogovoreno pravo na posjete.

PRAVO NA POSJETU mora biti realizovano minimalno svaki drugi vikend, a može se povećavati u zavisnosti od dogovora roditelja. U nekim zemljama postoji i mogućnost realizacije modela u kojem dijete naizmjenično živi kod majke pa kod oca.

MODEL NAIZMJENIČNOG STANOVANJA DJETETA KOD MAJKE PA KOD OCA podrazumijeva da dijete ima dva ravnopravna mjesta prebivališta i da roditelji ravnopravno dijele skrbništvo u sedmičnom ritmu. Pritom roditelji jedno drugom ne plaćaju alimentaciju.

ALIMENTACIJA je iznos koji jedan roditelj plaća drugom roditelju za brigu o djetetu. Alimentacija obično iznosi oko 20 posto od mjesečne plate onog roditelja koji plaća istu drugom roditelju kod kojeg je dijete prijavljeno. Iznos alimentacije može se razlikovati u zavisnosti od dobi djeteta i od toga koliko vremena drugi roditelj provodi s djetetom – što više vremena provodi s djetetom, to je alimentacija manja.

DOBROBIT DJETETA je pojam oko kojeg se sve vrti kada su upleteni socijalna služba i sud. A dijete će se najbolje osjećati onda kada se uopće ne nađe u ovoj situaciji.

Linkovi na temu:

trennungundscheidung.at

familienberatung.gv.at/trennung-scheidung

frauen-familien-jugend.bka.gv.at/familie/trennung-scheidung

Prema gore
OKViše informacija