Menu

Kolumna: Zamislite… više ljubaznosti ispred ogledala?

Naša kolumnistica Heidi List od sada slavi svaku modricu, svaki ožiljak i krivi zub.

Home » Život » Kolumna: Zamislite… više ljubaznosti ispred ogledala? - 03.2020

Prije nekoliko godina sam sa svojom sestrom sjedila na plaži i posmatrale smo more. „Smiješni su ti zubi!“, rekla mi je. Nervozno sam počela trzati nogama. Smiješni zubi. Onda je rekla: „Pa šta je? Savršeni su, jer su tvoji!“

Bila je to pomisao koja je poput domina potakla mnoge druge pomisli. Bio je to procvat kojim je australijska komičarka Celeste Barber vladala do savršenstva. Ona sebe slavi onakvom kakva jeste. Na svom Instagram profilu sa oko 6,5 miliona pratilaca objavljuje fotografije na kojima oponaša poznate ličnosti. Humor leži u posmatranju ne tako savršenih poznatih ličnosti, što je umnogome atraktivnije od jednoličnog, umjetnog. Stoga je ova zanimljiva žena voljena u društvu – jer je zadovoljna sobom onakva kakva jeste. Jer je autentična. Jer pokazuje suštinu. Umjesto samokritičnosti: U boj protiv upoređivanja!

Stoga, živjelo moje tijelo sa upravo ovim licem. Kojim sam mogla proputovati kroz toliko zemalja. Koje je sa mnom ležalo bolesno i uspjelo ozdraviti. Koje je sa mnom učilo. Koje se radovalo dodirima. Koje se branilo. Živjele moje noge, koje su me kilometrima nosile kroz svakodnevnicu. Koje su me odvele na prelijepe planine. Živio moj stomak u kojem su rasla moja djeca. Živjelo moje tijelo, koje je uvijek, uvijek, uvijek za mene bilo tu i bit će.

 

 

U trenucima kada primijetim neravnine, modrice i ožiljke, uzet ću k srcu savjet Celest Barber koji je dala u jednom intervjuu: „Kada staneš pred ogledalo, budi prema sebi pristojna. Ne prigovaraj sebi radi bora. I ne zagledaj predugo svoj „preveliki“ nos. Zanemari činjenicu da su ti butine „velike“. Prema sebi budi jednako draga kao prema svojoj najboljoj prijateljici, kod koje ti nije važno kako izgleda. Jer si presretna kada je vidiš. Nasmij se i kaži: Hej, ja sam! Drago mi je što postojim!“

HEIDI LIST je slobodna autorica i menadžerica kulture. Majka dvoje djece objavljivala je članke u časopisima poput Falter, Wiener i Der Standard te je članica redakcije late night emisije na ORF-u „Willkommen Österreich“ s Dirkom Stermannom i Christophom Grissemannom.

Prema gore
OKViše informacija