Active Beauty
Meni u ravnoteži

Hrana koja daje energiju.

Meni u ravnoteži

Ako je istina da ste ono što jedete, onda je najbolje jesti onako kakvi želimo biti – u ravnoteži. Hrana koja daje energiju. I toliko je ukusno za tijelo koliko i za duh.

Jednostavni recepti za svakog.

Tart od brašna od cijelog zrna sa karfiolom i svježim sirom

Quiche meni

Sastojci 4–6 osoba. 70 g brašna od pira sa cijelim zrnom 120 g smeđeg rižinog brašna (rižino brašno sa cijelim zrnom) 1 mala kašika praha ljuski psilijuma (biljna vlakna) 1 mala kašika krupne morske soli 150 g hladnog maslaca 1 kašika ledene vode Za fil.350 g ružica karfiola 1 vezica estragona 5 kašika maslinovog ulja morska sol crni biber iz mlina 4 jaja 180 ml mlijeka 2 2 kašike sitno ribanog parmezana 100 g svježeg sira ili kozjeg sira

Priprema:
1. Pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C, usitniti maslac.
Za tijesto obje vrste brašna, prah ljuske psilijuma (biljna vlakna), so i maslac pomiješati u grubu smjesu. Postepeno dodavati ledenu vodu i masu razraditi sve dok ne postane glatko tijesto. Oblikovati ga na nabrašnjenoj ravnoj podlozi u ravnu ploču i ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta umotano u prozirnu foliju.
2. Za fil karfiol i listove estragona rasporediti na pleh na koji je stavljen papir za pečenje, posuti uljem, posoliti, pobiberiti i promiješati. Staviti u pećnicu 20 minuta dok dobije zlatnožutu boju.
3. Tijesto tanko razvući na debljinu od 5 mm između dva sloja papira za pečenje. Kalup za kolače (prečnik 24 cm) obložiti tijestom, a višak koji prelazi preko ivica odsjeći. Dno tijesta obložiti papirom za pečenje, a odozgo staviti utege za pečenje.
Peći u pećnici 25 minuta, ukloniti utege i papir, te tijesto peći još 10 minuta dok ne postane hrskavo. Izvaditi, a temperaturu pećnice spustiti na 160 °C.
4. Pomiješati jaja, mlijeko, parmezan, so, biber i polovinu svježeg sira. Karfiol rasporediti po dnu tijesta i preliti mješavinom sa jajima. Ostatak sira rasporediti odozgo i tart peći 30-35 minuta dok ne bude gotov.
5. Isjeći i servirati toplo.

Supa sa pirjanim paradajzom i kvinojom sa hrskavim parmezanom i bosiljkom

Rezept für eine Suppe. Menü

Sastojci za 4 osobe. 2 kg paradajza 2 vezice bosiljka 1 glavica bijelog luka maslinovo ulje za posipanje 350 g kuhane kvinoje voda 1 1/2 l pileće supe morska sol crni biber iz mlina Za hrskavi parmezan. 80 g kuhane kvinoje 4 kašike sitno ribanog parmezana crni biber iz mlina

Priprema:
1. Prvo skuhati kvinoju: 180 g bijele (ili alternativno 200 g crne, tj. crvene) kvinoje pustiti da proključa sa 300 ml vode i prstohvatom morske soli, a zatim odmah poklopiti poklopcem koji dobro dihtuje. Na smanjenoj vatri kuhati 12 minuta (crnu ili crvenu 15 minuta), dok ne bude gotova. Skinuti lonac sa šporeta i ostaviti 8-10 minuta da isparava dok ne bude mekano. Na taj način se dobije oko 450 g kuhane kvinoje.
2. Zagrijati pećnicu na 200 ° C. Za hrskavu kvinoju pomiješati parmezan i biber i stavljati porcije veličine supene kašike na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Peći 5-7 minuta do zlatnožute boje, ostaviti na plehu da se ohladi.

3. Paradajz prepoloviti. Zajedno sa listovima bosiljka i glavicom bijelog luka posuti uljem na plehu koji je obložen papirom za pečenje. Ostaviti da se pirja 45 minuta u pećnici dok paradajz ne postane mekan, a listovi bosiljka hrskavi. Kvinoju rasporediti na posebnom plehu obloženom papirom za pečenje, posuti uljem i izmiješati. Takođe pirjati posljednjih 15 minuta tokom vremena pečenja paradajza.
4. Češnje bijelog luka istisnuti iz ljuske i zajedno sa pirjanim paradajzom i pilećom supom staviti na jaku vatru i pustiti da proključa. Zatim na srednje jakoj temperaturi pustiti da se ukuha 10 minuta. Nakon toga glatko izgnječiti. Umiješati pečenu kvinoju, posoliti i pobiberiti.
5. Raspodijeliti supu u zdjelice, ukrasiti hrskavim listovima bosiljka sa pleha. Servirati sa hrskavim parmezanom.

Saltki mafini od kokosa
Sastojci za 12 komada.

