Active Beauty
Ova jela s tjesteninom zna svako dijete

Kada djeca za Dan majki kuhaju, recepti moraju biti jednostavni, ali ipak ukusni.

Ova jela s tjesteninom zna svako dijete

Ništa protiv pjesmica i crteža. Ali mnoge majke se za Dan majki posebno obraduju kada ne moraju kuhati cijeli dan. Zato postoje ova jela s tjesteninom. Pripremiti ih može svako dijete.

Creamy One Pot

Sastojci za 2 porcije:

250 g tjestenine, npr. penne
1 supena kašika musa od indijskih oraha
1 supena kašika supe od povrća iz vrećice
1 supena kašika kvasca
1 paprika
1 glavica luka
1 mrkva
1 tikvica
1 krompir
1 čehno bijelog luka
500 ml vode
malo ulja
svježe začinsko bilje po želji

Priprema:

1. U 500 ml vode pripremiti supu od povrća. Potom dobro oprati papriku, mrkvu i tikvicu. Oguliti luk, krompir i bijeli luk.
2. Sve sastojke sitno nasjeckati i upržiti u ulju. Potom dodati tjesteninu i zaliti supom. Poklopljeno kuhati 10 minuta.
3. Na kraju dodati kvasac i mus od indijskih oraha i začiniti začinskim biljem.

Tjestenina s kikirikijem

Sastojci za 2 porcije:

250 g špageta
6 supenih kašika kokosovog mlijeka
3 supene kašike musa od kikirikija
2 čajne kašike cvjetnog meda
1 mrkva
½ crvene paprike
2 glavice mladog luka
½ snopa peršuna
1 mali komad đumbira
1 čehno bijelog luka
1 šaka kikirikija
1 supena kašika sosa od soje
1 supena kašika soka od limete
2 čajne kašike susamovog ulja

Priprema:

1. Na kockice isjeckati mrkvu i papriku. Na prstenove isjeckati mladi luk, isjeckati peršun, đumbir naribati. Sitno nasjeckati bijeli luk, kikiriki grubo nasjeckati. Kikiriki i peršun razdvojiti i ostaviti po strani.
2. Špagete kuhati u slanoj vodi 8 minuta.
3. Susamovo ulje zagrijati u maloj šerpi, dodati bijeli luk i đumbir. Potom dodati mus od kikirikija te zaliti kokosovim mlijekom. Dobro pomiješati pa dodati sos od soje, med i sok od limete.
4. Procijediti špagete i odmah pomiješati sa sosom. Tjesteninu s povrćem prebaciti u zdjelu i posuti peršunom i kikirikijem.