Menu

Ljuskice psilijuma: Mali čudotvorci

Ljuskice psilijuma pomažu pri mršanju, čisti crijeva i potiču probavu.

Home » Užitak » Prehrana » Ljuskice psilijuma: Mali čudotvorci - 09.2020

Ljuskice psilijuma se pored bobičastog voća, chie, sjemenki lana i matche ubrajaju u čudotvorce kada je u pitanju superfood. Kao multitalenti podržavaju prije svega zdravlje crijeva, smiruju osjetljiva crijeva i regulišu želučane tegobe poput zatvora i dijareje. A kako to nije dovoljan razlog za upotrebu, kao povremeni dodatak hrani odlični su saborci u procesu mršanja.

Šta su ljuskice psilijuma?

Psilijum su male, tamosmeđe sjemenke veličine dva to tri milimetra stare indijske i pakistanske ljekovite biljke iz porodice bokvica. Ljuskice su neutralnog okusa, bijele do žute boje, a čine ih gotovo u potpunosti vlakna.

Ljuskice psilijuma vezuju vodu, zbog toga bubre i čine specifičnu konzistenciju. Upravo zbog te konzistencije i sadržanih vlakana povoljno utiču na probavu. Ali i same sjemenke su zbog visokog udjela ulja zdrave.

Zbog ovoga naše tijelo voli ljuskice psilijuma:  

  1. Zbog vlakana

Ljuskice psilijuma su savršeni izvor vlakana. Austrijsko udruženje za ishranu preporučuje 30 grama vlakana dnevno, a ljuskice psilijuma na 100 grama sadrže 70 grama vlakana.

Poređenje: Ljuskica psilijuma sastoji se od 85 posto rastvorivih vlakana, to je gotovo dvostruko više od chia sjemenki, a trostruko više od sjemenki lana!

  1. Kao podrška crijevima

Sluzava konzistencija ljuskica obavija se oko zidova crijeva i sprečava iritacije. Zbog izrazite sposobnosti vezivanja vode, ljuskice su pravi čudotvorci kako kod dijareje tako i kod zatvora. Istovremeno, čiste crijeva i oslobađaju tijelo od otrovnih i drugih štetnih materija.

  1. Pomažu kod mršanja

Visoki udio vlakana utiče na dugotrajniji osjećaj sitosti i time sprečava iznenadne napade gladi. A to nije sve: Jedan gram sjemenki vezuje 40 do 50 grama vode, dakle 40 do 50 puta više od vlastite kilaže. Ljuskice psilijuma nabubre u želucu, utičući na dugotrajniji osjećaj sitosti.

  1. Prirodno ljekovito sredstvo

Ljuskice psilijuma održavaju inzulinsku sliku konstantnom i opuštaju želučane žlijezde. Stoga se preporučuju za koristiti i u slučaju dijabetesa tipa 2. Osobe s povišenim vrijednostima holesterola jednako profitiraju od unosa kao i u slučaju prekomjerne tjelesne kiseline. Antioksidanti također doprinose zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Koliki je preporučeni dnevni unos ljuskica psilijuma?  

Preporučuje se između jedne i tri čajne kašike (5-15 g) dnevno. Prije konzumacije mogu proključati u vodi, u slučaju zatvora mogu se unositi neprerađene. Ako su vam dosadnog okusa, dodajte ih u zobene pahuljice za doručak ili u jogurt. Pogodne su i kao temeljac u sosovima ili u tijestu za hljeb.

Jedino pravilo – kako god ih konzumirali, nakon toga unosite dosta tečnosti, kako biste spriječili zatvor ili druge nepoželjne reakcije crijeva.

Prema gore
OKViše informacija