Active Beauty
Lunch to go

Kuhate kod kuće, a jedete u uredu.

Lunch to go

Kuhate kod kuće, a jedete u uredu.

Kuhate kod kuće, a jedete u uredu. Pravi je izazov hraniti se raznovrsno tokom pauze za ručak. Hrana se mora brzo skuhati. Mora prijati i lako se upakovati. Donosimo pregled jela koje lako možemo napraviti kod kuće i jednostavno ih ponijeti sa sobom.

Salata s papajom, mangom i kozicama

Salata s papajom, mangom i kozicama

Sastojci za 2 osobe. 400 g svježe papaje 1/2 manga 150 g cherry paradajza 1 crveni luk 1 glavica salate 1 šaka zelenja od korijandera ili peršuna Za pripremu preljeva: 2 supene kašike sjemenki papaje i malo soka 3 supene kašike maslinovog ulja 1 biolimeta 1 čajna kašika meda 1 čajna kašika umaka za ribu 1/2 ljute papričice Dodatno: 6 kozica 1/2 biolimete 1 supena kašika maslinovog ulja So biber

Priprema:

1. Prvo prepolovite papaju i odstranite košpice i ljusku. Zadržite 2 supene kašike sjemenki za preljev, a srčiku ploda narežite na kockice. Ogulite mango. Odstranite košpicu i isto tako narežite na kockice. Prepolovite paradajz, a crveni luk narežite na tanke trakice. Salatu narežite na sitnije komade pa pomiješajte sve sastojke sa zelenjem korijandera, prethodno nasjeckanim.
2. Za pripremu umaka napravite pire od sjemenki papaje, maslinovog ulja, soka limete, meda, ribljeg umaka i ljute papričice. Na kraju dodajte so i biber pa time marinirajte salatu.
3. Garnele izvadite iz posude i očistite ih. Peći na maslinovom ulju oko 2 minute s obje strane dok ne postanu staklaste. Začiniti solju i sokom od limete.
4. Salatu dodati u staklenku pa preko položiti kozice.

Slatki sendvič od tikve s cimetom i kikirikijem

Slatki sendvič od tikve s cimetom i kikirikijem

Sastojci za 2 osobe: 400 g hokkaido tikve 2 supene kašike kokosovog ulja 40 g šećera 2 bionarandže 3 supene kašike jabučnog octa 1 štanglica cimeta 1/2 vanilijinog štapića 1 čajna kašika đumbira 1 prstohvat soli Dodatni sastojci: 4 kriške integralnog hljeba od pira namaz od kikirikija prema ukusu nekoliko sjemenki tikve prema želji

Savjet: Hokkaido tikva jedina je koja se ne mora guliti. Očišćene sjemenke mogu se ispeći u pećnici.

Priprema:

1. Prepoloviti tikvu, odstraniti sjemenke pa je narezati na male kockice. Kockice pirjati na kokosovom ulju na srednje jakoj temperaturi. Dodati šećer i pustiti da se postepeno karamelizira.
2. Dodati svježe ocijeđen sok od narandže i jabučni ocat, štanglicu cimeta i vanilije pa sve kuhati oko 20 minuta na blagoj temperaturi. Na kraju odstraniti začine. Napraviti pire od tikve pa sve začiniti s malo đumbira i soli.
3. Zagrijati hljeb, donju krišku namazati puterom od kikirikija, dodati pire od tikve i nekoliko sjemenki prema želji pa preklopiti još jednom kriškom u sendvič.

Začinjeni čips od povrća sa susamom i ružmarinom
Začinjeni čips od povrća sa susamom i ružmarinom

Sastojci za 2 osobe. 500 g povrća, na primjer cvekle, krompira, mrkve, pastrnjaka, raštike 1–2 supene kašike ekstradjevičankog maslinovog ulja Susam, ruzmarin, so, biber (začiniti prema ukusu)

Priprema:

1. Dobro oprati i posušiti povrće. Narezati povrće na tanke kriške. Kod raštike odstraniti debelu peteljku. Povrće zatim marinirati u maslinovom ulju začinjenom prstohvatom soli i bibera. Prema ukusu dodati susam ili sjeckani ruzmarin.
2. Položiti kriške povrća na pleh obložen papirom za pečenje i peći na oko 120 °C oko 30 – 60 minuta dok se povrće ne prosuši. U zavisnosti od vrste povrća i debljine kriški, vrijeme pečenja može da varira. Najbolje bi bilo da se povrće okrene poslije pola predviđenog vremena za pečenje.
3. Čips čuvati u zatvorenoj posudi ako se ne pojede odmah.

