Menu

More, tako blizu

Jadranska obala ima puno mjesta koja pozivaju posjetioce da ih otkriju.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » More, tako blizu - 06.2018

Mare Adriaticum, kako se Jadran zove na latinskom jeziku, privlači ljude oduvijek.

Na njegovim obalama, kroz istoriju su nicali gradovi, neki obnavljani neki ne. Ali bez obzira na to more je i dalje popularno odredište za ljetna osvježenja i zadovoljno uživanje u odmoru. Ovaj bočni bazen Sredozemnog mora se proteže po dužini od 800 kilometara, a prosječno je širok

160 km. Otrantskim vratima Jadran je povezan s Jonskim morem. Jadran je dobio ime po talijanskom gradiću Adria. Naklonost sjevernih susjeda je istorijski uslovljena – u vrijeme Austro-ugarske monarhije je postojala željeznička linija između Beča i Trsta. Morska odmarališta poput Opatije u Istri, i danas oduševljavaju impozantnim vilama iz habzburških vremena. Do Jadranskog mora stižete za samo nekoliko sati, različitim prevoznim sredstvima i sve veći broj ljudi otkriva svoja tajna mjestašca, daleko od hotelskih kompleksa po kojima je Jadran godinama bio poznat.

Bosna i Hercegovina

Dio obale Bosne i Hercegovine je dug 24 kilometra. Ljetne turiste privlači obalno mjestašce Neum, sa šetalištem pored mora i šljunkovitom plažom. More je ovdje posebno mirno jer ga štiti uvala poluotoka Pelješac.

Italija

Talijanska obalna linija je duga 7.600 kilometara, a jedan njen dio pripada Jadranu. Uz poznata ljetovalištau regijama Furlanije i Venecije Italija nudi još pokoju tajnu. Među najsigurnije i najčišće plaže ove zemlje spadaju plaže na obali regije Emilija-Romagna, a njene obale su veoma prikladne za porodice.

PRIRODNA LJEPOTA. I regija Marke je okružena brojnim pješčanim plažama. U najljepše dijelove spadaju impozantnestjenovite obale Rivijera del Conero. Plaže su okružene stijenama i živopisnom vegetacijom, a do njih se može stići samo čamcem ili obilaznim putevima. Slikovita obala Trabocchi se nalazi na jadranskoj obali, na jugu regije Abruzzo. Za nju su tipične tradicionalne „Trabocchi” drvene kuće za ribolov. Nacionalni park Punta Aderci privlači svojom kristalno čistom vodom i netaknutom prirodom kako plivače tako i ronioce. Regija Puglija čini štiklu talijanske „čizme”.

 

Savjet: kada ste već tamo, obavezno posjetite stijene u Baia delle Zagare. Lijepo se možete kupati i na plažama Vignanotica i Mattinatella.

Hrvatska

Od hrvatskih 6.278 kilometara obale, više od 4.000 kilometara čine otoci, stijene i grebeni. Samo 50 od 1.244 otoka u Hrvatskoj su naseljeni. Hrvatska ima manji broj pješčanih plaža, a poznate su: plaža na otoku Susku,zaljev Lovreč na Braču ili hrvatska najduža pješčana Kraljičina plaža kod Nina. Tri kilometra duga plaža s pogledom na planinu Velebit koji oduzima dah je veoma omiljena među porodicama jer se nalazi u plitkoj uvali. Rab je otok koji obiluje pijeskom i ima preko 22 pješčane plaže. Jedna od omiljenih je Rajska plaža.

JEDINSTVENE PLAŽE. Makarska rivijera u srednjoj Dalmaciji se ubraja u najljepše dijelove Jadranske obale. U dužini od 60 km se nižu primamljive uvale, pitoreskni gradovi i gusti borovi. Najljepša kupališta su gradska plaža Makarske, kao i šljunkovite plaže Cvitačka i Ramova. U blizini mjesta Baška Voda, Podgora i Gradac se nalazi još puno lijepih mjesta. Savjet: plaža Vrulja je jedinstvena i zbog svojih podzemnih izvora slatke vode. Okružena je stijenama, a do nje možete doći samo pješice ili čamcem.

Dugi otok u Zadarskom arhipelagu obiluje upečatljivim uvalama kao što je Sakarun sa svojim sitnim, svijetlim, kvarcnim pijeskom.

Slovenija

Jadranska obala u Sloveniji nema ni 50 kilometara. Glavno mjesto je mondenski Portorož sa svojim prelijepim hotelima,wellness centrima i šetalištima. Piran je slikovit, romantičan i malo mirniji. I Izola sa svojom plažom pogodnom za djecu djeluje skromno, dok u starom gradu Kopru vri od života. Možete se kupati u pograničnomAnkaranu i voziti bicikl po kopnu.

Savjet: slovenska morska sol je nadaleko poznata po svojoj visokoj kvaliteti. Solane u Sečovlju kod Portoroža istovremeno su i nacionalni park prirode i kupalište. U Thalasso odmorištu Lepa Vida se nude kupke, masaže i slani pilinzi pod vedrim nebom.

Albanija

Albanija je još uvijek skrovito europsko ljetno odmaralište koje raspolaže obalom od preko 360 kilometara. Vlora, treći po veličini grad je okružen brojnim netaknutim jadranskim plažama. Malo niže Jadran kod Otrantskih vrata ulazi u Jonsko more, odakle se albanska rivijera pruža daleko na jug. Plaže kod mjesta Ksamila, Himara, Dhërmi i Drymades su posebno pitoreskne, a čine ih tirkizna voda i srebrni pijesak okružen planinama.

 Savjet: priuštite sišetnju s pogledom na obalu u nacionalnom parku Llogara.

Crna Gora

Na preko 200 kilometara duge crnogorske obaleje smješteno 117 plaža. Dijelovi poznatog Kotorskog zaljeva su dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Kupačima je naročito omiljen Risan, jedan od najstarijih gradova smješten u krajnjem unutrašnjem uglu zaljeva. Pored mnogobrojnih plaža, možete da uživate u šetnji planinom Orjen.

SITI SUNCA. Crnogorska rivijera se proteže od Budve do Bara. Stari grad Budvu krasi venecijanska arhitektura, okružena srednjovjekovnim gradskim zidinama. Među kupačima su naročito omiljene plaže Mogren, Fine Sand, Jaz, Trsteno i Sveti Stefan. Porodice rado biraju mjestašce Petrovac koje ima 2000 sunčanih sati godišnje, pješčane plaže i puno vegetacije.

SURFERSKI SAN. Na jugu Crne Gore se nalazi jedan mali svijet sačinjen od pijeska, vjetra i valova. Velika Plažaje pješčana plaža duga 13 kilometara s malim dinama. Počinje u Ulcinju, najjužnijem gradu zemlje. Pet kilometara dalje se možete prošetati u Valdanosu kroz maslinjak sa 17.000 stabala.

 

Od Herceg Novog se ide čamcem do Plave pećine gdje se reflektuju sunčeve zrake i stvaraju izvanrednu plavu boju.

Prema gore
OKViše informacija