Menu

Koje namirnice uzrokuju obojenja zuba i kako isto spriječiti

Da kafa boji zube, odavno je poznato. Ali postoje i druge namirnice koje uzrokuju obojenja

Home » Užitak » Prehrana » Koje namirnice uzrokuju obojenja zuba i kako isto spriječiti - 07.2019

Žuti zubi nisu samo rezultat godina koje se nižu, već mogu nastati pod uticajem hrane. Boje u namirnicama imaju veliki uticaj na izgled naših zuba, jer na njima mogu ostaviti tragove.

Ali koje namirnice posebno intenzivno boje? A prije svega: Kako se isto može spriječiti?

Čajevi
Ne samo kafa i crni čaj, već i za druge čajeve važi: oprez. Ko svako večer pije čaj od kamilice, šipka i sl. rizikuje trajna obojenja zuba. Stoga nemojte piti čaj nakon što operete zube, čak i ako ne sadrži šećer.

Alkohol
Da crno vino ostavlja tragove na zubima djeluje logično. Ali ono što mnogi ne znaju jeste da i isto važi i za bijelo vino. Ono rastvara kalcij u zubnim slojevima te caklinu čini podložniju obojenjima.

Limunada
Ljetni napici također mogu biti uzrok obojenjima. Mnoge limunade se prave na bazi crnog čaja koji u sebi sadrži intenzivne boje. Kola i limunade također zbog sadržanih kiselina, šećera i boja mogu uzrokovati fleke na zubima, koje mogu nestati profesionalnim izbjeljivanjem zuba.

Sirće i soja
Slično kao kod vina, kombinacija kiselina i tamne boje u dresinzima mogu negativno uticati na zube. Pritom je balsamiko posebno kritičan. S obzirom da sirćetna kiselina mijenja pH vrijednost u ustima temeljita njega nakon jela bit će pritom kontraproduktivna. Radije se preporučuje da nakon obroka koji sadrži balazmiko ili drugo sirće popijete čašu mineralne vode i pričekate minimalno pola sata prije nego operete zube, kako se ne bi oštetila zubna caklina.

Obojeno voće
Grožđe, trešnje, borovnice i druge voćke su slatke, ali istovremeno sadrže voćnu kiselinu i boje – savršeno za obojenja. Pravilo koje važi: Ono što može ostaviti fleke na odjeći, jednako može ostaviti fleke i na zubima. Kako biste spriječili naslage, neophodna je redovna usna higijena i intenzivnija posjeta zubaru.

Začini
Šafran, curry, kurkuma i slično su vrijedni i zdravi začini. S druge strane su njihove boje intenzivne i teško se otklanjaju sa zuba (ili sa bijele odjeće). Kako do istog ne bi došlo, preporučuje se nakon jela isprati usta vodom.

Prema gore
OKViše informacija