Menu

Na fotografijama dobro izgledati: Ovako to rade profesionalci

Na fotografijama izgledamo najbolje kada se tako i osjećamo.

Home » Ljepota » Na fotografijama dobro izgledati: Ovako to rade profesionalci - 12.2019

Neovisno da li se radi o praznicima, izlasku ili porodičnom izletu – najljepši trenuci najbrže prođu. Srećom, tu su mobiteli ili kamere koju mogu zabilježiti atmosferu kako bismo sačuvali uspomenu ili mogli podijeliti sa prijateljima na Instagramu, Facebooku i drugim društvenim mrežama. Kako bi fotografije izgledale dobro zasigurno se isplati poznavati trikove stručnjaka.

A kako se na pravi način inscenirati pred kamerom, zasigurno može reći Lisa Sophie Stejskal, autorica blogova Meine Version i Cute Life Hacks. Jedan od njenih glavnih zadataka kao influenserke jeste ponuditi kvalitetan sadržaj na društvenim mrežama. „Kako bi fotografije uspjele, neophodno je prethodno osmisliti koncept“, objašnjava mlada djevojka iz Beča. „Neophodno je, na primjer, razmisliti o stajlingu, o bojama i modnim dodacima koji će odgovarati okruženju kao i o svjetlosti koja će nam stajati na raspolaganju.“

Svjetlost je presudna i za izbor make up-a, što potvrđuje i fotograf Geli Goldmann. „Ako se slikate na dnevnoj svjetlosti, make up može ostati prirodan. Primer i puder su, na primjer, zaduženi za ravnomjeran ten, highlighter pružit će zdravi glow lica. Ako se, ipak, slikate navečer ili u tamnijim prostorijama, ne preporučuje se sjaj, jer isti može izazvati neželjene refleksije.“ Silicij-dioksid, titan-dioksid, oksidi cinka ili tinjci često se koriste u kozmetici kao na primjer filteri za svjetlost, ali na slikama izazivaju bijele fleke. Takve proizvode koristite za slike koje ćete praviti na dnevnoj svjetlosti ili ih koristite u manjim količinama.

„Pojedine dijelove stoga možete naglasiti šljokicama“, kaže influenserka Lisa. „Na primjer kako biste naglasili oči, za razliku od tamnijih sjena koje smanjuju oči. A ono što je obavezno: jarki ruž i umjetne trepavice.“

Jarkosivo ili tamnošareno?

Dok se pomoću make up-a mogu izvesti različiti kontrasti, odjeća treba da bude decentnija. Posebno kada su u pitanju grupne fotografije, previše boja i šara mogu djelovati prenapadno. Ako se prije slikanja možete dogovoriti o outfitima, to će zasigurno garantovati dobru fotografiju. Ako ne, neutralnim tonovima nikad ne možete pogriješiti.

Odgovarajući stajling kose također može doprinijeti uspješnosti fotografije. „Puštena ili uvijena kosa otvaraju lice, čineći ga nježnijim. Ako za sliku nosite kapu, pustite nekoliko pramenova da se vide ispod iste. Kod kratke kose preporučuju se dodaci za kosu.“Influenserka Lisa za fotografije voli koristiti kape, šalove i rukavice, kako bi stvorila predivnu zimsku atmosferu. Odgovarajući rekviziti su također važni za dobru fotografiju. „To mogu biti kolač u obliku srca ili svjećice koje će upotpuniti fotografiju.“ Posebno za modele koji i nemaju iskustva, rekviziti će poslužiti tako da ih se drži u rukama – na taj način se izbjegava stalno pitanje šta raditi sa njima.

SVI NA SVOJA MJESTA, MOLIM!

Za sliku su također važni svjetlost, ugao i način rukovanja kamerom. „Selfie će vam najbolje uspjeti ako glavu blago okrenete u jednu stranu, ruke podignete sa strana i slikate ukoso – odozgo“, kaže Geli Godmann. „Ako mobitel držite previše ka dolje, nastaje efekt duple brade. Previše gore podignuta kamera učinit će da ruke djeluju prevelike ili se na slici vide samo glava i zubi.“

Neovisno da li je u pitanju selfie ili ne, profesionalci preporučuju da se izbjegava fotografisanje na previše jakom suncu i jarkoj svjetlosti. Ako na pravi način iskoristite svjetlost, na primjer ako birate izvor svjetlosti koji sa strane pada na lice, mali nedostaci na licu se na slici neće primijetiti. Ako se još i u oku vidi refleksija svjetlosti, isto će izazvati efekt trodimenzionalnosti i blistavosti pogleda.

 

Influenserka Lisa Sophie odaje svoje trikove:

Make-up

 • o Izbjegavajte čestice koje reflektuju svjetlost, ako pravite fotografije koje uključuju blic.
  o Nemojte nanositi previše taman make up.
  o Lijepe trepavice čine pogled otvorenijim.
  o Ruž ili šljokice privlače pažnju.

Kosa & Stajling

 • o Outfit prilagodite okruženju.
  o Za grupne fotografije dogovorite outfite ili obucite odjeću u neutralnim bojama.
  o Puštena ili uvijena kosa otvorit će lice.
  o Nemojte zaboraviti dodatke!

Poze & Tehnike

 • o Namjestite se tako da pokažete „svoju“ stranu na fotografiji – isprobajte šta vam najviše odgovara.
  o Uvijek se okrenite u pravcu svjetlosti.
  o Prilagodite svjetlost i kontrast.
  o Filtere koristite decentno.
Prema gore
OKViše informacija