Active Beauty
Ovako dobri su burgeri bez mesa

Vegetarijanski burgeri

Ovako dobri su burgeri bez mesa

Pristojno pecivo i pljeske, odgovarajući sos – od ovih recepata za burgere svaka druga mesna varijanta se samo može sakriti.

Vegetarijanski burgeri

Vrijeme za pripremu: 1 h

Sastojci za 4 burgera:
55 g lanenih sjemenki, cijelih
35 g zobenih pahuljica s jezgrom
4 tost peciva
malo ulja za pečenje
600 g batata
1 mala tikvica
50 g feta sira
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
so, biber

Za garniranje:
malo paradajz kečapa (alternativno gril sosa)
salata po želji (npr. zelena salata)
1 mali paradajz

Priprema:

1. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Batat oguliti i narezati na 2 cm debele kriške. Poredati po plehu na koji je prethodno stavljen papir za pečenje, posuti sa malo ulja za pečenje, posoliti, pobiberiti i peći na 25 minuta dok kriške ne postanu mekane. Staviti u veliku zdjelu i ostaviti da se ohladi.
2. Luk oguliti i nasjeckati, nasjeckati bijeli luk, razrezati tikvicu. Paradajz narezati na kriške, usitniti feta sir. Oprati salatu.
3. Luk zajedno sa bijelim lukom na srednjoj temperaturi peći 3-4 minute. Ostaviti da se ohladi i zajedno sa tikvicom, feta sirom i zobenim pahuljicama dodati u batat. Dobro izgnječiti, dok se ne stvori mekano tijesto. Pokvasiti ruke i napraviti 4 pljeske. Lanene sjemenke nasuti u duboki tanjir, u njima uvaljati pljeske. Poklopiti i ostaviti 15 minuta na hladno mjesto.
4. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Pljeske poredati po plehu na koji je prethodno stavljen papir za pečenje i peći 15-20 minuta dok ne poprime zlatnu boju. U zadnjim minutama u rernu dodati pecivo i kratko zagrijati.
5. Razrezati pecivo, na njih staviti pljeske, posuti kečapom (ili sosom), garnirati salatom i paradajzom.

Burgeri od batata

Sastojci za 4 porcije:

60 g canihua (vrsta žitarica)
1 supena kašika suncokretovog ulja
1 supena kašika lanenih sjemenki
1 čajna kašika kokosovog ulja
1 supena kašika limunovog soka
malo maslinovog ulja
1 supena kašika palente
2 velike tikvice
2 batata
1 crveni luk
chili u mrvicama po želji
1 čehno bijelog luka
1 jaje
4 integralna peciva
2 supene kašike krušnih mrvica
so

Za dresing:
1 avokado
2 supene kašike tahina
3 supene kašike limunovog soka
so
1 čehno bijelog luka

Za garniranje:
4 paradajzića za koktel
1 šaka rukole
1 snop peršuna

Priprema:

1. Zagrijati rernu na 175 stepeni. Canihua žitarice kuhati 15 minuta u dosta vode. U međuvremenu rastopiti kokosovo ulje, nasjeckati bijeli luk i luk.
2. Tikvice nasjeckati na kockice. Čvrsti kalup za rernu namazati maslinovim uljem, na to staviti tikvice i zapeći ih na 30 minuta u rerni. Ostaviti da se ohladi, izmiksati i nasuti u zdjelu.
3. U zdjelu dodati jaje, kuhane canihua žitarice, lanene sjemenke, 1 čajnu kašiku maslinovog ulja, 1 supenu kašiku limunovog soka, chili u mrvicama, kokosovo ulje, bijeli luk, luk, 1 čajnu kašiku soli i krušne mrvice i sve polako pomiješati kutljačom. Pokvašenim rukama napraviti pljeske i staviti na pleh. Peći 30 minuta, nakon 15 minuta okrenuti na drugu stranu.
4. U međuvremenu oguliti batat i nasjeći na pruge. Umočiti u suncokretovo ulje i posuti palentom. Pomfrit od batata peći 25 minuta.
5. Za dresing oguliti avokado, sitno nasjeckati i umutiti u pire zajedno sa tahinom, sokom od limuna, 1 prstohvatom soli i 1 čehnom bijelog luka.
6. Pecivo prepoloviti i posuti dresingom. Pljeske staviti na pecivo, potom staviti pomfrit i zasuti ostatkom dresinga te garnirati paradajzom, rukolom i peršunom.