Menu

Svijet: Maine Maine

Putovanje do istočne obale Amerike.

Home » Nadahnuće » Svijet: MaineMaine - 11.2016

 Probati jastoga, brojati svjetionike, brati borovnice i u mislima preskakati sa jednog šarenog drveta na drugo. Divlja obala, tvrda zemlja, spektakularne boje. To je Maine.

Postoje mjesta na zemlji koja nas privlače, iako o njima vrlo malo znamo. O njima sanjamo, a tačan razlog zašto je tako ne znamo. To je samo određeni predosjećaj da ćemo se tamo osjećati prijatno. Maine je za mene upravo takvo mjesto. Kuće su napravljene od drveta, uglavnom obojene u bijelo ili u tonove sive i plave boje, što se gotovo nigdje drugo ne može pronaći. Poznato je da se drveće tamo naročito lijepo boji. Jastozi imaju najbolji okus, jer su ulovljeni svježi iz Atlantika, a za ribare je to pitanje časti da vode računa o svojoj domaćoj prepoznatljivoj životinji. Borovnica ima u izobilju i u 15 različitih vrsta. A svjetionici stoje u redu na krutoj obali koja je obogaćena zaljevima i stijenama i upozoravaju na velike dubine.

Za početak: Gdje se nalazi Maine?
Amerikakarte mit Maine

Nebeski komad zemlje

Kada sam konačno došao u Maine, shvatio sam šta me je toliko privlačilo. Osjećao sam se kao da se radi o poznatom djeliću domovine. Lijepi stari gradovi, od kojih su mnogi iz 19. vijeka. Ljudi sa naprednim idejama, mnoge prirodne ljepote, a uz to umjetnost i kultura. Dašak Evrope. Možda je potrebna upravo ova povjerljivost na drugom kraju svijeta kako biste postali radoznali za otkrivanje Maine. I pri tome postati ludi. Ludi za svjetionicima koji su dobili sopstveni Lighthouse Trail na kojem se možete diviti nekima od 60 moćnih građevina. Ludi za jastozima, gdje je potrebno pokazati umijeće, prvo prilikom lova, a zatim i pri samo jelu. I koji, nakon što se probijete kroz njegov oklop, nagradi aromatičnim mesom. Ludi za borovnicama. Stalno možete vidjeti ljude u krajoliku koji stoje u povijenom položaju, a pri tome izgledaju srećno. Ludi za stazama za šetnju koje se protežu kroz neobuzdano prostranstvo i obećavaju usamljenost koja opušta. I, naravno, ludi za bojama drveća.

Bez obzira koliko puta putujete u Maine, svaki put je kao novi neispisani list.

Put. Bez obzira koliko puta putujete u Maine, svaki put je kao novi neispisani list.

Sopstveni svijet boja

U Maine, vrijeme određuje maršutu. I trajanje putovanja. Barem za one koji se žele zaraziti bogatstvom boja, kada se okruženje mijenja od žute do narandžaste, zatim u crvenu, a kasnije u jaku crveno-smeđu nijansu – boje koje kod nas kao takve ne možete vidjeti. Onaj ko to želi vidjeti mora imati plan. Leaf Peepers ga imaju. Oni znaju da čudnovato mijenjanje boja počinje na sjeveru u Novoj Engleskoj i postepeno se širi ka jugu. I oni poznaju ona mjesta na kojima se najbolje možete oduševljavati Indijskim ljetom. Park Baxter State u Maine je jedno takvo mjesto. Izlistavanje se naziva ovo čudo prirode, koje nastaje kada se noćni mraz u godini pojavljuje veoma rano, a hladnoća ubrzava proces bojenja lišća. U slučaju toplog kasnog ljeta, ovaj proces se usporava. Jedno je sigurno, a to je razlog zašto naše kasno ljeto ne može postići sličan spektar boja: Ovdje postoji na stotine različitih vrsta listopadnog drveća koje su sudionici u ovom spektaklu. Šećerni list je jedno od njih i ono to radi posebno dobro.

 

Jesen u Maineu.

