Menu

Ponovo u pogonu

Kupke za stopala tokom hladnih godišnjih doba.

Home » Ljepota » Ponovo u pogonu - 12.2016

Kada su nam stopala hladna, osjetit ćemo to u cijelom tijelu. Zagrijavanje čarapama pomaže isto kao i zabijanje nožnih prstiju u pregibe koljena. Donosimo vam vrući savjet:  pomozite svojim stopalima i pripremite kupku za stopala.

Manje glamura, veća djelotvornost. Kupke za stopala ne služe samo da bi ugrijale nožne prste. Wellness za stopala istovremeno opušta cijelo tijelo. Ako ste jednom iskusili osjećaj zaleđenih prstiju, onda znate koliko on može biti neugodan.  Možda zato kupkama za stopala ponovo raste popularnost jer  uz to što ih je jednostavno pripremiti, učinkovite su. Kupke opuštaju stopala, čiste ih i njeguju, pritom zagrijavaju cijelo tijelo, a istovremeno pomažu u sprečavanju prehlade. Upravo je zapanjujuće djelovanje koje se postiže jednostavnom kupkom za stopala. Umiruje tijelo i duh i gotovo da nas prisiljava na to da zastanemo i malo se odmorimo. Jer, u konačnom, kakva korist od nje ako stopala ni ne uronimo? Problematičnim stopalima koja se znoje ili imaju zadebljanu kožu, različiti dodaci kupki mogu samo da naštete. U ovom slučaju su dovoljni: posuda, velika da u nju stanu stopala, voda te dodaci koji odgovaraju potrebama naših stopala.

Težak posao

Naša stopala obavljaju najteže poslove i mi im za to ne pridajemo dovoljno pažnje, ali napolju su takvi vremenski uslovi da im se moramo više posvetiti. Inače uopšte ni ne pomišljamo na brojne teške poslove koje naša stopala moraju obavljati. Kada je napolju hladno, tijelo reaguje sužavanjem krvnih žila čime se održava tjelesna temperatura. Najviše se tpflege-2-5-ab_2016-10o odnosi na mozak kao i na sve vitalne organe pa je prirodno što stopala i ruke nisu dovoljno prokrvljeni, a temperatura im se sa vremenom sve više smanjuje. Tada ih umatamo u tople čarape, odnosno rukavice, većinom preuske i malokad prozračne, što ograničava cirkulaciju i uzrokuje znojenje stopala. Neugodni natisci stvaraju rožnatu kožu. Kupka za stopala tokom hladnog zimskog dana podstiče prokrvljenost, što se pozitivno odražava na cijelo tijelo.

Omiljeno sredstvo protiv hladnih stopala su kupke kod kojih se temperatura postupno povećava. Pritom se stopala prvo uranjaju u mlaku vodu, a zatim se svakih nekoliko minuta oprezno dolijeva vruća voda dok se nakon otprilike 15 minuta ne dostigne temperatura vode od 41 ili 42 stepeni.

Savjet: Naša stopala obavljaju najteže poslove i mi im za to ne pridajemo dovoljno pažnje, ali napolju su takvi vremenski uslovi da im se moramo više posvetiti.

Dodaci kupki

Posebno prilagođeni dodaci kupki preporučljivi su za različite svrhe. Tako, na primjer, za opuštanje je dovoljno da se doda lavanda, a za vraćanje energije u organizam, metvica i ruzmarin. Ako imate problema sa znojnim stopalima, pomoći će kupka sa žalfijom i hrastovom korom. Arnika podstiče prokrvljenost, a čista morska sol se koristi kao dodatak kupki za stopala prije pedikira. Za koju god da se opciju odlučite, potrebno je da malu kadu ili veću posudu napunite vodom zagrijanom na 37 stepeni i da u nju uronite stopala. Za pet do osam minuta počet ćete osjećati značajno olakšanje.

 

 

Opuštajuće. Balea kupka za stopala čisti i osvježava vaša stopala.
Slano. Za grubu kožu na stopalima tu je Balea kupka za stopala sa soli iz Mrtvog mora.

Dodatno: Savjeti za hladna stopala

6 savjeta kako zagrijati stopala

1.redovne kupke za stopala na bazi eteričnih ulja značajno djeluju na hladna stopala.

junge Frau pflegt ihre Füße2.pripazite na to da ne nosite preusku zimsku obuću radi dobre prokrvljenosti.
3.
ulošci od janjeće kože ili od ovčjeg runa održavaju stopala toplim.
4.u stopala utrljajte kreme ili ulja za stopala koje ih zagrijavaju. Tako podstičete prokrvljenost i održavate stopala toplijim.
5.čim temperatura naraste, radite gimnastiku prstiju i stopala. Tako ćete za neko vrijeme podstaknuti prokrvljenost i zagrijati svoja stopala.
6.izmjeničnim tuširanjem trenirate krvne žile pa se one u području stopala ne sužavaju i duže zadržavaju toplinu.

 

Prema gore
OKViše informacija