Menu

Kolumna: Zamislite… pravo dobro jutro?

Da li svako jutro mora započeti uz last-minute hektični doručak? Heidi List ima ideju.

Home » Porodica » Kolumna: Zamislite… pravo dobro jutro? - 02.2020

“Dobro jutro”, kažu, svako jutro. To bi trebalo značiti da je jutro vrijeme za njegu, nekoliko vježbi istezanja ili jednostavno vrijeme kada se polako pripremamo za dan. Nedavno sam zaključila: Naša jutra rijetko da su bila lijepa, a još rjeđe dobra. Djeca skaču – jedna noga u hlačama, u ruci četkica za zube – kroz stan i traže: trougao za geometriju / čarape / svesku matematike / iskaznicu i grickalice, jer danas je, naravno, i školski izlet. A gdje je ruksak?
A ako nam i uspije da sve članove porodice pošaljemo tamo gdje trebaju otići, osjećamo sreću što smo u međuvremenu čak uspjeli na sebe nešto obući. A ne bi bilo prvi put da ste bili vozač u pidžami, zar ne?

Ali, kako uspjeti provesti kvalitetno vrijeme ujutro, u svakodnevnici? Na reklamama to vidimo svaki dan, porodicu koja se smije i koja opušteno sjedi za doručkom. Počela sam analizirati. Haotično jutro započinje zapravo već noć prije.
Priprema za sljedeći dan je važna. Moj zaključak: Trebalo bi da ustanem ranije i budem spremna kad drugi počnu ustajati, jer onda se više ne moram brinuti za sebe.

Smijala sam se ovom zaključku – nikada mi to ne bi uspjelo. Ipak, uveli smo jednu, manju promjenu: Neposredno prije spavanja ponašamo se kao da trebamo ustati. I vidi, svi su počeli primjećivati detalje odnosno ono što im treba za jutro – na vrijeme. I onda kada se pripremimo, malo razgovaramo.
Već nekoliko dana naša jutra su manje naporna. A da jedno dijete nije prosulo kakao po majici drugog djeteta – po majici koju smo pripremili noć prije – proveli bismo cijelo jutro bez galame.

HEIDI LIST je slobodna autorica i menadžerica kulture. Majka dvoje djece objavljivala je članke u časopisima poput Falter, Wiener i Der Standard te je članica redakcije late night emisije na ORF-u „Willkommen Österreich“ s Dirkom Stermannom i Christophom Grissemannom.

Prema gore
OKViše informacija