Menu

Ledena voda za imunitet: Ovako funkcioniše metoda Wim Hof

Sve više ljudi vjeruje u metodu Wim Hof, kojom se jača imunitet.

Home » Zdravlje » Ledena voda za imunitet: Ovako funkcioniše metoda Wim Hof - 09.2020

Neovisno da li je riječ o ekstremnom sportu ili ekstremnim dijetama: Ekstremi i nisu dobri za naše zdravlje. Metoda Wim Hof, dakle kupanje u ledenoj vodi, vjerovatno je izuzetak. Prakticiranjem se jača imunitet, a iscrpljeno tijelo ponovo dobija energiju.

Kupanje u hladnoj vodi postaje sve popularnije. Razlog tome dao je zasigurno nizozemski sportista (ekstremnih sportova) Wim Hof, poznat i kao „The Iceman“, koji se u šorcu penje na Mount Everest ili istrčava maraton sjeverno od polarnog kruga – i koji se bez problema dva sata kupa u ledenoj vodi. Svoj uspjeh sportista pripisuje metodi koju je sam razvio: takozvana metoda Wim Hof.

Metoda Wim Hof: Sve što o tome trebate znati

Šta je metoda Wim Hof?  

Prakticiranje ove metode zasniva se u biti na posebnoj tehnici disanja i redovnom kupanju u hladnoj vodi. Ona pomaže u regulaciji nervnog sistema, jačanju imuniteta, unapređenju tjelesne snage i općenitom osjećaju tjelesnog blagostanja. Naravno da to ne mora odmah biti ledena kupka, hladan tuš jednako je efektan. Wim Hof se prema vlastitim „uputama“ tušira svako jutro nakon ustajanja hladnom vodom u trajanju od tri minute.

Kako funkcioniše metoda?

Disanje: Poznato je da je ispravno disanje važno. Stoga se cjelokupna metoda zasniva na posebno razrađenoj tehnici disanja: 30 do 40 puta bez pauze duboko udahnuti i izdahnuti. Potom zadržati dah u trajanju od jedne minute. Na početku isto ponoviti dva puta, kasnije više puta. Ova tehnika disanja odlično se da kombinovati na primjer s nekim vježbama joge.

Hladnoća: Nakon što „naučite disati“, možete preći na drugi i ključni dio metode – na hladnoću. Ako se usudite ući u ili stati pod hladnu vodu, važno je da tokom toga vodite računa o prethodnoj tehnici disanja (dakle, bez kratkog daha).

Kako se naviknuti na hladnoću?

Naravno, ne trebate odmah ići iz krajnosti u krajnost. Sam Wim Hof preporučuje, da se postepeno navikavate na hladnoću i da primjenjujete posebnu tehniku disanja. „Ova metoda svakako preporučuje postepeno navikavanje na hladnoću u vidu hladnih kupki za stopala ili naizmjeničnog tuširanja hladnom pa toplom vodom“, kaže stručnjak Webersberger.

Naravno da se mora praviti razlika između tuširanja hladnom vodom i ledene kupke. Prije nego što skočite u ledenu vodu, posavjetujte se sa stručnjacima.

Kada je previše?  

Terapije hladnom vodom su problematične kod osoba koje imaju izrazite probleme s cirkulacijom i visokim krvnim pritiskom. „Ako mi je nakon plivanja u ledenoj vodi cijeli dan hladno, znači da sam pretjerao“, kaže Webersberger. Ako se tijelo, ipak, brzo vrati na normalnu tjelesnu temperaturu, onda „se osjećamo aktivirano, fit i veoma dobro!“

Zdravi zahvaljujući ledenoj vodi? To tvrdi nauka.

Također vrijedan spomena, legendarni „zimski kupač“, danas poznat kao otac primjene hladne vode, bio je Sebastian Kneipp. Bavarski sveštenik koji je postao poznat kao hidroterapeut i učenjak prirode, svoje liječenje od tuberkuloze započeo je tako što se tri puta sedmično kupao u ledenom Dunavu. „Tako je zaista uspio izliječiti se od svoje bolesti“, kaže ljekar Regina Webersberger.

Zdravstveni efekti naučno su dokazani: Prema jednom nizozemskom istraživanju, ispitanici koji su se nakon toplog tuša tuširali dodatnih 30 sekundi hladnom vodom, uzimali su za 29% manje dana bolovanja od onih ispitanika koji su se tuširali isključivo toplom vodom.

Šta se zapravo desi s tijelom?

Tijelo pokušava svoju osnovu tjelesnu temperaturu održati konstantnom. Hladni nadražaji smetaju tu ravnotežu. Reakcija: Povećana cirkulacija kako bi se zahvaćeni dio tijela ponovo ugrijao. Redovna primjerna ove metode trenira tu reakciju. Pritom tijelo uči da te hladne nadražaje bolje podnosi. Taj regulativni trening pozitivno utiče na tijelo. „Jača imunitet, potiče razgradnju stresa, trenira kardiovaskularni sistem i čini nas manje osjetljivim na hladnoću“, potvrđuje ljekar.

Prema gore
OKViše informacija