Falafel-Bento s humusom i salatom od paradajza i krastavaca
Falafel-Bento s humusom i salatom od paradajza i krastavaca

Sastojci za 2 osobe. Za pripremu falafela: 200 g sušenog graška 100 g crvenog luka, 1 češanj bijelog luka 1 šaka bosiljka 1 čajna kašika kima, maslinovo ulje za pečenje Za pripremu humusa: 400 g graška 1 češanj bijelog luka 2 supene kašike paste od susama 2 supene kašike maslinovog ulja 2-5 supenih kašika vode 1/2 limuna Za pripremu salate: 200 g cherry paradajza 2 male krastavice 1 ljuta papričica 4 supene kašike susamovog ulja so biber

Savjet: Falafel i humus mogu se pripremiti i nekoliko dana ranije te mogu stajati u hladnjaku.

Priprema:

1. Za pripremu falafela ostaviti grašak preko noći u vodi da omekša, a zatim ga dobro ocijediti. Krupno nasjeći crveni luk i bijeli luk, počupkati listiće bosiljka sa stabljike. Sve zajedno pomiješati s graškom pa napraviti pire i začiniti solju, biberom i kimom.
2. Oblikovati kuglice jednake veličine, dodati u tavu i peći na srednjoj temperaturi na malo maslinovog ulja dok sa obje strane ne poprime žutu boju. Za pripremu humusa ocijediti grašak pa oguliti bijeli luk. Napraviti kremasti pire dodavajući tahin, maslinovo ulje i vodu. Začiniti limunovom korom, sokom od limuna, solju, biberom i kimom.
3. Za pripremu salate prepoloviti cherry paradajz, krastavac narezati po dužini pa sve začiniti susamovim uljem, s malo limunova soka, solju i biberom.

Salata od avokada i komorača sa mentom i grejpfrutom
Sastojci za dvije osobe.

Sastojci za dvije osobe. 1 avokado ½ krastavca 200 g cherry paradajza 2 male glavice komorača ½ crvenog luka 1 šaka rukole 1 1 šaka korijandera ili peršuna Za preljev. 1 ružičasti grejpfrut 6 supenih kašika maslinovog ulja 2 čajne kašike meda 1 bio limeta 1 šaka mente

Savjet: Umjesto grejpfruta možete koristiti i narandžu.

Priprema:

1. Za početak avokado presjeći na pola, izvaditi jezgru i skinuti koru. Isjeći na kockice zajedno sa krastavcem. Cherry paradajz presjeći na polovine. Komorač, kao i crveni luk isjeći na tanke kriške. Sve zajedno pomiješati sa rukolom i tanko iskidanim korijanderom.
2. Za preljev grejpfrut oljuštiti nožem i isjeći na filete, pri tome uhvatiti sok grejpfruta. Filete isjeći na sitno i dodati u salatu.
3. Sok grejpfruta pomiješati sa maslinovim uljem, medom, kao i malo narendane limete i sokom od limete. Dodati sitno isjeckanu mentu i dobro začiniti solju i biberom.
4. Salatu od avokada i komorača marinirajte preljevom dok je svježa i uživajte.

Saté-Bento sa sosom od karija i salata od smeđe riže
Saté-Bento sa sosom od karija i salata od smeđe riže

Sastojci za dvije osobe. 300 g pilećih prsa 6 supenih kašika Tamari soja sosa
1 supena kašika smeđeg šećera 1 bio limeta 1 čili paprika 2 supene kašike kokosovog ulja Za sos od karija: 150 g kreme od badema 2-4 supene kašike kokosovog mlijeka 2 čajne kašike Madras praha od karija Čili paprika po ukusu Za salatu od prirodne riže: 60 g smeđe riže 150 ml vode ½ manga 1 paprika ½ crvenog luka 1 čili paprika 2 supene kašike sezamovog ulja 1/2 limete 1 šaka korijandera kokosove pahuljice po želji so biber

Savjet: Uz to dobro ide edamame, japanska soja na grani, dostupna u trgovinama sa azijskim proizvodima. Jednostavno kratko blanširati u slanoj vodi, a zatim začiniti morskom solju.

Priprema:

1. Za Saté ražnjiće pileća prsa isjeći dužinom na prutiće. Najmanje 1/2 sata marinirati u soja sosu, smeđem šećeru, začinima, soku limete i isjeckanoj čili paprici. Zatim nataknuti na štapiće i peći na srednjoj temperaturi u kokosovom ulju oko 3 minute sa svake strane.
2. Za sos pomiješati kremu od badema sa kokosovim mlijekom, dodati Madras prah od karija, kao i malo sitno isjeckanog čilija. Još samo začiniti solju i biberom.
3. Smeđu rižu isprati hladnom vodom i kuhati oko 30 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi. U međuvremenu, mango, papriku i crveni luk isjeći na male kockice. Čili papriku sitno isjeckati.
4. Sve dodati u skuhanu rižu i marinirati sezamovim uljem i sokom limete. Začiniti solju i biberom, te dodati sitno sjeckani korijander kao i pahuljice od kokosa.