Menu

Lijepe oči: Uz ovaj make up to ide sasvim jednostavno

Igrati na kartu „lijepe oči“ može svako.

Home » Ljepota » Lijepe oči: Uz ovaj make up to ide sasvim jednostavno - 03.2020

Blistave plave, svjetlucave zelene ili misteriozne tamnosmeđe: Lijepe oči visoko su na skali atraktivnosti. Neovisno koja boja, oblik ili pozicija, uz odgovarajuće tehnike šminkanja oči će privući još više pogleda.

I muškarci i žene osobi nasuprot sebe gledaju prvo u lice, kako su dokazala mnogobrojna istraživanja. A najviše se zadržavaju na očima. Nije ni čudo, ako uzmemo u obzir sve ono što je iz istih moguće pročitati. Simpatija i pažnja u svim kulturama tumači se na osnovu podignutih obrva i proširenih zjenica. A ako je u igri tjelesno uzbuđenje, proširene zjenice dugo mogu potrajati. Namigivanje stvara povjerenje, učestalije treptanje u zavisnosti od kontakta ukazuje na zainteresovanje ili nesigurnost, a direktni pogled djeluje suvereno i karizmatično. Ali samo ako ne traje duže od 3,3 sekunde. Do tada se kontakt očima smatra ugodnim.

Kod toliko tumačenja koja se očima pripisuju kada su u pitanju komunikacija i flertovanje, jasno je da su i kada je u pitanju stajling važan faktor. Neovisno koja boja, oblik ili pozicija, uz odgovarajuće tehnike šminkanja oči će privući još više pogleda.

Velike oči

Ako po prirodi imate velike oči, posegnite za tamnim bojama – za neodoljiv pogled. Od tamnih tuševa preko intenzivnog Smokey Eyes make up-a, sve je dozvoljeno. Make up stručnjak Madelaine Sommerlat preporučuje da se proizvodi sa šljokicama nanose na unutrašnji rub oka. To daje dubinu očima. Ako želite postići da vam oči izgledaju uže, liniju tuša izvucite više ka vani, na taj način se oko optički izdužuje. Također preporučuje da maskaru nanesete samo na gornje trepavice.

Male oči

Kako biste naglasili male oči, posegnite za svijetlim bojama. Dok tamni tuševi dodatno umanjuju male oči, svijetle boje tuša duž linije trepavica upravo postižu suprotno. Sjene u boji šampanjca, sedefa ili slonovače dodatno će naglasiti blistavost vaših očiju. „Budite slobodni koristiti šljokice“, kaže Madelaine Sommerlat, „na taj način će oči djelovati veće. Kako se ne bi raspršile, nakon nanošenja ih utapkajte prstom.“ Decentna smeđa sjena i uvijene, voluminozne, izvučene trepavice učinit će vaš pogled jedinstvenim.

Manji razmak između očiju

Ako je razmak između vaših očiju manji, uz make up možete učiniti da djeluje veći. Madelaine Sommerlat za isto preporučuje svjetlucave proizvode za unutrašnji rub oka, to će izazvati da oči optički djeluju udaljenije. Ka vani sjena može biti tamnija. Kada su u pitanju tuš i maskara, koristi se ista tehnika: Na unutrašnjoj strani proizvodi se nanose decentnije, dok se s vanjske nanose intenzivnije.

Veći razmak između očiju

Ako je razmak između vaših očiju veći, uz odgovarajuće tehnike isti je moguće umanjiti. U ovom slučaju, unutrašnja strana se više naglašava, dok se s vanjske strane sjena, maskara i tuš nanose decentnije. Trepavice s unutrašnje strane, kao i sam kapak, se jarko naglašavaju, a što se više približavate vanjskoj strani, intenzitet treba biti manji. Time se oči dodatno naglašavaju.

Spušteni kapci

Kada su kapci spušteni, oči djeluju manje, a pogled umorniji. To se može promijeniti odgovarajućim tehnikama šminkanja. „Osnovno načelo: Svijetli tonovi naglašavaju, tamni umanjuju i spuštaju“, objašnjava Madelaine Sommerlat. „Na spušteni dio kapka nanose se tamnije nijanse, dok se ispod nanose svjetlije. Ispod obrva nanesite malo highlightera – učinit će da kapci djeluju podignuti, a oči otvorenije.“ Važno: Na sami kapak nanesite mat sjenu za oči, kako u naborima ne bi zalutale sjajne čestice. Vodootporna maskara će spriječiti razmazivanje maskare u slučaju da trepavice dodiruju kapke.

Za osobe koje nose naočale

Make up u kombinaciji s naočalama znači dosta iskustva. Već samo nanošenje make up-a sa sobom donosi nekoliko izazova. Isto ćete najjednostavnije postići uz ogledalo s efektom uvećavanja, koje će kratkoročno zamijeniti naočale. U zavisnosti od oblika naočala, neophodno je koristiti se tehnikama koje će postići optičke efekte za vaš pogled. Kod kratkovidnih osoba, namjenska stakla učinit će da oči djeluju manje, zbog čega ćete se koristiti tehnikom iz tačke 2 za male oči. Kod dalekovidnih osoba namjenska stakla izazivaju upravo suprotno, što ponekad može biti od koristi. Ako je dioptrija velika, a oči same po sebi velike, koristite mat, tamne nijanse koje će izazvati potrebnu ujednačenost.

Prema gore
OKViše informacija