Menu

Lepinje sa pireom od bijelog graha i šparoga

Sezona je šparoga.

Home » Užitak » Lepinje sa pireom od bijelog graha i šparoga - 04.2017

Kraj travnja donosi nam šaproge.

Sastojci za 4 porcije

Fladenbrot

Priprema pirea:

  • 300 g bijelog graha iz limenke, opranog i ocijeđenog
  • 2 male kašike maslinovog ulja, ekstra djevičanskog
  • 3 male kašike svježe cijeđenog limunovog soka
  • 1 mali češanj bijelog luka
  • morska sol, svježe mljeveni crni papar

Dodatno potrebno:

  • 4 pita ili naan hljeba
  • maslinovo ulje za posipanje
  • 1 svežanj šparoga
  • 1/2 male kašike svježe cijeđenog limunovog soka, morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 40 g feta sira
  • 1 manji svežanj svježe nane
  • 40 g oraščića pinije
  • 1/4 male kašike ribane limunove kore
  • 1 prstohvat pahuljica čilija

Priprema

1. oguliti češanj luka i odrezati drvene krajeve šparoga. Namrviti fetu pa prepržiti oraščiće pinije sa prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u maloj tavi. Uz povremeno miješanje pustiti da oraščići poprime žućkastu boju (to će trajati oko 30 sekundi).

2. za pripremu pirea dodati bijeli grah, maslinovo ulje, limunov sok i luk u miješalicu pa posoliti i pobiberiti te dobro izmiješati. Držati u hladnjaku do sljedeće upotrebe.

3. pećnicu zagrijati na 200 °C. Položiti hljeb na pleh za pečenje te pokapati maslinovim uljem.

4. šparoge rezati na duge i tanke trake pa ih začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.

5. pire namažite na kriške hljeba pa na svaku dodajte još i trake od šparoga. Zatim preko posipajte fetu, nanu, oraščiće pinije, limunovu koru i pahuljice čilija. Posolite, pobiberite i poslužite.

 

 

Podijeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK