Menu

Najbolje za Uskrs: Vegetarijanski ručak

Isprobajte vegetarijanska jela poput nabujka od prosa i mladog sira i veganskog rolata.

Home » Ljepota » Najbolje za Uskrs: Vegetarijanski ručak - 04.2019

Ovog Uskrsa, životinje će ostati u vrtu, a na stolu će se naći vegetarijanska jela poput nabujka od prosa i mladog sira i veganskog rolata.

Nabujak od prosa i mladog sira

Vrijeme pripreme: cca. 20 minuta plus 45 minuta pečenja

Sastojci za jednu tepsiju:

140 g prosa
400 ml bademovog mlijeka
50 g badema
2 supene kašike meda
1 pakovanje burbon vanilin šećera
3 kruške
1 kg mladog sira
5 jaja
1 supena kašika cimeta
½ čajne kašike pimenta
½ čajne kašike muškatnih oraščića
1 prstohvat kardamoma
1 prstohvat đumbira, mljevenog
1 prstohvat klinčića, mljevenih

Priprema:

  1. 1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. U šerpu nasuti proso, bademovo mlijeko i vanilin šećer. Kratko ukuhati i kuhati na srednjoj temperaturi 10 minuta. Prosijati i ostaviti da se ohladi.
    2. Razdvojiti jaja. Žumance umutiti s medom. Dodati cimet, piment, kardamom, đumbir, klinčić i muškatne oraščiće i dobro promiješati. Potom dodati mladi sir i proso.
    3. Umutiti bjelance i također dodati u prethodno umućenu smjesu. Tijesto izliti u tepsiju. Kruške narezati u debele kriške i poredati po izlivenom tijestu. Peći 45 minuta.
    4. Sitno nasjeckati bademe, posuti ih po nabujku i najbolje jesti dok je toplo.

Veganski rolat

Priprema: 80 min

Sastojci za 4 osobe:

300 g basmati riže
2 supene kašike ulja za pečenje
300 ml supe od povrća (bez kvasca)
150 g vrhnja od zobi (alternativa vrhnje od soje)
1 crvena paprika
200 g šampinjona
1 glavica zeljastog povrća
2 glavice crvenog luka
200 g gaude
2 jajeta
1 supena kašika škroba
1 snop vlasca
1 prstohvat soli
1 prstohvat bibera

Priprema:

1. Skuhati rižu. Papriku očistiti, oprati i sitno nasjeckati. Gljive obrisati i grubo nasjeckati. Naribati gaudu. Vlasac oprati, posušiti i nasjeckati. 2 supene kašike vlasca ostaviti sa strane.
2. Papriku, gljive, gaudu i vlasac pomiješati sa rižom i jajima. Dodati so i biber. Iskinuti 8 listova zelja, oprati, posušiti i blanširati u slanoj vodi koja kuha oko 5 minuta. Dobro posušiti i krupno narezati tako da se može smotati.
3. Punjenje s rižom rasporediti po listovima kuhanog zelja. Potom smotati.
4. Sitno nasjeckati luk. Zagrijati ulje i u njemu pržiti rolate. Dodati luk i nastaviti pržiti. Potom dodati supu od povrća i vrhnje. Poklopiti i ostaviti da se dinsta 15 minuta. Izvaditi rolate i držati na toplom.
5. Kako bi se završio sos, u smjesu u kojoj su dinstani rolati dodati škrob i 2 supene kašike vode te kuhati. Dodati so i biber.
6. Po završetku rolate staviti u sos i ukrasiti ostatkom vlasca.

Prema gore
OKViše informacija