Menu

Pauza za hedoniste: Južnoštajerska vinska cesta

Južnoštajerska vinska cesta ne zove se bez razloga „štajerska Toskana“.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Pauza za hedoniste: Južnoštajerska vinska cesta - 10.2019

I priroda može izazvati strastvene emocije. Kao neuporedivo koja druga sredina Južnoštajerska vinska cesta izaziva užitak čulima – regija vina, wellnessa i kulinarstva. Na ovom putovanju posjetit ćemo ključne adrese.

U nježnim talasima vinska brda pružaju se granicama Austrije sve do Slovenije i Hrvatske. Mjesta poput Leutschacha, Gamlitza ili Kitzecka privlače stanovnike grada u „štajersku Toskanu“. Vinofile privlači u divna vinska polja i revolucionarne vinograde, koji i u slovenskom dijelu njeguju vinovu lozu. Lijepi restorani, gostionice i vinske konobe magnet su za svakoga ko voli jednostavna jela, ali na visokom nivou.

Ko ovdje odmara, učinit će to opušteno, u povezanosti s prirodom i u duhu održivog razvoja. Put automobilom je pritom vjerovatno jedina mrlja na inače besprijekornom ekološki osviještenom putu. Ali kada stignete do Južnoštajerske vinske ceste, postoje različite mogućnosti alternativnih prevoznih sredstava. Gotovo svaki dom iznajmljuje bicikla i planinska bicikla. A ako vas vino zavara više nego što ste planirali, možete dogovoriti prevoz do smještaja.

Za početak u hram wellnessa

„Užitka nikad dosta“, kaže stih jedne pjesme Konstantina Weckera. Kako bi se tijelo, duh i duša pripremili za užitak, boravak u Južnoštajerskoj vinskoj cesti treba započeti u wellness hramu u regiji.

Puristička arhitektura Loisium Wine & Spa resorta u Ehrenhausenu skreće misli na suštinsko: „Sanus per aquam“ („Zdravlje kroz vodu“) na ovom putovanju prednjači ispred „In vino veritas“. Čakra masaže daju novu snagu.

„Postoji sedam glavnih čakri. Stari tibetanski i indijski tekstovi govore čak o 72.000 do 350.000 energetskih kanala“, objašnjava maserka u Loisiumu raspjevanog glasa. Od sedam karti izvlače se tri. „Tada se pokazuju nedostaci, tu više ne može teći energija“, kaže dama u bijelom. Kratko se zapitamo da neki tretman lica možda ne bi bio prikladniji. Ali nakon 90 minuta intenzivne masaže čakre su pročišćene, disanje odjednom postaje lakše.

Kulinarstvo svjetske klase

Rasterećeni krećemo ka restoranu Weinkuchl. Čaša Isabella Frizzante iz Gamlitza budi čula. Pogled na meni nam otkriva: Ovdje se njeguju izazovne kulinarske kombinacije. Piletina i sudžuka jednako se dobro slažu kao i falafle s puževima. Vegetarijanci i vegani također ne moraju gladovati. Zasitit će ih ravioli sa domaćim začinima, humusom i paradajzom.

Tlo bogato mineralima i mediteranska klima čine vino svježim i divljim. Svježe noći zadužene su za resveratrol u crnom i bijelom vinu, navodno jaki antioksidans koji ima anti-aging karakteristike.

I naravno: vino

Za sljedeći dan rezervisali smo turu iza kulisa vinograda. Jer ako pravite dobro vino, morate znati degustirati grožđe kako biste odredili idealnu zrelost i vrijeme za proizvodnju vina. Poput braće Masser. „Kada okus pređe iz zrelog u prezreo, kada je, dakle, svaka deseta bobica ne žutog nego zlatnog okusa, onda je pravo vrijeme“, objašnjava Florian Masser, vinogradar četvrte generacije. Ponosni su vinari regije na svoja DAC vina (Districtus Austriae Controllatus, naziv porijekla za regionalno tipična kvalitetna vina iz Austrije), posebno na prvaka Sauvignon Blanc kojeg slijede Welschriesling, Weißburgunder, Morillon, Grauburgunder, Rieslinger, žuti Muskateller Traimner. Samo nekoliko metara dalje lokalna vina karakteriše engleski dodatak „Styrian Wine“, što se u Austriji i ne favorizuje u tolikoj mjeri. Regija je pod nazivom Donja Štajerska (Untersteiermark) pripadala Austro-Ugarskoj, dok je na slovenačkom bila poznata pod nazivom Štajerska.

