Menu

Alternativa koja učinkovito čisti

Novi trendovi u čišćenju.

Home » Ljepota » Alternativa koja učinkovito čisti - 02.2017

Od čudotvornih spužvica do električnih četkica i nanočestica po imenu micele – donosimo pregled novih trendova u čišćenju lica.

Baš kao u filmu Beskrajan dan – iz dana u dan uvijek isti problemi sa prekomjernim lojem, štetnim tvarima, ostacima make up-a. Sve to svakodnevno prekriva našu kožu slojem svakodnevnice. I svakodnevno, taj isti sloj nanovo mora da se odstrani. Nečistoća sakupljena u jednom danu nema šta da traži na koži noću kada koža treba da diše i ima uslove koji su potrebni za regeneraciju. Čišćenje je alfa i omega njege lica jer upravo je ono optimalna priprema lica za njegu koja slijedi. A za zdravlje kože je važno barem onoliko koliko i same kreme jer jednostavno već dugo znamo da pranje lica samo vodom nije dovoljno. Dobro i efikasno čišćenje lica podrazumijeva puno više. Više ne vrijedi pravilo da ta procedura mora da se sastoji od nekoliko koraka i da mora dugo da traje. U posljednje vrijeme su razvijeni proizvodi za čišćenje lica te elektronska i analogna pomagala koja značajno pojednostavljuju proces skidanja šminke i čišćenja lica. Jedino što je važno je da se odabere odgovarajući proizvod u skladu sa vlastitim potrebama. Proizvodi i pomagala prilagođeni tipu kože snažno utiču na izgled, a najviše na osjećaj kože. Važno je da se uvijek oslanjate na taj osjećaj te da prema njemu i birate proizvode za čišćenje: od novih pomagala kao što su električne četkice ili spužve za pranje od korijenja biljke konjac pa sve do proizvoda za čišćenje na bazi ulja ili micelarnih otopina – talentovanih proizvoda koji ispunjavaju više uloga odjednom.

Dobro iščetkano

Čišćenje lica rukama je praksa koja potiče još iz kozmetičkog kamenog doba. To će vam potvrditi svi ljubitelji ljepote. Ruke su odavno zamijenile elektronske četkice za čišćenje lica. One su u nekom smislu slične električnim četkicama za zube, a kožu mogu da očiste i do šest puta temeljitije, da joj vrate sjaj, smanje pore pa čak i bore. Kružnim pokretima glave električne četkice odstranjuju prekomjerno nataložene odumrle stanice kože, što kožu čini bolje prokrvljenom pa postaje glađa i automatski poprima bolju boju. Nadalje, koža generalno djeluje mlađe i svježije. U većini slučajeva hightech-četkice su dostupne sa nekoliko nastavaka. Tako je mekana četkica prikladna za svakodnevno čišćenje, tvrđa varijanta ima funkciju sredstva za piling kože, a posebni nastavci su namijenjeni nanošenju krema za njegu kože kroz nježnu masažu. Rukovanje ovakvim proizvodima isto je znatno lakše, a većina ih je čak i vodootporna, pa mogu da se koriste i ispod tuša. Na glavu četke se stavlja uobičajen proizvod za čišćenje lica te se jednu minutu trlja rukom. Generalno, postoje tri različita modela četkica za čišćenje lica: ultrazvučne četkice kakve se koriste u salonima ljepote, električne četkice za kućnu upotrebu i one mehaničke.

Čvrsto ukorijenjeno

Nove spužvice od čudotvornog korijena biljke konjac u principu funkcionišu slično, a za njihovo korištenje potrebna nam je i vlastita ruka.  Gomoljasto korijenje koje se odavno koristi u ritualima ljepote, uglavnom u Aziji, prikladno je za nježno čišćenje lica, ne sadrži boje ni konzervanse, prikladno je za vegane te se može kompostirati. Odlike ovog proizvoda naročito dolaze do izražaja kod suhe i osjetljive kože. Sa jedne strane, zbog mehaničkog pristupa čišćenju jer tkivo djeluje poput nježnog pilinga koji podstiče prokrvljenost i otklanja odumrle stanice kože. Sa druge strane, zbog samih sastojaka spužve jer konjac po prirodi obiluje vlagom te je alkalan što uravnotežuje kiselost kože. Osim toga, vlakna spužve obiluju vlažnim mineralnim tvarima poput magnezijuma, željeza i fosfora baš kao i brojnim vitaminima koji se pri upotrebi otpuštaju na kožu.

Male, ali itekako vrijedne

Izvrsne rezultate ostvaruju još manji djelići po imenu micele. Ne samo da su čišćenje lica učinile revolucionarnim, nego su ga i ekstremno pojednostavile. Micele se sastoje od posebnih tenzida sa jezgrom koja otapa masti te ljuskom koja se topi u vodi. Tako, poput magneta, mogu da vežu ostatke make up-a, a da se pritom na površini lica ne vrši snažan pritisak. Djelovanje vodica je zapanjujuće: samo jednim malim pokretom otklanja se sav make up, oči ne peku, a suha i osjetljiva koža ne ostaje nadražena. Proizvod se ne mora ni ispirati. E to se zove inovacija!

Kako ispravno njegovati kožu?

 

Proizvodi za čišćenje za svaki tip kože

Savjeti za čišćenje:

Suha koža: Što je koža više suha, proizvodi za čišćenje i njegu lica trebaju biti kremastiji i ne trebaju sadržavati parfem niti alkohol.
Masna koža: Ko ima veoma masnu kožu treba koristiti proizvode s antibakterijskim dejstvima.
Normalna koža: Kako bi zadržali čistu i uravnoteženu kožu, koristite blage preparate za čišćenje i njegu.

Prema gore
OKViše informacija