Menu

Konsultacije: Neurodermatitis

Dermatolog pojašnjava.

Home » Zdravlje » Konsultacije: Neurodermatitis - 11.2018

Dermatolog dr. Rainer Hügel o neurodermatitisu, mogućim uzrocima i uporištima terapije.

Koliko se zapravo zna o uzrocima neurodermatitisa?

Neurodermatitis (medicinski izraz: atopijski dermatitis) je hronično oboljenje kože u obliku upale, koje se razvija postepeno. Skoro svako šesto dijete u predškolskoj dobi i tri posto odraslih osoba je zahvaćeno ovim oboljenjem, pri čemu se ovaj broj stalno mijenja. Na početku se javlja poteškoća u funkcijama barijere kože. Uz to dolaze i upalni i imunološki faktori, koji uzrokuju crvenilo, otoke, suhu i ispucalu kožu te napade svrbeži. Koža gubi svoju prirodnu zaštitnu funkciju; na taj način lakše prodiru alergeni i bakterije te se jačaju upalne reakcije.

Šta su uporišta terapije?

U zavisnosti od intenziteta i zahvaćenosti, terapiju čini nekoliko faza koje se individualno određuju. Dnevna, osnovna njega služi hidrataciji i njezi kože kako bi se ojačala zaštitna funkcija. Cilj protuupalne terapije jeste liječenje akutno upaljenih dijelova kože. Za to se najčešće koristi kortizon u obliku masti. Uspjeh ove terapije generalno zavisi od toga koliko je osoba spremna redovno sprovoditi korake terapije.

Koji moderni lijekovi stoje na raspolaganju?

U teškim slučajevima u kojima terapija u obliku masti ne pomaže, mogu se koristiti takozvani biofarmaceutski proizvodi. Ovi lijekovi direktno djeluju na imunitet, kako bi prekinuli prolazne puteve upala. U Austriji se ovaj vid lijekova može pronaći od jeseni 2017. godine i koriste se za liječenje srednje teškog do teškog atopijskog dermatitisa kod odraslih. Upravo ova ciljna grupa veoma često iza sebe ima dugi put patnje i mnogobrojne pokušaje terapije. Prednost novog lijeka jeste visoka učinkovitost, koju prate mali broj blagih nuspojava. Vaš dermatolog može utvrditi da li ovaj lijek odgovara vašem oboljenju.

BUCH TIPP Dermatolog dr. Rainer Hügel o neurodermatitisu

Odgovori dr. Rainera Hügela, dermatologa i specijaliste za hronična upalna oboljenja kože u Beču i Bregenzu

Prema gore
OKViše informacija