Menu

Nešto poželite!

Ideje za savršeni poklon.

Home » Život » Nešto poželite! - 11.2016

Poklona ne može manjkati. Baš kao ni ideja. Ali pokon će biti pravi samo ako ga je osoba kojoj je namijenjen, i poželjela.Poklanjati znači slušati i posmatrati. Poklanjati znači misliti.

Svake godine iznova dođu Božić i Nova godina. Svake godine iznova treba okititi drvce. I svake godine iznova nemamo pojma šta kome staviti pod jelku ili srebrnu smreku. Ili pod sobnu palmu okićenu šarenim čokoladnim ukrasima. Ali nije teško saznati koju će biljku koristiti naše bliske osobe  kao središnje dekorativno mjesto u Badnjoj noći. To treba i napraviti jer upravo takva pojedinost  govori puno toga o osobi kojoj želimo nešto pokoniti. Ako osoba, na primjer, pridaje puno važnosti održivosti i brizi za okoliš pa zato kiti drvce koje raste na balkonu ili terasi. Ili, ako joj je važna visoka kvaliteta pa zato kupuje plemenitu jelku. Možda ima potrebu za raznovrsnošću pa svake godine doda neki novi ukras za bor. U posljednjem slučaju isplati se još malo preciznije istražiti jer biste mogli razveseliti poklonom kao što je kuglica za bor koja se uklapa u novi dekorativni koncept osobe kojoj bi bila namijenjena. Već vam je jasno da malo istraživanja može itekako pomoći u otkrivanju tuđih želja.

Ako dobro poznajete neku osobu, dobro poznajete i njene želje. Isto tako znate mogu li se one i ispuniti.

Želje. Ako dobro poznajete neku osobu, dobro poznajete i njene želje. Isto tako znate mogu li se one i ispuniti.

Naravno, još bi bolje bilo da ne čekate na to da tema božićnih ukrasa dođe na red, nego da nešto ranije počnete obraćati pažnju na sklonosti i želje osoba kojima ćete poklanjati. Tako ćete poklanjanju dati sasvim poseban smisao jer ćete se baviti svojim bližnjima, pokazat ćete zanimanje za njih i pritom ćete o njima otkriti neke sasvim nove pojedinosti. Pritom ćete nerijetko otkriti da nekoga uopšte ne poznajete tako dobro kao što ste uvijek mislili ili da vaš dragi rođak već godinama ima novi hobi ili je postao strastveni sakupljač što dosada uopšte niste primjećivali. Možda upravo zato što prerijetko razgovarate, ili uvijek samo razgovarate o istim temama, ili se generalno prerijetko viđate. Sve u svemu, za zamisliti se.

Jean de La Bruyère, spisatelj

„Lijep je susret s očima koje su netom primile dar.“

Na tragu

Šta bismo to onda trebali saznati prije nego što kupimo poklone? Na primjer, uvijek je korisno znati koja je nečija omiljena boja ili kakav bi poklon nekome bio potpuno neprihvatljiv. To mogu biti predmeti zbog čije proizvodnje moraju patiti životinje. Može to biti i neki određeni miris koji dotična osoba ne voli ili neki neukusan preleben-psyche-6-ab_2016-09dmet. Najbolje je sastaviti neku vrstu knjige o poklonima u kojoj bi svako poglavlje bilo posvećeno nekoj osobi kojoj želimo nešto pokloniti i u kojoj bi tokom cijele godine trebalo upisivati male bilješke. U knjizi biste mogli čuvati uopštene zaključke vlastitog promatranja kao na primjer, da netko posebno voli neku vrstu muzike. Mogli biste zapisivati izražene želje kao u primjeru: „Baš bih voljela bicikl, alitrenutno si ga ne mogu priuštiti.“ Možete ispitati bližnje ili dugogodišnje poznavaoce osobe kojoj želite pokloniti. Ali isto tako možete stvoriti situacije u kojima biste došli do informacija. Tako, na primjer,  možete povesti osobu u šetnju za vrijeme koje biste zajedno razgledavali izloge i pritom pamtili šta joj se posebno sviđa. Preporučujemo da ovdje ne donosite preuranjene zaključke jer to što najbolja prijateljica smatra da je neka torbica zgodna, ne znači automatski da bi je željela i nositi. „Da, stvarno je super i baš se idealno slaže s tvojim novim kaputom ili?“ Ovakve rečenice mogu poslužiti kao uvod u razgovor iz kojeg možete izvući zaključak da je li predmet zaista prikladan pokon osobi kojoj biste ga namijenili.

