Menu

Potpuna zaštita tokom hladnih dana

Kako zaštititi tijelo tokom hladnih dana?

Home » Ljepota » Potpuna zaštita tokom hladnih dana - 12.2016

Unutra vladaju visoke temperature kancelarijskog zraka, a napolju temperature oko ili značajnije ispod nule. Razlika dostiže približno do 30 stepeni. Dobro smo zaštićeni u svojoj koži i prepuštamo joj da radi svoj posao koji zimi i nije baš jednostavan jer se koža isušuje pa osjećamo napetost i svrbež uz vidljivo crvenilo. U nekom trenutku prestajemo da se osjećamo ugodno. Upravo da bismo to spriječili, potrebni su nam adekvatni proizvodi za njegu kože i kose tokom hladnih dana.

Kada je najbolje početi sa ovakvom njegom?

U idealnom slučaju trebali ste sa njom početi prošle jeseni, ali većinom se događa da se prekasno sjetimo, odnosno onda kada je koža već podosta pretrpjela. Generalno vrijedi pravilo da je sa prvim danima kada počinjemo koristiti grijanje, preporučljivo prijeći na njegu kože koja uključuje primjenu proizvoda obogaćenih lipidima.

Šta je važnije: hidratacija ili masnoća?

Važno je oboje. Najbolje je da počnete koristiti proizvode koji njeguju kožu, stvaraju mastan zaštitni sloj, hidratizuju te sadrže lipide i masti. Pri temperaturama ispod osam stepeni koža počinje da proizvodi loj koji najgornji sloj kože čini gipkim, predstavljajući tako nepropustni zaštitni sloj. Prirodni masni zaštitni sloj kože sve se više stanjuje, a koži su pri smanjenoj vlažnosti zraka potrebni redovna hidratacija i unos masnoća. Dobri su proizvodi za njegu koji održavaju takozvani hidrolipidni sloj kože. Hidratantne kreme prikladne su za tip kože sklone dubokim porama kao i za masnu kožu. Suhoj koži potrebna je bogata njega sa visokim udjelom masnoća. Hidratantne kreme ili serumi nisu prikladni za primjenu zimi jer sadrže vodu koja se na koži smrzava, i tako uzrokuju još veću štetu.

Kako da njegujem svoju kožu u prostorijama koje su previše zagrijane?

Ako cijeli dan sjedite u ugrijanoj kancelariji, potrebno je da se u svakodnevnu njegu kože uključe proizvodi koji kožu ne samo da njeguju nego je i hidratizuju. Kada se pri niskim temperaturama duže zadržavate napolju, najbolje je da se nanosi bogata masna krema, jer će stvoriti zaštitni sloj na koži.

Na šta treba da se obrati pažnja kod dnevne i noćne njege?

Bogata dnevna njega na bazi ulja zimi je broj jedan. Ako je koža ispucana i osjetljiva, potrebno je dodatno koristiti proizvode koji sadrže sastojke, učinkovite u zacijeljivanju rana, a to su pantenol D i aloe vera. Noću, kada je koža obnovljena, ponovo se pune njene rezerve vode. Dobra noćna krema ne bi trebala da bude samo hidratantna, nego bi trebala sadržavati i aktivne tvari koje vežu vodu, poput uree ili hijaluronske kiseline. Njegujuća ulja poput ulja avokada i noćurka ovdje će pronaći pravu primjenu.

Treba li zamijeniti i proizvode za čišćenje kože lica?

Ako imate preosjetljivu kožu, trebali biste svakako prilagoditi dnevnu proceduru čišćenja kože godišnjem dobu. Idealni su nježni losioni za čišćenje i sredstva za odstranjivanje make-upa koji sadrže sastojke, djelotvorne u ublažavanju podražaja i umirivanju kože, poput aloe vere ili kamilice. Radije nemojte koristiti parfimirane gelove i tonike koji sadrže alkohol. Treba biti oprezan i pri korištenju sapuna u zimskim mjesecima jer dodatno isušuju kožu. Voda ne hidratizuje kožu, a isparavanjem se ona samo još više isušuje. Proizvodi za čišćenje koji ostavljaju mastan trag, mogu da spriječe gubitak vode. Proizvodi sa aktivnim tvarima kao što su glicerin, urea ili ceramidi štite kožu od isušivanja.

Kupka ili tuš?

Gotovo ništa ne zvuči primamljivije od tople kupke tokom hladnih godišnjih doba. Načelno vrijedi pravilo da je bolje da se biraju hidratantni gelovi za tuširanje sa visokim udjelom kreme i ulja. Zatim kožu treba opskrbiti njegujućim tvarima, a optimalna su u ovom slučaju ulja za kupanje i tuširanje sa bademom, jojobom ili pšeničnim klicama. Ako se ne želite odreći vruće kupke, dobro će vam doći odgovarajući proizvodi za kupku koji sadrže njegujuće tvari koje ostavljaju masne tragove.

Mali savjet: što je voda toplija, to će se koža više isušivati. Da ne bi oštetili kiseli zaštitni sloj kože, nemojte se poslije kupke potpuno trljati ručnikom da biste se posušili, nego se njim samo nježno tapkajte po površini kože. Iako ćete tako uživati samo napola, koži će biti draže. Masni losioni ili ulja za tijelo izvrsni su za dnevnu njegu. Pri nanošenju pripazite samo da ne zaboravite suhe dijelove kože na laktovima, koljenima, vratu i dekolteu. Ali sa kremom nemojte pretjerivati. Proizvodi koje zimi koristite kao glavne za njegu kože, uvijek treba da budu naneseni sa mjerom, odnosno sa posebnim ciljem jer se može dogoditi da koža „zaboravi“ sama regulisati nivo vlažnosti.

