Menu

DIY ukrasi za Uskrs: Ovako potičete kreativnost svoje djece

Ove godine želimo biti baš kreativni i za Uskrs predstaviti tri posebne DIY ideje.

Home » Porodica » DIY ukrasi za Uskrs: Ovako potičete kreativnost svoje djece - 04.2020

Prema nekim istraživanjima, kreativni, zanatski hobi poput slikanja, izrada rukotvorina ili pletenja jedan je od efikasnih metoda protiv stresa.

Uskrs je dobra prilika za pravljenje rukotvorinama s djecom. Jer čak i za djecu korištenje alata, tkanina i boja iz zanatske kutije mnogo je više od zabave: Potiče njihov kreativni potencijal, koncentraciju i motoričke sposobnosti ako mogu sami dizajnirati i upoznati se s novim materijalima. Stoga smo pretraživali inspirativne blogove za uzbudljive DIY ideje za sve generacije.

 

3 DIY-ideje za velike i male: Ukrasi za Uskrs

1. Drveni žečevi

U mnogim porodicama je uskršnji grm tradicionalni uskrsni ukras. Grančice su ukrašene raznobojnim ručno oslikanim jajima. Ako volite promjenu, a želite se držati prirodnih materijala, drvene zečiće lako ćete napraviti.

“Zečevi napravljeni od drvenih ploča brzo se prave s djecom i daju radost za Uskrs”, kaže mama blogerica Daniela Gaigg na svom blogu. Sve što Vam je za to potrebno: drvene ploče, flomasteri za oči i nosiće, smeđi hamer-papir, makaze za rezanje, trakice ili mašnice s kojima ćete žečeve zakačiti na grančice i ljepilo kojim ćete sve spojiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Crvena nit

Na blogu „Fantasiewerk“ Vam Sabrina Müller pokazuje kreativne ideje za djecu i odrasle. Kao vaspitačicu u vrtiću je posebno raduje kada vidi da djeca već umiju rukovati makazama. Jer, pored kreativnosti, mogu trenirati svoju spretnost u rukama, na primjer, sa slatkim uskršnjim zekama od konca.

Šta Vam je potrebno: deblji papir ili hamer-papir, predivo, olovka, makaze, ljepilo i novine za podlogu dok radite. U članku blogu na Sabrina korak po korak pokazuje i objašnjava kako se pravi šarene zeke i savjetuje kako djecu naučiti da na siguran način rukuju s makazama.

 

3. Zečevi od čarapa

Mekani su, izgledaju slatko, a najbolje je to što ne morate znati šiti, kako biste napravili ove simpatične zečiće prema uputama blogerice Patricia Wons. Super ideja za početnike i djecu.

Sve što Vam treba za ovo vjerojatno ćete pronaći u svoja četiri zida: čarapa, makaze, nešto malo prediva, crni flomaster, riža ili pijesak kojim ćete napuniti čarapu, vrpca od tkanine, ljepilo i naljepce o obliku malih očiju, po želji.

Na blogu  Moms-Blog pronaći ćete korak po korak upustvo sa slikama. A evo kako ide:

1. 2/3 čarape napuniti rižom ili pjeskom.
2. Gornju trećinu svezati predivom i napraviti čvor (to će kasnije postati uši).
3. Čarapu dodatno svezati na način da dobijete oblik glave.
4. Gornji dio čarape razrezati skoro do čvora.
5. Potom makazama oblikujte uši da budu okrugle i oble i ukoliko želite zalijepite naljepnice kao oči ili nacrtajte crnim flomasterom.

Prema gore
OKViše informacija