Menu

Ljetni program za zategnutu kožu

Vrijeme je da opet pokažemo kožu.

Home » Ljepota » Ljetni program za zategnutu kožu - 04.2017

Zategnuti kožu, masažom ispraviti manja udubljenja u koži, njegovati stopala.

Ponovo je došlo to vrijeme kada haljine postaju prozračnije i kraće. Na stopala obuvamo sandale i kako rastu temperature tako sve više otkrivamo svoje tijelo. Ali ne uvijek rado jer možda naša koža i nije sasvim zategnuta. Na nekim mjestima je možda ispucana, eventualno ima i kakva udubljenja, a možda više nije ni tako svježa i čista kao što mislimo da jest. Isto je i sa noktima. Vjerovatno su nekada i bolje izgledali, ali trenutno nisu u toj fazi. A kada se ne osjećamo dobro u vlastitoj koži, onda je to znak da je došlo vrijeme da nešto učinimo po tom pitanju. Prije nego što se detaljnije pozabavimo sa zadanom temom, donosimo malu utjehu – budite svjesni toga da niste sami. Oko 80 posto žena mora da se bori sa celulitom, ali to je nešto što je izvodivo. Nažalost, celulit se ne može jednostavno odstraniti nanošenjem kreme, ali zato postoje losioni sa učinkom zatezanja kože te anticelulitne kreme koje mogu barem vizuelno sakriti problem. Isto tako mogu biti učinkovite četke kao i ručni masažeri pomoću kojih možemo zagladiti neravnomjerne dijelove kože. No isto tako moramo naglasiti da su sport i zdrava prehrana neizostavni dijelovi našeg proljetnog programa zahvaljujući kojem ćemo vratiti fit formu. U protivnome kreme možemo utrljavati u kožu do mile volje i isto tako je možemo i masirati, ali dugoročno nam to uopšte neće pomoći ako se ne budemo kretali i ako ne budemo pazili na ishranu.

Nemilosrdne stanice masti

Naše tkivo je krajnje fleksibilno. Kolageni i elastična vlakna ekstremno se puno mogu istezati i u mlađim godinama su bila puno čvršće povezana, a sve je bilo na svom mjestu kako smo i željeli da bude. Od 30. godine otprilike je započeo proces opuštanja vlakana što je dovelo do gubitka elastičnosti na području bedara, stražnjice i trbuha. Pušenje, previše alkohola i premalo sna učinili su ostalo. Zanimljivo je da nesavjesno izlaganje suncu ubrzava proces gubitka elastičnosti kože. Posebno se to odnosi na UV-A zrake koje mogu doprijeti do kolagenskih vlakana i tako ih oštetiti. Postoji jedan važan razlog zašto vezivno tkivo mora biti fleksibilno, a riječ je o trudnoći kada je neophodno da značajnije „popusti“. To svojstvo elastičnosti bezosjećajno koriste stanice masti probijajući se u prostore među rupama. Čim se tamo smjeste, prodiru do kože, a čak mogu spriječiti prokrvljenost i protok limfe. Sve to je vidljivo i na površini jer nastaju udubljenja svih veličina.

Nježna koža

 

Glatke površine

Nanošenjem krema je teško zagladiti kožu jer da biste postigli željeni rezultat, morali biste prodrijeti duboko, do masnih stanica, u čemu nećete uspjeti.

Uprkos tome, nanošenjem krema možete postići željeni efekt glatke kože. Novi proizvodi visoke tehnologije sa aktivnim kompleksima na bazi kofeina i zelenog čaja, koenzimom Q10 ili fitohormonima od soje ili crvene djeteline zaglađuju, zatežu i učvršćuju spoljašnji sloj kože. Osim toga, podstiču izmjenu kolagenskih tvari pa pri redovnoj upotrebi koža zaista postaje glađa i zategnutija.

Proizvode na bazi kofeina je najbolje nanositi ujutro ili prije sportske aktivnosti. Tada je proces izmjene tvari u koži najbrži, pa takvi proizvodi imaju bolji učinak. Dodatan ključ za ljepšu i zdraviju kožu je hidratacija. Što više hidratacije, to je površina kože zaglađenija.