Novo. Jesen u Maineu.

Onaj ko organizuje putovanje da prati izlistavanje treba planirati dovoljno vremena. Jer, ne postoji samo mnogo lišće kojem se možete diviti već i veliki broj malih, dijelom historijskih lokacija na koje ćete naići. Neke od njih podsjećaju na prve engleske doseljenike koji su uspjeli stići u Novu Englesku. Sređene kuće koje su uređene sa mnogo ljubavi do najsitnijih detalja, kao i vrtovi koji se protežu ispred vas, zrače posebnim šarmom. Slikovite trgovine, originalno dekorisani restorani, potpuno prostrane trgovine sa antikvitetima, slikovita obala i zeleno zaleđe karakterišu ovaj izlet. Na dobrom ste putu i sa prirodnim spektaklom u vidokrugu na državnom putu 1, takozvanom panoramskom putu koji vodi od Portage do Fort Kenta. Bajkovita je i vožnja na državnom putu 15 dalje prema jugu.

Uvijek za tragom jastoga

I to je jedna od metoda za uživanje tokom putovanja kroz Maine. Tako plovite duž obale i tražite kioske i barake sa jastozima (Lobster Shacks i Lobster Pounds), male prodavnice u kojima se možete počastiti najboljim, a često i najjeftinijim jastozima. Lobster Shack u Cape Elizabeth više nije tajna preporuka, ali bi ipak trebali svratiti. A na kraju puta 127 se nalazi maleno selo pod nazivom Five Islands, a tamo je smještena kompanija Five Islands Lobster Company. Ovdje prvo uživate u jastogu, a zatim u pogledu.

Svjetionici pokazuju turistima put do najljepših lokacija u Maine.

Prizor. Svjetionici pokazuju turistima put do najljepših lokacija u Maine.

Jastog ima savršen okus iz razloga što može nesmetano plivati u hladnoj vodi Atlantika. Međutim, jastog nije uvijek bio delikatesa kakva je danas. Oko 1900. godine važio je kao hrana siromašnih ljudi, dok su ga seljaci koristili kao gnojivo, a ribari kao mamac. Sada ga možete probati sa tvrdom i mekom ljuskom u brojnim varijacijama. Prilično slani Hard Shell Lobster (jastog sa tvrdom ljuskom) se može veoma teško slomiti – bez alata tu ne možete ništa. Nasuprot puterasto mekanom New Shell Lobster (mladi jastog), regionalnoj delikatesi, koja je najčešće dostupna samo u periodu od juna do novembra. Onaj ko želi saznati više o domaćoj prepoznatljivoj životinji iz Maine, iznajmit će ribarski brodić i uključiće se i sam: Puštanje jastoga iz kaveza uopšte nije tako jednostavno. Životinje nisu spremne na saradnju. Jer, uskoro će im se raditi o životu. Međutim, prije toga se vrši mjerenje, oni manji mogu ponovo zaroniti. I ženke, koje nose jaja, su zaštićene. Opstanak je važan, ribari vode računa o svojim štićenicima. Lov na jastoge se ovdje još uvijek obavlja na stari dobri način, znanje se prenosi i čuva iz generacije u generaciju. Ovdje ima oko 6.300 ribara

U blizini vode

Obala Maine je potpuno drugačiji svijet boja: Zelena i plava su dominantne boje. Brojna ostrva se nalaze u blizini, najveće je Mount Desert Island, na kojem se nalazi nacionalni park Acadia – sa strmovitim obalama, bučnim valovima, dubokim šumama, tajnovitim jezerima i brojnim stazama za šetnju koje omogućavaju pogled preko obale. Poluostrvo Schoodic je dio nacionalnog parka Acadia, koje je manje prekriveno vodom, ali je isto tako spektakularno.

Zalazak sunca u Maineu

Boje. Jesenske boje i zalazak sunca prizor je koji se ne zaboravlja.

