Menu

Njega stopala – ruta do ljeta

S toplim vremenom i noge se ponovo usuđuju na svježi zrak.

Home » Ljepota » Njega » Njega stopala – ruta do ljeta - 05.2019

Tokom zime često zanemarujemo stopala i noge. A onda kada porastu temperature, naše noge za to nisu spremne. Uz pravi program njege, ponovo će doći u formu.

  1. OSLOBODITI SE STARIH TERETA

Odumrle ćelije kože i zadebljanja slobodno mogu ostati u hladnim godišnjim dobima. Uz odgovarajuću pripremu, to će tako i biti. Zadebljanja se lako odstranjuju uz kamen ili turpiju za stopala: Prethodno napraviti kupku za stopala u vodi od oko 38 stepeni. Nakon 20 minuta koža će biti dovoljno mekana kako bi se zadebljanja odstranila. Peeling na nogama će odstraniti stare, odumrle ćelije kože i učinit će kožu nježnom. Time će brijanje biti temeljitije, a i dlakama će biti olakšano probijanje. Na taj način se sprečava urastanje dlaka. Kod osjetljive kože je između peelinga i brijanja potrebno pričekati, kako se koža ne bi dodatno iritirala.

  1. UČINITI GLATKIM

Da li ćete i na koji način odstraniti dlake ovisi o vama, osjetljivosti vaše kože i vašoj toleranciji na bol. Najbrža metoda je još uvijek klasično brijanje. Dlačice na palčevima i zadnjoj strani stopala bi trebalo odstraniti temeljitijim metodama, poput metode voskom, kako ponovo narasle dlake ne bi stršile.

  1. DOVESTI U FORMU

Nakon kupke za stopala lakše se režu i nokti. Nokte ćete odrezati makazicama ili noktaricom, a rubove isturpijati manjom turpijom. Nokat ne treba rezati previše okruglo, jer će tako urasti. Površinu nokta ispolirati. Umasirati namjensko ulje na kožicu oko nokta. Po želji se ista može i odstraniti. Prethodno nanijeti gel za odstranjivanje kožice i pustiti da upije!

  1. ODZVATI NEPOŽELJNE GOSTE

Kod znojnih stopala preporučuju se ulošci za cipele (kod zatvorene obuće) koji će upiti vlažnost. Stvaranje znoja i neugodnog mirisa može spriječiti dezodorans za stopala. Za gljivice na stopalima i noktima te kurije oči postoje namjenske olovke i sprejevi. Potpuno prirodna pojava na butinama su celuliti, koji se pojavljuju kod gotovo svake žene. Mogu se tretirati posebnim četkama za masažu koji potiču cirkulaciju u nogama te tako pomažu da se koža na nogama izravna. Naizmjenični tuševi toplom i hladnom vodom također mogu izravnati vezivno tkivo.

  1. POKAZATI NJEŽNE STRANE

Nakon tretiranja slijedi krema, najbolje navečer. Za ekstra porciju njege nanijeti deblji sloj kreme, obući tanje pamučne čarape i tako prespavati. Noge također hidratizirati i po želji nanijeti kremu za samotamnjenje. Losioni sa efektom samotamnjenja učinit će kožu nježnijom, a boja će optički upotpunit neravnine.

Prema gore
OKViše informacija