Menu

Uokvirena sjećanja

Svako kod kuće ima pohranjena sjećanja, uokvirena i obješena o zid.

Home » Nadahnuće » Uokvirena sjećanja - 04.2017

Sjećanja su kao zlatni okvir koji svaku sliku čini dražesnijom. Barem je tako smatrao spisatelj Carl Zuckmayer. Fotografije sa godišnjeg odmora, dječji crteži ili vrijedni akvareli – uz odgovarajuću prilagodbu i okvir, svako ćemo sjećanje učiniti nezaboravnim i moći ćemo mu se diviti iz dana u dan.

Minimalisti vole kada su linije pravilne i stroge. U konačnom, i sami okviri su pravolinijski. Velika djela rado zauzimaju cijeli zid samo za sebe, dok se mala stavljaju u tamne, metalik okvire strogih geometrijskih okvira. Vješamo ih jedne pored drugih u redove ili tako da tvorimo određene pravilne oblike.

Organizovani haos proizlazi iz načina slaganja fotografija pri čemu se slike slažu gusto jedna uz drugu i pritom kao da se pridržavaju neke imaginarne linije. A uz to je važno da okviri i paspartui zajedno stvaraju harmoniju, a ne nered na zidu. Male police sa dekorativnim predmetima koji se smještaju između takvih instalacija opuštaju cijeli prostor. Moderniji utisak se stiče kada slike nisu strogo poredane jedna pored druge, nego kada čine zamišljeni geometrijski oblik, na primjer ovalni. Naročitu živost u prostor unose kolaž-posteri jer ukupan utisak stvaraju zahvaljujući svim slikama koje se na njemu nalaze. Slike pritom mogu i prelaziti jedna preko druge. Police za slike su idealne za sve one koji ne žele samo jedno rješenje. Svaka od slika se postavlja na policu proizvoljnim redoslijedom, a poslije se taj redoslijed može i mijenjati. Ako vješamo slike u ravnini očiju, a ne izvan vidnog polja, postići ćemo bolje efekte.

Okviri postavljaju svoje uslove.

Stari motivi se uklapaju u moderne okvire. I važno je da se unaprijed odlučite kako bi slika trebala djelovati. Što je slika vrednija, to bi vredniji trebao biti i okvir koji za nju biramo. U konačnom, on je i čuva od vlage i zuba vremena. Kreativnost je važna i kada je o izgledu riječ. Fotografija, umjetničko djelo, cool citat ili uspomene poput karata sa koncerata – uokvirimo sve što god nam srce poželi. Važno je samo da isplaniramo cijeli prostor kako slika sama po sebi ne bi odudarala što znači da odgovarajući okvir, ali i mjesto i način vješanja slike igraju važnu ulogu u uređenju prostora.

Ideje za uređenje

Kućni utisak. Okvir za recept za smoothie. BLOOMINGVILLE.
Prirodnost prije svega. Dovedite u red slike cijele porodice. DEPOT.
Važan je podupirač.Model „150210“ od mesinga pristaje na komodu. HÜBSCH.
Zlatan sjaj. Mali, ali upadljiv „Ananas“ originalan je za privlačenje pogleda. SASS & BELLE.
Svjetleći ukras. U antiknom stilu se prezentira okvir „343030“ HÜBSCH INTERIOR.
Filigranski stil. Okvir „Grazia“ na nježnoj mreži od zlata. ON INTERIOR.
Umjetnički utisak. Okvir u stilu baroka od umjetne smole. HK-LIVING
Minimalistički. Za crno-bijele slike: „DECOFRAME13-TIN“ TINE K.
Prepuno ljubavi. Malo srce osmišljeno je za slike najmilijih. LISBETH DAHL.
Slatko. Zgodan poklon je i okvir sa mašnicom za sasvim lične fotografije. LISBETH DAHL.
Prirodnost prije svega. Dovedite u red slike cijele porodice. DEPOT.
Moderan stil. Okvir kao stvoren za portrete. HAMA.
Pravi odabir

Struktura

Donosimo nekoliko prijedloga kako složiti okvire.

Prema gore
OKViše informacija