Active Beauty
Pečenje keksića s djecom: 3 kreativna recepta

Ovi recepti donose razonodu u kuhinju!

Pečenje keksića s djecom: 3 kreativna recepta

Mhhhh, svake godine se radujemo novogodišnjim keksićima! Imate volje za nekom novom varijantom? Onda je najbolje da isprobate ova tri recepta pečenja keksića – najbolje sa svojom djecom.

Šta bi bili praznici bez domaćih keksića? Sama priprema je lijep ritual pri čemu se osjeća praznična radost svih članova porodice. Djeca marljivo miješaju sastojke u velikoj posudi, dok se praznične arome poput cimeta, vanilije, medenjaka i ostalih primamljivih mirisa šire kuhinjom. Ono što praznike čini posebnim jeste i muzika koja se čuje u pozadini dok pripremate keksiće te uživate u istim uz šolju toplog čaja. Mhhhh, praznici mogu doći!

Kako se ne bi svake godine ponavljale iste poslastice, ove godine imamo za vas tri recepta kako bi vam pečenje s djecom pričinjavalo zadovoljstvo!

Pečenje keksića s djecom: Ovi recepti zasigurno uspijevaju

Veganski keksići: Ukusne zvjezdice

Klasika na nešto drugačiji način: Ko je ljubitelj veganskog načina pečenja keksića inspiraciju može pronaći na blogu Jane Kästner „The Vegan Monster“ gdje prezentuje vegansku varijantu ukusnih zvjezdica s cimetom.

Sastojci za 50 komada:

  • 290 g dmBio lješnjaka
  • 90 g dmBio kokosovog šećera
  • 3 supene kašike Mivolis psyllium ljuskica u prahu
  • 2 čajne kašičice dmBio cejlonskog cimeta
  • 1/2 čajne kašičice dmBio praška za pecivo
  • 1-2 prstohvata soli
  • 1 /4 šolje vode

Za glazuru:

  • 60 g musa od kokosa
  • 15 g kakao putera

Piprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Lješnjake sameljite i stavite u veliku posudu.
  3. Pomiješajte ih s ostalim suhim sastojcima.
  4. Dodajte vodu i sve dobro promiješajte.
  5. Tijesto razvijte na komadu papira za pečenje u debljinu od pola centimetra.
  6. Kalupom napravite zvjezdice. Od ostatka napravite ponovo kuglu koju ćete razviti i ponoviti cijeli postupak dok ne potrošite kompletno tijesto.
  7. Zvjezdice je potrebno peći 8 – 10 minuta u rerni, nakon toga pustiti da se dobro ohlade.
  8. Sastojke za glazuru ie potrebno otopiti u posudi na vodenoj pari te nakon toga ohladiti dok masa ne postane malo čvršća.
  9. Čajnom kašičicom nanijeti sloj glazure preko zvjezdica.
  10. Ponovo pustiti da se ohlade kako bi se glazura stegla. Najbolje je skladištiti ih u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.

Pečenje keksića: Praznična jelka

Kod ovih jelki iglice sigurno neće ispadati: I ova slastica donosi dašak praznične atmosfere.

Sastojci:

  • 100 ml vode slatnutka (dmBio)
  • 3 supene kašike kristal šećera
  • 1 pakovanje dmBio bourbon vanilin šećera
  • ½ čajne kašičice soka limuna
  • 1/2 čajne kašičice dmBio praška za pecivo
  • Nekoliko kapi jestive boje u zelenoj nijansi

Priprema:

  1. Vodu slanutka i jestivu boju dodati u posudu te izmiješati na najjačoj brzini miksera.
  2. Nakon 2 minute dodati prašak za pecivo i sok limuna dok se šlag ne stegne.
  3. Smjesu je potrebno dodati u vrećicu za modeliranje te na papiru za pečenje oblikovati jelku. Nakon toga zagrijati rernu na 110 stepeni i ovisno od veličine kolača ostaviti da se isušuje 60 do 90 minuta.

Hrskavi keksići

Uživanje u slatkišima može biti i zdravo: Ko kaže da praznični keksići smiju biti samo slatki? Ovu varijantu hrskavih keksića Michaela Auer je za svoj blog „Flowers in the Salad“ pripremila za ugodnu prazničnu atmosferu.

Sastojci:

  • 200 g dmBio brašna spelte
  • 150 g fino naribanih badema
  • 125 g putera
  • 80 g dmBio šećera
  • 2 supene kašike dmBio šumskog meda
  • 1 jaja iz ekološkog uzgoja
  • 1 čajna kašičica muškatnog oraščića
  • 1 čajna kašičica dmBio cjelonskog cimeta
  • 1/4 čajne kašičice
  • 1 prstohvat soli
  • ½ čajne kašičice dmBio praška za pecivo
  • 1 komad kore limuna

Priprema:

  1. Puter je potrebno otopiti, dodati sve ostale suhe sastojke i izmiješati.
  2. Nakon toga sve dobro izraditi zajedno s puterom, medom i jajetom u homogenu smjesu.
  3. Ostaviti da odstoji pola sata.
  4. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela te razviti na pobrašnjenoj površini u debljini od 4 cm.
  5. Keksiće je potrebno oblikovati pomoću kalupa
  6. Poredati na pleh obložen papirom za pečenje te peći 15 do 18 minuta na temperaturi od 170 stepeni dok rub ne dobije zlatnu boju.