Užitak nas nadalje vodi u Sloveniju. Iako mala zemlja, bogati meni zemlje između Alpa i Jadrana stoljećima se razvijao. Ipak, prije nego ponovo pomislimo na hranu i piće, učinimo nešto za srce. Kratka pauza na „Srcolikoj cesti“ (Herzel-Straße) naprosto je must destinacija za Instagram generaciju. Potom put ide dalje do Halozea.
Brdoviti lanac u pozadini kule Borl čini granicu slovenske Štajerske ka jugu, u pravcu Hrvatske. Već u ranim popodnevnim satima doline tonu u duboku hladovinu. Samo vrhovi bivaju dovoljno obasjani sunčevom svjetlošću. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća ovdje nije bilo cesta.

U istočnom dijelu Halzea nalazi se većina vinograda. Na vrhovima brežuljaka, gdje se nalaze vinogradi, auto ćemo zamijeniti planinskim biciklima. Planinarenje bi u tom trenutku bilo previše, jer ostajemo samo jednu noć.

Želimo li možda noćiti usputno, uzeti si privatni smještaj ili otići do Moravskih Toplica – u Sloveniji je, ipak, sve blizu – kako bi si priuštili močvarnu kupku u hotelu Livada Prestige? Naša ljubav prema kulinarskom izobilju i modernoj arhitekturi ne daju nam drugi izbor. Odvest će nas u malo mjesto Zgornja Kungota. Jer tamo se nalazi Hiša Denk, regionalni pandan Hišo Frankou od Ane Roš, najbolje svjetske kuharice. Kod kuhara i domaćina Gregora Vračkoa serviraju se morske ribe i plodovi. Prednost mjesta, na kojoj susjedi Austrijanci s pravom zavide. Slovenija izlazi na more pa smo dobili apetiti za školjke a la Buzara, dakle na dalmatinski način s paradajz sosom, lukom i bijelim hljebom i za Calamari u bijelom vinu sa začinima ili Branzino (lubin) u cijelosti, a uz to Haloze Blanc 2017.

Imanje napravljeno od stakla i drveta nudi šest soba za sve koji bi sljedeći dan radije odmorni (i trijezni) krenuli na put kući. Možda uz malu foto pauzu, ovaj put u najstarijem gradu Slovenije, Ptuj. I tamo se može pronaći podrum s vinima – koje olakšanje.

Vinske kleti Ptuj; foto: Mankica Kranjec/Turizem Ptuj

JUŽNA ŠTAJERSKA

SMJEŠTAJ, VINO I WELLNESS

SLOVENIJA

SMJEŠTAJ, HRANA I WELLNESS

  • Foto pauza Herzerl-Straße: Autom se vozite iz Gamlitza duž L613 – Sulztal Weinstraße (Vinska cesta) i skrenite desno u ulicu Špičnik. Na raskrsnicama u blizini postavljeni su zeleni znakovi s naznakom pravca. Parkirajte auto i pješke nastavite preko vinograda do vidikovca Herzel-Straße. GPS koordinate: 46.670454, 15.551341
  • Hiša Denk: Mediteranski minimalizam na tanjiru, puristički ambijent smještaja.
  • Hotel Livada Prestige in Moravske Toplice: Za poznate kupke u blatu bogatom mineralima ne morate ni napuštati hotelsku sobu.
  • Gostilna Ribic: Na najljepšoj terasi Ptuja vaša čula bit će razmažena finim ribljim specijalitetima.

LINKOVI NA TEMU:
suedsteirischeweinstrasse.com
slovenia.info/de
haloze-zagorje.eu

Prema gore
OKViše informacija