Menu

Najbolji wellness hoteli u obližnjim zemljama

Na dohvat ruke mogu se pronaći terme, lječilišta i wellness centri po fer cijenama.

Home » Užitak » Wellness » Najbolji wellness hoteli u obližnjim zemljama - 11.2019

Mađarska

 

Mađarska je poznata po mnogim termalnim izvorištima – vjeruje se da ih ima više od hiljadu. Posebno zapad zemlje, Panonija, ima svoju višestoljetnu tradiciju kada su u pitanju wellnessi. Ovaj dio Mađarske poznat je kao regija izvora snage. U „ulici mađarskih kupališta“ nalaze se terme poput kupališta Bük, Sárvár ili Hévíz. Više informacija: hellohungary.com

Terme Sárvár

Iz jednog izvora izvire voda topla 43 stepena, iz drugog čak 83 stepena. U 2010. godini terme Sárvár su u potpunosti modernizirane i izgrađene su u wellness centar. Hotel Spirit dobio je 2019. godine nagradu „najinovativnijeg spa hotela u Evropi“ od strane European Spas Association (ESPA). Tu je moguće opuštati se u jednom od 22 kupališta, u originalnom turskom hamamu i u jednoj od devet sauni. Medicinski spa centar nudi više od 100 tretmana iz cijelog svijeta.

Više informacija: sarvarfurdo.hu, spirithotel.hu

Još više wellnessa

U malom selu Körmend smješten je od 2016. godine moderni, hip wellness centar Mjus World u bivšoj fabrici obuća – savršen za opuštanje.

Više informacija: mjusworld.com

Posebnost termi Lenti jeste energijski park Sankt Georg.

Nalazi se na mjestu presjeka energetskih linija za koje se vjeruju da imaju harmonizirajući učinak.

Više informacija: balancehotel.hu

Slovenija

 

Mala zemlja Slovenija oduševljava bogatom ponudom wellness centara, u kojima se nalazi ukupno 15 ljekovitih kupališta. Neovisno da li u Panonskoj niziji, na Alpama ili Jadranu: Svugdje se mogu naći termalni i mineralni izvori. U lječilištu Rogaška Slatina čak izvire mineralna voda koja je na svijetu najbogatija po udjelu magnezija. Najveći broj termi nalazi se na sjeveroistoku zemlje od Maribora i u blizini Austrije.

Više informacija: rogaska-medical.com, slovenia.info, slovenia-terme.si

Terme Olimia

Moderne, mirne terme Olimia s wellness centrom Orhidelia u Podčetrteku deseti put su zaredom izabrane za najbolje terme u Sloveniji. Olimia je također prva cjelovita „selfness“ destinacija u Sloveniji. Postoji bogata ponuda programa za tjelesnu i emocionalnu ravnotežu. Po želji možete prenoćiti u luksuznom Glamping-šatoru.

Više informacija: terme-olimia.com

Još više wellnessa

Slovenija nije samo zemlja termi, već i zemlja meda. U termama Laško ove dvije tradicije su uvezane. Ljekoviti učinak meda koristi se na primjer za medne masaže ili kupke.

Više informacija: thermana.si

Plemenite i jedre su Rimske terme. Iste su koncipirane prema rimskim kupalištima i ispunjene su ljekovitom termalnom vodom.

Više informacija: rimske-terme.si

Češka

 

Prekrasna lječilišta iz starih vremena i romantični dvorci: Češka ima višestoljetnu tradiciju liječenja. Posebno historijski poznat i legendaran je „ljekoviti trougao“: kupalište Karl, Maria i Franzen.

Više informacija: czechtourism.com

Wellness resort Svata Katerina

U idiličnom šumskom području regije Vysočina u kojem ne prolaze auta smješten je wellness resort Svata Katerina – specijalizirani resort za pilates, jogu, zdravu ishranu i ayurveda medicinu. Kroz cijeli resort – čak i u sobama – teče mineralna voda iz izvora Svete Katarine. Posjetioci mogu uživati u kupalištima ali i u šumi.

Više informacija: katerinaresort.cz

Još više wellnessa

U lječilištu Luhačovice mogu se pronaći smještaji sa četiri zvjezdice poput Alexandrie ili zaštićenog spomenika hotel Jurkovič. Posebnost jeste posljednja „zlatna“ kada, kojih je u 20. stoljeću bilo oko 80: U kadama od legure mesinga prije su se pripremale kupke koje u sebi sadrže minerale.

Više informacija: lazneluhacovice.cz

Zemlja piva Češka poznata je i po pivskim kupkama u kacama. One jačaju imunitet i opuštaju mišiće. Tradicionalne regije za to su Pilsen – posebno hotel sa četiri zvjezdice Purkmister – i kupalište Karl. Nešto bliže nama je malo pivsko kupalište u hotelu Svachovka s malom pivarom kod Češký Krumlova.

Više informacija: de.svachovka.cz

Slovačka

 

Slovačka ima više od 1.400 mineralnih i termalnih izvora. Pored tradicionalnih ljekovitih kupališta postoje, posebno na istoku zemlje, veliki, moderni wellness centri. Vrijedni posjete jesu i spa resort Thermal Šírava (thermalsirava.sk), vodeni park Tatralandia (tatralandia.sk) i vodeni termalni park Bešenová (besenova.com).

Više informacija: slovakia.travel

Wellness kompleks x-bionic Sphere

Novi, multifunkcionalni resort za sport i opuštanje u Šamorinu nudi fitnes i wellness od A do Ž: od olimpijskih sportskih terena preko kina, kuglane i bilijar sale pa sve do bazena i velikog wellness područja. Ovdje se možete opustiti u jednoj od sedam sauna i kupališta na paru te tri džakuzija. U sklopu kompleksa nalazi se hotel sa potkrovnim apartmanima s VIP uslugama, a wellness fanovi mogu birati između različitih restorana.

Više informacija: x-bionicsphere.com

Još više wellnessa

Različita vanjska i unutrašnja kupališta, svijet saune, hotel – sve to podrazumijeva termalni park Dunajská Streda.

Više informacija: thermalpark.sk

Vodeni park Senec poznat je kao stilski wellness refugij. Nalazi se u neposrednoj blizini poznatih prirodnih jezera Seneca.

Više informacija: aquaparksenec.sk

Prema gore
OKViše informacija