Menu

Pet održivih savjeta protiv loše karme

Prilikom pranja veša postaviti eko program, reciklirati otpad, zasaditi drvo.

Home » Nadahnuće » Psiha » Pet održivih savjeta protiv loše karme - 08.2020

Ako svijet želite učiniti boljim mjestom i istovremeno spriječiti lošu karmu, zakoračite malim koracima. Integrisani u svakodnevnicu, ohrabrit će vas da u tome ustrajete. Podrška u tome mogu biti i različite aplikacije za okoliš. Kako sprovesti ta dobra djela za prirodu i kako živjeti u duhu održivog razvoja, otkrivamo u nastavku:  

Pozdravite se s lošom karmom: Tako jednostavno učinite dobra djela

Čistiti i zaštiti okoliš 

U vlastita četiri zida čistiti u duhu održivog razvoja sasvim je jednostavno. Zamijenite hemijska sredstva za čišćenje prirodnim alternativama. Kućanski preparati poput sirćeta ili limunske kiseline jednostavno se daju koristiti u borbi protiv kamenca u toaletu. Veš i suđe perite štedeći resurse, na primjer postavljajući mašine na eko programe – već ste na dobrom putu ka dobroj karmi.  

Namirnice iskoristiti u potpunosti 

Ko je, zapravo, započeo s lošom navikom da se pojedine vrste povrća koriste samo djelomično? Mrkve (dakle i zeleni dijelovi) kao i brokule daju se ukusno pripremiti u njihovoj cijelosti. A to je tek početak. Mnoge ideje za recepte nudi Esther Kern na svome blogu Leaf to Root. Naziv, zapravo, govori sve o njenom programu: Blogerica i autorica posvetila se zapostavljenim dijelovima povrća, poput cvjetova rabarbare i listova tikve i rotkvice. Ako vam je to previše izazovno, iste možete jednostavno iskoristiti za njegu lica. Nakon obroka vam je preostalo hrane? Uz recepte Esther Kern pripremite ukusna jela čak i od ostataka.  

Vrijedna kupovina 

Dobra djela moguća su i tokom kupovine. U mnogim trgovinama nude se različiti proizvodi ili učešće u akcijama koje će podržati neke dobrotvorne organizacije ili humanitarna djela. Kupovina i humani čin savršeno se slažu.  

Višestruko iskoristiti vlastiti vrt 

Ako posjedujete vrt, možete zasaditi vlastito voće i povrće ili u istom sušiti veš na zraku. Također možete sakupljati kišnicu, koju kasnije možete koristiti za zalijevanje sadnica.  Ako i nemate vrt, tokom šetnje u parku možete podići poneki papirić sa zemlje i ubaciti u otpad – karma će se i tome obradovati.  

U uredu: Štedjeti resurse  

Ured – pored home officea – također je pogodno mjesto za spasiti svijet, tako što ćete, na primjer, printati manje papira, ne piti vodu iz jednokratnih posuda ili donijeti biljku za sto koja će popraviti klimu u prostoriji. A po povratku kući, isključite uređaje, najbolje iz utičnice, kako biste uštedjeli energiju.  

Prema gore
OKViše informacija