Kritični dijelovi postaju glađi unosom dodatne porcije vlage u obliku hijaluronske kiseline ili aloe vere. Kreme, ulja i losioni mogu značajno djelovati, a usput je potrebno pripaziti na dobru prokrvljenost i pojačanu izmjenu tvari u organizmu. Najbolje rezultate ćemo postići ako se budemo bavili sportom, ali od pomoći mogu biti i različiti ručni masažeri i četke. Klasična masaža četkama, masaže štipkanjem ili limfne drenaže podstiču prokrvljenost i protok limfe koji osigurava transport štetnih tvari i otrova iz organizma. Tehnike automasaže imaju isti učinak kao i one kozmetičke na spoljašnje slojeve kože i pobrinut će se za učinak zaglađivanja.

Klasične masaže četkom

Potrebna nam je samo četka za masažu koju moramo odabrati u skladu sa tipom kože. Postoje različite četke, zavisno od čvrstoće čekinja. Kod klasične kliničke masaže četkom potrebno je tri puta sedmično investirati pet do deset minuta. Uvijek se masirajte ujutro i uvijek preko mokre kože. Četka se dugim potezima u smjeru prema srcu. Izbjegavajte poteze u različitim smjerovima jer tako samo iritirate kožu. Ni čvrsti pritisci neće dovesti do željenoga cilja. Dovoljno je da se tokom postupka koža samo blago zacrveni. Isto tako je važno da započnete od stopala i da radite polako, u smjeru prema gore. Ruke i noge dolaze na red na kraju.

Ojačani obrambeni mehanizam

Klasična masaža četkama prema Kneippovom učenju jednostavno je i uistinu učinkovito sredstvo njege kože i unošenja energije u cijeli organizam. Ako se redovno primjenjuje značajno će smanjiti celulit. Postupak je jednostavan: nježnim masiranjem se otvaraju pore što tijelu pomaže pri oslobađanju od kiselina. Ovaj oblik masaže podstiče rad kardiovaskularnog sistema i poboljšava strukturu kože nakon čega osjećamo toplinu, dok koža ostavlja utisak savršene mekoće. Ako se nakon masaže naizmjenice istuširate u hladnoj, a zatim vrućoj vodi, ne samo da ćete potaknuti krvotok, nego ćete jačati i vlastiti imunitet

Ne zaboravite stopala!

 

Njegovana stopala

Ni uz najbolju volju zimi se ne možemo uvijek i za sve brinuti. Nekada zapostavljamo određene dijelove svog tijela koje ionako niko ne vidi. To su, na primjer, naša stopala. Zadebljana koža, mjehurići, oštećeni nokti i neuredan lak znak su da prije nego što ponovo obujemo sandale, obavezno moramo napraviti zaokruženu njegu stopala. Nakon nekoliko manjih poteza, stopala će ponovo zasjati starim sjajem.

Kako do njegovanih stopala

Korak 1: prvo uronite stopala u vruću vodu. Temperatura ne bi trebala biti viša od 38 stepeni, a stopala bi tako trebala ostati u vodi najduže 10 minuta. Tako će koža savršeno omekšati da bi bila spremna za sljedeći korak. Još tokom kupke uljni dodaci kao i sol pružaju koži visokovrijedne tvari.
Korak 2: piling je najbolji način da se otklone odumrle stanice kože nakon čega je potrebno temeljito osušiti stopala.
Korak 3: sada slijedi pravi posao. Kamenom i rašpicom za odstranjivanje zadebljane kože odstranite slojeve koji su se nakupili tokom zime. Nakon toga stopala će biti mekana i njegovana.
Korak 4: sada je stopalima potrebna dodatna porcija njege. Nanesite obilno hidratantne kreme i njegujuća ulja što će posebno razveseliti stopala sa suhom i hrapavom kožom. Predlažemo proizvode koji sadrže ureu ili aloe veru.
Korak 5: sada su na redu nokti. Nokte na stopalima najbolje možete urediti makazicama za nokte pri čemu treba pratiti pravilo da nokti ravno prate rub prsta. Zatim rašpicom možete završno prilagoditi krajnji željeni oblik. Kožicu sa strane pažljivo povucite drvenim štapićem.
Korak 6: sada je red za boju. Preporučujemo da uvijek prvo nanosite bezbojni lak, a zatim lak u željenoj boji. I to je to.

Prema gore
OKViše informacija