Menu

Moda i stil: Svaka žena je jedinstvena

Šest žena govori o svojim modnim preferencijama.

Home » Ljepota » Moda » Moda i stil: Svaka žena je jedinstvena - 04.2020

Šta te sprečava da budeš jedinstvena? Ako se pita ovih šest žena: ništa! One su pronašle svoj stil, ne zanimaju ih modne konvencije – i jasno postavljaju statement savremene žene.

 

Adia, 38, Visual Consultant & Creative Director

Šta za Vas znači moda?

Za mene, moda je antropološko pitanje „ko, šta, kada i gdje“. Volim eksperimentisati s modom. Već 20 godina sakupljam vintage i historijsku odjeću. Takvu i nosim i osjećam se ugodno. Zaista volim historiju i reprodukciju mode te smjer u kojem se razvijala. Moja omiljena boja je bijela. Nakit i dodatke ne nosim više. Tu sam postala minimalista. Već nekoliko godina mi se dopada jahački stil. Tu mi se dopada ona stroga, jasna, elegantna nota.

Moramo li se oblačiti onako kako se drugima dopada?

Ne! Svako treba nositi ono što želi. Odrasla sam u New Yorku – tamo niko ne vodi računa o tome šta ko nosi. U Beču su me, s druge strane, na početku stalno posmatrali. Moda i stil su stvar vlastite odluke, pri čemu se i stil mora mijenjati, razvijati. Jer i mi se kao ljudi mijenjamo i razvijamo. Ne želim biti neko ko uvijek ima isti stil.

Šta biste preporučili nekome ko traži svoj stil?

Prva emocionalna reakcija u trgovini kada su u pitanju boja, mustra i materijal – to je iskreni pokazatelj onoga što se nekome sviđa.

adiatrischler.com

Outfit: Jahačke hlače i čizme: vintage iz tridesetih godina prošlog stoljeća; bluza: seconde hand; mantil: Wolfmich Vintage

 

„Fascinirana sam tridesetim godinama prošlog stoljeća i tadašnjom sportskom odjećom. Moje omiljene hlače su jahačke hlače iz SAD-a. Volim tu jasnu liniju. Devedesete godine su se umnogome pozivale na tridesete, posebno kada je u pitanju minimalizam i dugi kroj.

 

Polina, 19, studentica

Šta Vaš stil čini jedinstvenim?

Svaki dan izgleda drugačije. Ustanem, zapitam se kako se osjećam i shodno tome se obučem. Svakih pola godine prodam sve svoje stvari i svoj stil otkrivam nanovo. Izbjegavam fashion blogere i fashion trendove i vjerujem svom osjećaju. Gotovo uvijek kupujem u vintage trgovinama i na buvljacima, i zaista volim da se mijenjam i oblačim u različite kombinacije!

Šta biste preporučili nekome ko traži svoj stil?

Jednostavno, usudite se isprobavati različite stvari! Kombinujte odjeću koja možda i ne ide jedna uz drugu. Ni u kojem slučaju ne slušajte šta vam drugi govore.

instagram.com/polchini

Outfit: Majica: Urban Outfitters; hlače: Humana; nakit i torba: vintage, šnalice za kosu: dm

 

„Crvena torba pripada mojoj majci, poklonila mi je. Torba je starija od mene, a još uvijek izgleda kao nova. Jednostavno volim mustru i boju te je rado nosim za posebne prilike.“

 

Julia, 42, Digital Media Consultant

Kako biste opisali svoj stil?

Ne volim drangulije, ali rado kombinujem trendi komade uz nešto više klasičan look, poput tena u stilu devedesetih sa jednostavnim kombinezonom ili haljinom. Razlog tome jeste da volim kupovati kvalitetniju odjeću koja može trajati više godina. Kupujem manje pa može biti skuplje. Moji prijatelji često komentarišu moj stil: „Ovo je tipično Julia.“

Outfit: bijeli kombinezon: Aéryne; tene: IRO; torbe: JW Anderson

 

„Torba je britanskog dizajnera JW Anderson. Njegov logo odgovara mojim inicijalima. Jednostavno sam je morala imati. Prije nekoliko godina sam je sebi poklonila za rođendan. Često me pitaju da li sam sebi prišila inicijale. To mi je zabavno – ponekad kažem da jesam.“

 

 

 

 

Ursula, 43, Fräulein Kleidsam Vintage Store

Šta čini Vaš stil?

