Menu

Morski čičak-hrana za imunitet: Zdraviji od limuna

Zbog čega nam morski čičak sada najviše godi?

Home » Užitak » Prehrana » Morski čičak-hrana za imunitet: Zdraviji od limuna - 12.2020

Poznato je da je morski čičak zdrav, ali znate na koji način ova moćna voćka djeluje, kako se jede i kakvog  je uopće ukusa?

Zdrava crijevna flora je važan korak ka održavanju dobrog imunološkog sistema. Međutim, nije jedini – poznato nam je nekoliko  genijalnih savjeta za dobar imunitet. Od ovog trenutka jedemo morski čičak i  krećemo u borbu protiv prehlade i ostalih bolesti tokom zime.

Morski čičak: (Fast) Ništa ne sadrži više vitamina C

Morski čičak spada u grmlje i potiče iz Kine, ali odnedavno uspijeva i u Evropi.  Ono što je posebno kod morskog čička, jesu narandžaste bobice koje pršte od vitamina C. Iako su ove bobice daleko manje od limuna, sadrže deset puta više vitamina C. To je jednostavno rekord, samo plod šipurka može ovo nadmašiti. Pored toga ova voćka sadrži ogromnu količinu vitamina B koji su važni za krvnu sliku i održavanja nervnog sistema

Djelovanje: Zbog čega se isplati jesti ovu voćku

Vitamin C je bez premca vitamin imunološkog sistema. Odgovoran je za odbranu od bolesti (npr. protiv virusa, mikroba i bakterija), ali i kao zaštita od slobodnih radikala. Slobodni radikali blokiraju proces regeneracije i utiču na vitalnost kao i proces starenja. U zimskim mjesecima kada smo posebno izloženi hladnoći, mraku i problemima s imunitetom (npr. zbog prehlade, gripe i ostalih uzročnika) pametno je redovno jesti ovu voćku.

Lijepi i sretni : Ovo voće može i više no što mislite

Ko je zdrav i u formi, automatski je i sretan. Kod redovne konzumacije ove vitaminske bombe možete i nadmašiti ovaj osjećaj sreće. Naime, vitamin C je odgovoran  za stvaranje mnogih hormona koji imaju pozitivno djelovanje na našu koncentraciju i raspoloženje. Prije svega dolazi do jačanja vezivnog tkiva. Bore, celulit ili umoran ten? Ništa od toga! Nije ni čudno što se ovo voće koristi kao sastojak  u maskama, kremama i za njegu kose.

Jesit sirovu voćku? Kakvog je ukusa?

Ne možet pogriješiti s morskim čičkom, osim ako vam smeta veoma kisela hrana, jer ovo voće ima kiseo okus. Generalno se može jesti sirovo, ali malo je onih koji to vole. Lakše za konzumaciju su  u obliku ulja, sokova, čaja, dodataka ishrani u obliku praha ili tableta, bombona, marmelada i mnogih drugi prerađenih stvari. Idealno se slaže sa sosovima, slatkim jelima, supama ili smoothijima.

Mali savjet: Ko voli sokove, najbolje je da konzumira sok koji je direktno cijeđen. Ovakvi sokovi su čisti koncentrati koji su 100 posto dobijeni od ovog voća. Ne mogu se piti u čistom sastavu zbog kiselog okusa, stoga ih je potrebno pomiješati s vodom.

Primjena: Redovna upotreba je važna

Vitamin C se u tijelu ne aposorbuje u potpunosti. Dakle, nije potrebno piti ogromne količine. Ko želi ostati zdrav tokom zimskog perioda trebao bi redovno konzumirati ovo voće u malim količinama ujutro i navečer kako bi obezbijedili preporučeno dnevnu količinu vitamina C. Ako želite jesti morski čičak važno je napomenuti da se ne možete predozirati ovim voćem. Prekomjerna količina vitamina C  u tijelu se oslobađa putem urina. Zbog toga slobodno uživajte bez grižnje savjesti.  Naime, kiselo vas neće učiniti samo zdravim, nego i zabavnijim osobama.

Prema gore
OKViše informacija