Menu

Na putu magične evropske motorne staze

Kratko putovanje motorom uvijek je avantura. Evropa za isto nudi mnoge magične staze.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Na putu magične evropske motorne staze - 07.2019

Kratko putovanje motorom nije samo avanturistička pauza od svakodnevnice, već i put u vlastitu dušu. Jer motori su savršene mašine za meditaciju uz koju možete otkriti nepoznate strane sebe.

Važno je imati cilj u životu. Manje pred očima, ali više u srcu. Stoga često putujem motorom u Švricarsku, na jezero, na Siciliju i u Mariazell. U Alpama se moj motor i ja rado vozimo. Posebno uz vodu. Domaćin iza mostova servira ribu i nikada mi nije otkrio zašto je njegova pastrmka tako dobra. Upalim svijeću u ponekoj crkvi, vozim se Štajerskom, nezaobilaznom putanjom – neću da otkrivam zašto je to tako; to ima veze s mojim ocem i radi se o porodičnoj tajni.

Svima koji se kreću stazama kao ja, poznato je da motor ima vlastitu svijest. Sličnu kao i mi sami. Radi se o živoj materiji koja poprima vlastito ponašanje. Kada putujem motorom, moja duša putuje paralelno sa stvarnošću. Prirodna prostranstva su sa moje desne i lijeve strane i ostaju iza mene kada stisnem gas i krećem se neobičnom mantrom prema vlastitim granicama. Do sada sam se kilometrima vozio duž različitih zemalja. Pritom sam se uvijek osjećao kao jedno sa svojim motorom i – što je važnije – jedno sa svijetom.

Motor me naučio: Srce se može otvoriti samo dodirom. Samo na taj način možemo spoznati svijet. Taj dar smo zaboravili, izgubili, prodali i poklonili – kao i mnogo toga što smo prije nekad znali i što nam se danas čini kao velika, nerazriješena tajna. Život možemo uzeti u ruke, osjetiti ga među prstima i tada ćemo spoznati novi kvalitet. Stoga često uhvatim mjenjač s obje ruke, osjetim vibracije, kosine i slobodu.

Istina se krije u krivinama. Za njih su potrebni doziran tempo, znanje i povjerenje u Newtonove zakone fizike i zaštitna aura iznad koljena. Voziti se je jednostavno strast. A strast je sve. Svi živimo svoja uvjerenja i sudbinu i tu nema zaštitnog pojasa, airbagova i zaštitnih kaciga. Život je uvijek opasnost i karma se pokazuje kao ezoterični test udara. Zemlja je okrugla i naš put se sastoji od usko i dugo povučenih krivina koje se pružaju u krajolike. Ako se pravo vozite sivim cestama, brzo ćete stići od tačke A do tačke B, ali nikada nećete stići sami do sebe. Jer autoputevi su kratkoročni bijeg, a ne izvor života.

Side view of man sitting on motorcycle at lakeshore

Highlighti za bajkere u Evropi

Evropa nudi veliki broj magičnih staza i za mene je gotovo nemoguće odlučiti se koja je bolja. Na primjer Alpe u Francuskoj, koje pri samom prizoru bude lučenje hormona sreće. A u regijama Gard, Drôme, Cévennes i Ardèche u malim ulicama gotovo da se i ne mogu sresti drugi motoristi. Italijanska obala između Salerna i Positana također je jedan od mojih favorita. Divni krajolik sa vinom i limunom je turistička senzacija, tokom ljeta busevi ovdje dolaze u redovima. Stoga se za vožnju preporučuju proljeće ili jesen.
Bajkeri iz cijelog svijeta dolaze na motornu turu kroz Austriju. Zašto? Gotovo nigdje drugo ne mogu se pronaći motorne staze jedna blizu druge kao što je to u Austriji.

Bajkerski raj Štajerska

Niko ne može reći gdje se nalazi tajanstveno mjesto Shangri-La. Za budiste to je više pojam za stanje duha nego što je tačka na karti svijeta. Prevod glasi: „zemlja ljepote i harmonije blizu raja“. A ja – u potrazi – odnedavno znam da Shangri-La može biti stanje sreće u Štajerskoj.

Bruuuuuuuuuuum!

Na ovim stazama moguće je voziti se vlastitim motorom. Cijene zavise od sezone i paketa (od 45 eura). Obavezna je prethodna prijava.

Red Bull Ring (Spielberg, Austrija)

Pista je brza, zahtjevna i na dužini od 4,3 km nudi sedam krivina udesno i tri ulijevo kao i gastronomiju i benzinske pumpe za učesnike.
Red-Bull-Ring-Straße 1, 8720 Spielberg

Masaryk Ring (Brno, Češka)

Radi se o jednoj od najljepših GP-staza dužine 5,4 km koja nudi osam krivina udesno i šest ulijevo s pasažama u brdima i dolinama. Staza također nudi smještaj za učesnike s hranom i benzinskom pumpom.
Masarykuv okruh 201, 66481 Ostrovačice

Automotodrom Rijeka (Soboli, Hrvatska)

U blizini lučkog grada Rijeke može se pronaći nova asfaltirana staza dužine 4,3 km, sa sedam krivina udesno i osam ulijevo kao i smještaj za učesnike s hranom i benzinskom pumpom.
Soboli 55, 51219 Cavle

"The Wild One" Film Still

Ture ka sebi

Put je cilj. Za bajkere su planine posebne, jer tamo ima mnogo krivina. Mi preporučujemo pet ciljeva.

Austrija: baza u Tirolu

Tirol je idealna baza za izlete u trougao zemalja Austrija-Italija-Švicarska. Odatle su dostupne legendarne staze poput Stilfserjoch, Berninapass i Foscagnopass. Bescarinska zona Samnaun u Švicarskoj omiljena je ne samo bajkerima. Litar benzina tu košta ispod 1 eura (cijena utvrđena za vrijeme finalizacije tekstova).

Slovenija: slijepa ulica

Mangart cesta na granici između Slovenije i Italije je asfaltirana slijepa ulica duga 12 km sa avanturističkim krivinama i dovodi do najviše tačke Julskih Alpa (2.055 m). Jednom gore uživat ćete u predivnoj planinskoj panorami. Tokom ljeta otvorena je koliba s hranom, pićem i smještajem.

Slovačka: krajolik s medvjedima

Sa ukupno 1.200 metara nadmorske visine, Čertovica u sredini Donje Tatre najviši je prolaz u Slovačkoj i jedan od najljepših u cijeloj istočnoj Evropi. Cesta je asfaltirana i ima deset zavoja. Na vrhu su dostupne gostionice. Odmah u blizini smješteno je zaštićeno područje (Muránska planina) u kojem žive medvjedi.

Rumunija: tragovi Drakule

117 km duga je spektakularna staza u visoravni Transfăgărășan u rumunskoj Transilvaniji. Prestižni projekt pokrenuo je diktator Nicolae Ceauşescu 1974. godine i bajkerima nudi serpentine, zaobljene zavoje, četiri tunela i mnoge vijadukte. Ali oprez! Moguće je naići na rupe, magarce, ovce i ponekad snijeg u maju.

Italija: krivine u Dolomitima

Ture Južnim Tirolom nude predivni pogled, strme krivine, naizmjenične pasaže ka gore i dolje kao i gostionice za bajkere. Jedan od najprivlačnijih puteva vodi do Sellajocha. Nažalost, ovoj stazi prijeti zatvaranje. 2017. godine zaštita za okoliš pokrenula je plan zabrane vožnje tokom ljetnih mjeseci.

Prema gore
OKViše informacija