Plan puta

Bogatstvo puta:
www.yankeefoliage.com
www.maine.gov
mainetourism.com/fall-foliage

Mjesto za spavanje:
www.visitmaine.net
www.beachmereinn.com/accommodations/the-victorian

Maines Natur Prirodne staze Mainea

Prirodom Mainea se možete oduševljavati na brojnim stazama. Evo nekoliko prijedloga:

Obalna patrola
Maine Island staza je “vodeni put” dužine 600 km koji se proteže kroz zaštićene slane rijeke, mirne zaljeve, mala i velika ostrva ili duž cijele obale. Najbolje je odabrati neko lijepo mjesto, uskočiti u čamac i krenuti. U zavisnosti od vode, jedrilice i motorni čamci su takođe alternativa.

Vodene igre
Staza Northern Forest Canoe je dugačka veslačka etapa koja povezuje regije Adirondack Mountains i Northern New England. Oko polovine od ukupno 1.200 km protiče kroz Maine. I ovdje važi: Odabrati lijepu etapu. Vratiti se. Nastaviti veslati.

Čudo
Staza Appalachian se proteže u dužini od 3.500 km od Georgia pa sve do Maine. Najzahtjevnijim dijelom ove staze se smatra 450 km koji prolaze kroz Maine. Ali, uloženi napor se isplati. Mala informacija unaprijed: Film “Piknik sa medvjedima” sa Robert Redfordom i Nick Nolteom. “Kada prekoračite vaše granice, počinje prava zabava!”, tako stoji na filmskom plakatu. Onda – uživajte.

Kada ste u Maineu...

genuss-reise-12-ab_2016-07

10 stvari koje morate isprobati kada ste u Maineu.

10 stvari koje morate isprobati.

 1. Doživljaj. Doživite pravi američki ambijent – na utakmici bejzbola na terenu Hadlock Field, “domaći teren Portland Seadogs”.
 2. Šetnja. Park Fort Williams vas poziva na boravak, uživanje i posmatranje.
 3. Obilazak. U parku Fort Williams se možete diviti poznatom svjetioniku, “Portland Headlight”.
 4. Otkrivanje. U dvorcu Palace Playland, bezbrojne atrakcije čekaju da ih posjetimo.
 5. Skitnja. Stari grad Maine nudi odličnu zabavu, prvoklasne restorane i ekstravagantne mogućnosti za kupovinu.
 6. istraživanje. Maine Fort Knox vam može mnogo toga ispričati i definitivno je vrijedan obilaska.
 7. Uživanje. Provesti vrijeme pored vode, diviti se prirodi i posmatrati losove – Rangeley jezera i okolno područje nude sve to i još mnogo više.
 8. Pješačenje. Ostrvo Mount Desert vas očekuje sa brojnim pješačkim stazama i jedinstvenim mjestima za posmatranje. Osim toga: ostrvo se može odlično istražiti i vozilom.
 9. Upoznavanje. Ostrvo Cabbage vas poziva na obilazak grada i na jastoge. Karakteristika: izuzetno preporučljivo!
 10. Odmor. U nacionalnom parku Acadia, sa upečatljivim obalama i strogim krajolikom, odmorićete duh i tijelo. A imate takođe i dovoljno prostora za pješačenje.
Vodič kako jesti jastoga

Nije uvijek jednostavno doći do ukusnog mesa jastoga. Ovako to funkcioniše. Ali, pažnja: zvuči dosta barbarski

 • Nije uvijek jednostavno: zvuči dosta barbarski.
 • Važno: odgovarajući alat. U ovom slučaju kliješta i viljuška za jastoga, u suprotnom ste nemoćni.
 • Prije nego počnete: uklonite ljušturu. U tu svrhu uzmite jastoga u jednu ruku, a drugom rukom odlomite rep. Sada pomoću makaza polomiti vrh jastoga, te viljuškom polako izvaditi meso
 • Prstima odvrnuti hvataljke i polomiti noge na zglobovima: Izvaditi meso pomoću viljuške za jastoga. Ili jednostavno isisati noge.
 • Kao što je rečeno: zvuči barbarski. I jeste tako. Do mesa u repu možete doći i pomoću običnog escajga. Uspjeli ste!!
Prema gore
OKViše informacija