Je li tačno da kožu i zimi treba da čuvamo od UV-zračenja?

To je tačno u svakom slučaju. To naročito vrijedi kada se bavimo skijanjem, sankanjem, klizanjem ili drugim zimskim radostima na otvorenom. Snijeg reflektuje sunčeve zrake i pojačava učinak. Pri zadržavanju u planinama sunce je bliže koži nego inače i brzo može da prouzrokuje opekline od sunca. Koža je zimi jako osjetljiva zbog čega je čak i tokom hladnih dana potrebno da se koristite posebne kreme za sunčanje za zimsku sezonu (SF 30). One dodatno štite osjetljivu kožu od hladnoće i isušivanja.

Oprez: lako se zaboravlja na usne koje imaju jako osjetljivu strukturu i sklone su opeklinama.

Šta je posebno u kremama koje se nanose tokom posebnih zimskih mjeseci?

Kreme za hladne zimske dane jako su bogate jer sadrže visok udio ulja i voska, a većinom je riječ o takozvanoj emulziji sastavljenoj od ulja i voska. Pritom im samo ime upućuje na učinak hlađenja koji se oslobađa pri nanošenju kreme. Ovi su proizvodi idealni za jako osjetljivu kožu. Dodatni udio masti je učinkovito sredstvo protiv hladnoće i vlage. Pčelinji vosak koji sadrži krema, ubrzava regeneraciju suhe kože, smanjuje osjećaj napetosti i crvenilo. Ako imate jako crvenilo, možete slobodno svaki dan da koristite ovu kremu. Ako ste skloni mješovitoj koži, ne biste trebali da nanosite kremu češće nego jednom sedmično. Posebno debeo sloj kreme štiti kožu i na skijanju. Odstranite ostatke kreme prije nego što nanesete proizvode poslije skijanja.

 

Posebna pažnja zimi treba da se obrati na područje oko očiju. Tanka koža ispod očiju još je više izložena suhom i hladnom zraku u poređenju sa ostatkom lica. Potrebna joj je obilna, masna njega. Nanesite kremu na blaznice i položite na očne kapke pa ostavite tako nekoliko minuta.

 

Ruke su vam neprestano hrapave? Šta napraviti protiv toga?

Imate hrapavu i ispucanu kožu na rukama koja liči na šmirgl-papir? Dugoročno gledano, stanje neće popraviti ni tople rukavice ni desetominutno utrljavanje kreme. Dobar zaštitni sloj koži stvara redovna upotreba krema za ruke koje su obogaćene ureom, a od pomoći će biti i maske za ruke. Nanesite obogaćenu kremu, a zatim ovijte ruke trajnom prozirnom folijom. Tako će se stvoriti toplina koja aktivnim tvarima omogućuje dubinsko prodiranje u kožu koje je čini otpornijom na spoljašnje uslove.

Savršeni proizvodi za hladne dane

Dodatno: Njega kose zimi

9 savjeta za njegu kose zimi

Ni naša kosa se ne snalazi dobro sa dugotrajnim promjenama temperature, ali zimi donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći da vaša kosa i vlasište dobro izdrže tokom trajanja hladnog godišnjeg doba. Evo kako možete prilagoditi rutinu njege tokom hladnih godišnjih doba:

1. osnovna predispozicija za lijepu kosu ispunjena je već pri pranju, češljanju i sušenju kose. Koristite samo mlaku vodu i blage šampone koji obilno hidratizuju kosu. Uvijek se potrudite da temeljno isperete kosu jer je neisprani ostaci čine da izgleda kao da je masna.
2. blaga sredstva za pranje kose ili šamponi za bebe njeguju i hidratizuju suho vlasište.
3. prije nanošenja proizvoda za styling uvijek nanesite sprej za zaštitu od visokih temperatura, naročito kada koristite peglu za kosu ili električni uvijač za kosu.
4. feniranje: kosu sušite na suhom zraku što je češće moguće. Ako već morate da fenirate kosu, onda probajte to uraditi u što je moguće kraćem vremenskom periodu.
5. kosu pripremite za sušenje odmah poslije pranja.
6. strujanje zraka sušilice za kosu isušuje kosu. Ako svojoj kosi dvaput sedmično priuštite masku za njegu, već ćete puno napraviti za nju.
7. poslije pranja kose preporučuje se da se po dužini i na vrhove nanese malo ulja za kosu te da se dobro utrlja. Tako intenzivno njegujete suhu kosu i pružate joj savršen sjaj.
8. ako kosu držite skupljenu u repu, smanjit ćete opasnost od ispucanih vrhova koje uzrokuje hladno godišnje doba. Puštena kosa može da se ošteti kada je nosimo ispod kragne kaputa ili šala
9. zimi često nosimo kapu. Pokrivalo za glavu stavite na glavu samo onda kada je vaša kosa potpuno osušena, lijepa i njegovana. Tako ćete izbjeći neuredan izgled kose i smanjiti opasnost od ispucanih vrhova.

Prema gore
OKViše informacija