Menu

Ljeto: Tri rituala da proslavite ljeto

Uvijek se radujemo tim lijepi, toplim danima koji zasigurno zaslužuju posebne rituale.

Home » Život » Savjet » Ljeto: Tri rituala da proslavite ljeto - 07.2020

Bogatstvo prirode koje nam nudi ljeto možemo integrisati na različite načine u našu svakodnevnicu: od biljaka za čaj koje smo sami sušili pa do prirodne kozmetike koju smo samostalno pripremili. Dimljenje domaćih biljaka također ponovo dobija na značaju, jer se na taj način ispuštaju aktivne materije i opuštajući mirisi. A i mnoge divlje biljke ključne su u ljetnim ritualima. Kada su dani dugi, a noći kratke, one su nam inspiracija da kroz život kročimo osvješteniji.

 

Ljeto: Rituali za savjesno ljeto

Dimljenje ljetnog bilja  

Dimljenje bilja je tradicionalni ritual u čast ljeta, kako bismo se zahvalili prirodi na njenom bogatstvu. Pogodno bilje za taj postupak su kadulja, divlji pelin i cvjetovi lipe. Dimljenjem sušenog bilja ispuštaju se aktivne materije i mirisi koji potiču osjećanja, emocije i sjećanja. Ako si svjesno uzmete vrijeme za ovaj ritual, stvorit ćete si malu oazu unutar svoje svakodnevnice: Dimljenje bilja također može pomoći u razgradnji stresa, puštanju starih navika i emocija, u opuštanju, da se razbistre misli i pronađe ravnoteža i centar u sebi.

Branje bilja za čaj  

Ljeto je idealno vrijeme za branje divljeg bilja, poput kantariona, kamilice, nevena, arnike, hajdučke trave i zove. Od istih se mogu napraviti blagotvorne mješavine čajeva. Pritom se prepustite mašti na volju. Idealno bi bilo, kada biste svjesno uživali u takvim trenucima: Divite se obliku i boji bilja, otvorite svoja čula i otkrijte njihove razlike. Pomirišite ono što ste ubrali i zaustavite se na trenutak. Zahvalite se prirodi na njenom bogatstvu i radujte se okusu čaja kojeg ste samostalno pripremili. Takvi rituali dodiruju naša čula i pomažu nam da u svoj život prizovemo zahvalnost.

Zapaliti ceduljice sa željama

Ljeto podrazumijeva i vrijeme za festivale svjetlosti i vatre. Stoga su mnogi rituali povezani s plamenom, koji čisti i simbolizuje nove početke. Pa tako i za naše želje i čežnje. Jer ljeto predstavlja novi period u toku jedne godine, polovinu godine, zbog čega je to dobar trenutak da se ponovo posvetimo svojim ciljevima. Koje ste ciljeve postavili početkom godine i gdje se sada nalazite kada su ti ciljevi u pitanju? Šta od ove godine još očekujete? Lijep ritual jeste na ceduljice napisati svoje želje i da se iste zapale. To možete napraviti i u vlastita četiri zida, u specijaliziranoj zdjelici. Neka ovo ljeto predstavlja vaše nove početke.

Prema gore
OKViše informacija