Bolje vrijeme nego stvar

Dodatna prednost zajedničke potrage za poklonom je to što je ona na neki način već dio poklona jer vrijeme je jedna od najljepših stvari koju možemo pokloniti.. Mnogim ljudima su sati provedeni sa dragom osobom puno vrjedniji od kakvog skupog predmeta. Neki to čak redovno i kažu, što, nažalost, drugi shvate kao floskulu pa sami jure gradom kako bi kupili neki skup poklon, iako bi bilo puno bolje da su dane provedene u potrazi za poklonom iskoristili za zajednički izlet ili ugodnu veče uz društvene igre.

Savjet: Čak i vrijeme utrošeno za druge, koje ne provodimo u društvu, često ima veliku vrijednost.

Zaključak: nekada je bolje poklanjati manje stvari, a više vremena. Poziv u restoran ili odlazak u pozorište bolji su odabir od samostalne potrage za delicijama kojima biste napunili korpu ili, pak, kupovine kutije s DVD-ima. A ljudi koji vole iznenađenja, rado bi se upustili u neko putovanje u nepoznato kako bi na vrhuncu radosti otkrili da smo za njih utrošili svoje vrijeme kako bismo zajedno otputovali, ali i da smo prethodno istraživali koje odredište odabrati.

Čak i vrijeme utrošeno za druge, koje ne provodimo u društvu, često ima veliku vrijednost. Ako neka osoba ima baštu, možda bi za nju idealan poklon bio da umjesto nje počupate korov. Mladi roditelji često se raduju uslugama čuvanja djece puno više negoli dizajnerskim ukrasima za stan. Ako neko nije nadaren za ručne radove, možda bi mu neko drugi trebao konačno sastaviti policu za knjige koja već mjesecima stoji neraspakovana u podrumu. Starijim ljudima ozarit će se lice ako na kakvom elegantnom papiru pročitaju rukom pisano obećanje da ćete im obojiti kupaonicu ili ih odvesti prijateljima koji žive jakleben-psyche-3-ab_2016-09o udaljeno. Sve i da vam ne pada na pamet šta biste mogli napraviti za druge, ne znači da se morate odlučiti za neličan poklon. U konačnici, možete jednostavno pitati šta bi osoba željela da joj poklonite. Ako dobijete konkretne želje, najbolje je da kupite tačno to šta ta osoba želi, a ako su želje neodređenije, onda pri odabiru možete uključiti i vlastite ideje. Ako ni osobi kojoj želite kupiti poklon, ništa ne pada na pamet, možete joj pokloniti zajednički odlazak u kupovinu pri kojem bi si mogao nešto odabrati. U slučaju da imate previše ideja i da se knjiga o poklonima pretvorila u enciklopediju pa se jednostavno ne možete odlučiti kako obradovati drugu osobu, onda joj možete dati zgodnu kartu s fotografijama ili crtežima stvari među kojima jednu može odabrati. Ako joj se pritom bude bilo teško odlučiti za jednu, recite joj da će biti još praznika. Tačnije, svake će godine iznova doći.

 

Od želje do njezina ispunjenja.
  • Mutter und Tochter reden miteinanderSlušati. Svatko od nas tokom cijele godine izražava određene želje. Sve što trebamo je bilježiti ih.
  • Promatrati. Ne moramo osobu pitati šta želi, nego to na njoj možemo vidjeti.
  • Zapisivati. Knjiga o poklonima u koju unosimo tuđe želje, smanjuje stres.
  • Utrošiti vrijeme. Vrijeme ne možemo zapakovati u ukrasni papir, ali ono je jedan od najljepših ličnih poklona.
  • Napraviti nešto. Nekome učinjena usluga je trajan poklon.

Napravite sami!

Izradite čestitku!

Budite kreativni i napravite čestitke za svoje najmilije.

Podijeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK