Menu

Post u intervalima: Zašto dobro dođu pauze u obrocima

Da li post u intervalima oslobađa moj duh? Ne samo to.

Home » Užitak » Prehrana » Post u intervalima: Zašto dobro dođu pauze u obrocima - 02.2020

Danas jedemo, sutra postimo – a prekosutra smo zdravi? Ne u potpunosti, ali približno tome. Različiti oblici posta važe kao zaštita od civilizacijskih oboljenja, tvrdi ljekar i autor stručne literature Petra Bracht („Post u intervalima za dug život – vitki i zdravi“, IZDANJE GU).

Zašto je post u intervalima djelotvoran? Jer se naše tijelo na taj način duže može oporavljati. A i rezerve masnoća u tijelu se već nakon 12 sati razgrađuju i pretvaraju u molekule masnih kiselina poznatije kao ketoni.

Oni osiguravaju opskrbu organa i mozga energijom, što nadalje aktivira našu sposobnost razmišljanja i potiče proces nastanka serotonina – dobra osnova za dobro raspoloženje. Prema mišljenju Petre Bracht vrijeme posta u intervalima je za duh najbistrija faza u danu: „Naše tijelo energiju namijenjenu za probavu može usmjeriti na kreativnost, pažnju, proces pronalaska sebe ili na učenje i koncentrisani rad.“ Rješenje za nemirnu djecu školskog uzrasta? Nažalost, ne – post se preporučuje za osobe starije od pubertetskog uzrasta.

Ali jedno je sigurno: Post (u intervalima) oslobađa (i) naš duh.

 

Post u intervalima

Easy: Jednostavna strana posta u intervalima – za razliku od dužeg posta – jeste brzo navikavanje na stanje posta. Zdrave osobe mogu i bez pripreme ili prethodnog savjetovanja s ljekarom započeti s ovim vidom posta. Za navikavanje na post u intervalima, u danu 16:8 potrebno je napraviti pauza od obroka u trajanju od 12 sati. Ista se dnevno povećava za jedan sat.

All-over: Ljekar Petra Bracht također preporučuje da se u toku pauze dosta krećemo, unosimo svježe namirnice i u danu 16:8 unosimo dva litra tečnosti poput vode ili zelenog čaja – i to u gutljajima, kako se crijeva ne bi preopteretila.
Fleksibilno: Ako u danu od 16:8 (s pauzom od 20 do 12 sati) postimo, iza 20 sati možemo pojesti veći obrok, dok ćemo sljedeći dan fazu jela započeti kasnije.

 

Metode posta u intervalima

Dnevni ritam – uz 16:8 metodu:

U toku dana možete jesti u intervalu od osam sati, potom pauzirate 16 sati. To se postiže uz preskakanje večere ili doručka. Ko može napravit će pauzu u trajanju od 20 sati.

Dvodnevni ritam – uz 1:1 ili 10u2 metodu:

Jedan dan se jede, drugi dan se unosi samo tečnost. Na taj način ćete i slobodno vrijeme moći usmjeriti na druge stvari umjesto na kupovinu, kuhanje ili pranje suđa.

Sedmični ritam – uz 5:2 metodu:

Pet dana se jede, dva dana se unosi samo tečnost ili se unos hrane redukuje na 500 kalorija. Ono što je praktično kod ove metode jeste da proizvoljno možete birati dane posta, dakle, ne moraju uvijek biti isti niti biti uzastopno jedan iza drugog.

Savjeti za ishranu i njegu kada je u pitanju tema post

Michaela Gratzer je poslovotkinja prodavnice i dm frizerskog studija u Grazu. Ona je školovani farmaceutski asistent i diplomirani biljni pedagog.

  • „Neovisno kako postite, najvažniji je unos tečnosti. Tečnost ne treba biti zaslađena. Alternativa mineralnoj vodi jeste voda s dodatkom limuna i đumbira: Đumbir budi životnu energiju i potiče rad metabolizma, a svježi limun djeluje bazično, dok vitamin C jača imunitet. Ili posegnite za čajem također od đumbira i limuna. Uz dodatak mente, crnog bibera i limunske trave, isti zagrijava tijelo i potiče probavu.“
  • „Nakon duge pauze od obroka, preporučujem topli obrok. Za doručak preporučujem pahuljice ili kašu od prosa. Proso organizmu pruža cink koji reguliše domaćinstvo spojeva kiselina te mnogo željeza i magnezija koji potiču razgradnju stresa. Bezglutenska heljda pruža tijelu B vitamine, a tigrasti orah potiče probavu. Kombinacija pomenutog čini savršen početak veganskog dana.“
  • „Kupke su savršeni sastavni dio svih tretmana koji uključuju post. 40 minuta u kupki temperature 36 stepeni, tijelo preko kože počinje izbacivati otrovne materije. Uz dodatak soli za kupke, koža će postati nježna na dodir.“

 

Prema gore
OKViše informacija