Već godinama nosim samo vintage odjeću. S ljubavlju biram svoju odjeću – privatno se miješa s poslovnim.

Na koji način se razvio Vaš modni ukus?

Što sam starija, to više mijenjam i prilagođavam odjeću trenutnom raspoloženju. Znam u čemu se osjećam ugodno i šta mi stoji. Ipak, volim tražiti inspiraciju i u ljudima na ulici ili u kupcima u radnji.

Kako pronaći svoj vlastiti stil?

Naravno da je od pomoći ako se interesujete za modu i estetiku. U protivnom bi svakako bilo dobro da se posavjetujete sa stručnjakom koji će vam preporučiti odjeću prema vašem tipu.

fraeulein-kleidsam.at

Outfit: crni kombinezon: Second Hand; cipele: Emilio Pucci Vintage; torbica: Fabienne Charité

 

„Cipele sam kupila početkom 2000. Dopala mi kombinacija boja, a i mogla sam si ih priuštiti. Nosim je još uvijek.“

 

Eva, 41, Architektin

Šta čini Vaš stil?

On je opušten, klasičan, clean s ključnim dodacima poput kožne jakne. Važno je kako nešto nosite i kako pritom zračite. Odjeća ne treba dominirati. Ako ga učinite svojim, možete nositi svaki look. Na primjer kao moja frizura. Ona je moj zaštitni znak.

Kako ste pronašli svoj stil?

Isprobala sam mnogo toga i griješila sam. Osim toga, uvijek mi je dobre savjete davala moja sestra, ona ima oko za to. Odrasle smo na selu, ali je moja mama bila iz grada, tako da se uvijek trudila da nas dobro oblači. Uvijek smo izgledale drugačije od djece iz okruženja. Stoga sam navikla da me gledaju i znam kako modom privući pažnju.

 

 

 

Moramo li se odijevati onako kako se drugima dopada?

Nikada! Zašto se dopadati nekome drugom? Morate se osjećati dobro. Tada ćete i zračiti samopouzdanjem. Važno je kako zračite, a ne šta nosite na sebi.

concreet.at

Outfit: Košulja: Cinque, cipele: Raf Simons for Calvin Klein, Clutch: Comme des Garçons

 

„Cipele poput mojih od Calvin Kleina učinit će svaki outfit savršenim. Važni su mi dobri modni dodaci.“

 

Raphaela, 34, umjetnica

Šta Vaš stil čini jedinstvenim i kako nastaje?

Doživljaji utiču na moje modne odluke. Interesuju me materijali i da li je nešto glatko ili sjajno, meko ili s dlačicama. Fascinira me različitost materijala. U poslu radim s neonskim svjetlima i svjetlosnim instalacijama, stoga su mi boje mnogo važne. Na različitim površinama na različite načine do izražaja dolaze boje. Volim prirodne materijale koji prijaju koži. Ovisno od povoda biram šta ću obuću – i jednostavno tim povodima mora odgovarati.

Šta Vas inspiriše?

Svugdje primjećujem stvari, šare i elemente, tako da ih koristim u poslu ali i u svojoj modi. Detalji ne moraju biti iz svijet mode, može biti i sa nekih pakovanja – jednostavno me moraju privući. Inspirišu me i stvari sa kojima se susrećem u svome poslu – odrazi, refleksije, materijali.

Šta biste savjetovali nekome ko traži svoj stil?

Uvijek se vodite onim u čemu se osjećate dobro i što vam u trenutku odgovara. Volim isprobati nove stvari.

raphaelariepl.com

Outfit: hlače i jakna: Ferrari- Zöchling, nakit: privatni

 

„Blistavo odijelo boje lavande je od mog omiljenog brenda Ferrari- Zöchling. Dizajnerica uvijek sarađuje sa umjetnicima – i sama sam radila s njom. Odlični krojevi i materijali – jednostavno ih volim!“

Prema gore
OKViše informacija