Sastojci za 12 komada. 200 g bijelog pir brašna 3 kašike praška za pecivo 150 g sirovog šećera 50 g kokosovog brašna 160 ml kokosovog mlijeka 3 bjelanca 1 kašika ekstrakta vanilije 100 g kokosovog ulja Za glazuru. 180 ml sirupa rižine sladi 3 bjelanca, sjeckani kokos za dekoraciju

Savjet: Glazuru posuti po ohlađenim slatkim mafinima i posuti sjeckanim kokosom.

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 160 ° C. Rastopiti kokosovo ulje. Zatim u velikoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer, kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, bjelanca, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje. Tijesto podijeliti u 12 kalupa (po 80 ml) obloženih papirom za pečenje na jednom plehu za mafine. Peći u pećnici 25 minuta, testirati pomoću čačkalice. Ostaviti da se ohladi na rešetki.
2. Za glazuru sirup rižine sladi zagrijati u maloj šerpi na srednjoj temperaturi na 120 °C (izmjeriti pomoću termometra za šećer). Umutiti bjelanca pomoću ručnog miksera sve dok ne dobijete mekani šlag. Još dok mikser radi, dodavati postepeno u uskom mlazu vrući sirup i sve umutiti dok ne dobijete gustu, sjajnu masu
3. Glazuru posuti po ohlađenim slatkim mafinima i posuti sjeckanim kokosom.

Zimski kuskus
Menü a la Balance

Sastojci za 2 osobe. 300 ml supe od povrća sok od 1 narandže i 1 limuna 170 g sušene marelice 150 g kuskusa 3 paradajza 1 krastavac (cca. 300 g) 1 vezica mente i glatkog peršuna ½ kašike Ras el Hanout (alternativno kumin) sol svježe mljeveni crni papar 3 kašike maslinovog ulja malo gustog soka agave 80 g pinjola

Savjet: Kuskus po želji začiniti gustim sokom agave i biberom

Priprema:
1. Marelice isjeći na sitne kocke. Počupkati listove mente i peršuna i sitno isjeckati.
2. U jednom loncu ostaviti pileću supu da proključa, dodati sok od narandže i limuna, zatim i marelice. Postepeno dodavati kuskus i miješati metlicom. Skinuti lonac sa vruće ploče, kuskus ostaviti da nabubri prema uputstvu na pakovanju.
3. U međuvremenu oprati paradajz, očistiti od sjemenki i isjeći na komadiće. Oprati krastavac (ne ljuštiti) i prepoloviti dužinom. Kašikom očistiti sjemenke, a ostatak isjeći na kockice.
4. Nabubreli kuskus staviti u posudu zajedno sa isjeckanim povrćem i začinima, pomiješati Ras el Hanout, so i biber sa uljem, presuti preko kuskusa i sve temeljito izmiješati. Ostaviti da stoji najmanje 15 minuta. Kuskus po želji začiniti gustim sokom agave i biberom. Propržiti pinjole, salatu kratko prije serviranja posuti pinjolama.

Kriške bundeve sa patlidžanima i jogurtom od šipkovog sirupa
Sastojci za 6 osoba.

Sastojci za 6 osoba. 1 bundeva (po želji može i hokaido) 4 kašike maslinovog ulja krupno mljeveni bijeli biber 1 kašika suncokretovih sjemenki 1 kašika crnog susama 1 kašika sjemenki bundeve 2 kašike bademovih prutića 1 patliđan srednje veličine 150 g grčkog jezika 2 kašike maslinovog ulja 1 ½ kašika sirupa šipka 3 kašike soka od limuna 1 češanj bijelog luka 3 kašike glatkog peršuna 10 listića bosiljka

Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 180° na opciju strujanja zraka. Prvo oprati i prepoloviti bundevu, očistiti sjemenke i isjeći ostatak na uzdužne komade. Rasporediti na pleh koji je obložen papirom za pečenje, premazati maslinovim uljem. blago posoliti i malo više pobiberiti. Peći u zagrijanoj pećnici dok ne bude gotovo. Komadići bundeve trebaju biti mekani, ali se ne smiju raspadati. Suncokretove sjemenke, susam, sjemenke bundeve i badem rasporediti na drugi pleh i peći oko 8 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju.
2. Patlidžan prepoloviti i staviti 8 minuta na vreli roštilj sve dok kora ne postane crna i izgorjela. Izvaditi iz pećnice, kašikom izvaditi mesnati dio iz sredine i ugrubo isjeckati. Oguliti češanj bijelog luka i istisnuti, peršun grubo isjeckati.
3. Sada u jednoj zdjeli pomiješati jogurt, maslinovo ulje, sirup šipka, sok od limuna, bijeli luk i peršun. Dodati i umiješati pire od patlidžana. Po ukusu začiniti krupno mljevenim biberom i vrlo malo soli – umak bi trebao biti slatkast, ljut, aromatičan.
4. Prije serviranja posuti listićima bosiljka i sjemenkama. Umak jogurta servirati uz to u odvojenoj zdjelici.