Active Beauty
Povezanost veganske ishrane sa ljepotom

Food blogerica Lynn Hoefer pojašnjava prednosti veganskog načina ishrane.

Povezanost veganske ishrane sa ljepotom

Ishrana, izgled i zdravlje usko su povezani. Food blogerica Lynn Hoefer govori o tome, šta cijeni na beauty hrani, o prednostima ishrane na biljnoj bazi i kako kuhati u duhu održivog razvoja. A uz to sa nama dijeli recept upravo prema tim standardima.

Jednostavni, visokovrijedni recepti u duhu održivog razvoja za Vas su na prvom mjestu. Po čemu je ovaj specifični recept karakterističan?

Kviona je bogata vitaminima i gotova je za 12-14 minuta – tako efikasna nije ni dostava pizze. Stoga je meni omiljena pseudo žitarica. Ovom receptu možete dodati povrće po želji ili koje imate kod kuće. Rasipanje namirnicama čini veliki udio svjetske proizvodnje CO2, zbog čega svako može dati svoj doprinos u tome da na odgovarajući način troši ostatke namirnica. Osim toga, ovaj recept je bogat hranjivim materijama, što ga čini takozvanom beauty hranom.

Na koji način ishrana može uticati na ljepotu iznutra?

Postoje mnoge namirnice koje nam uzimaju ljepotu, poput šećera ili umjetnih aroma. Iste nepovoljno utiču na kožu, čineći je suhom ili masnom, a uz to utiču i na kvalitet kose čime dovode do opadanja. Ako jedemo osviješteno, činimo da naša unutrašnjost zablista, jer održava prirodnu ravnotežu. Osim toga je važno da unosite raznovrsnu hranu. Zelene namirnice su hranjive, sadrže željezo i vitamin C. Crvene namirnice u sebi sadrže beta-karoten i jačaju imunitet.

Kako se hraniti zdravo?

Za isto ne postoji pravilo koje odgovara svakome. Ja, na primjer, kuham pretežno koristeći namirnice biljnog porijekla. Time mi se poboljšao krvni pritisak i osjećam se ugodnije u svojoj koži. Ono što mi je važno, jeste da je hrana ukusna ali i da fino izgleda. To poboljšava apetit i potiče želučane sokove i probavu. Osim toga sam mišljenja, da su ishrana i zdravlje – i psihičko – usko povezani. Naše misli mnogo doprinose tome kako se osjećamo; samoljubav je također važan faktor koji nam često teško pada. Važno je uzeti vrijeme za sebe i da se posvetimo svom tijelu, onome što je tijelu potrebno – bilo da se radilo o trenucima mira, kretanju ili hranjivim obrocima. A ako to povremeno znači da jedemo meso – i to je uredu. Sebe prisiljavati na neke stvari jednostavno nemaju mjesta za stolom. Moje iskustvo je pokazalo da se mnogo raznovrsnije hranim otkako koristim namirnice biljnog porijekla. Ponuda je raznovrsna i trudim se uvijek isprobati nove stvari, otkako povrće čini središte moje ishrane.

Recept: Marokanski glow bowl

Tako jednostavno se unutrašnja ljepota može prepoznati izvana: Ovaj bowl prava je hrana za dušu ali je i hranjiv. Kvinoa je bogata aminokiselinama, koje su ćelijama potrebne za izgradnju i obnovu, ali i cinkom koji jača kožu i kosu. Datule su dobar izvor magnezija i kalija što pozitivno utiče na srce. Osim toga su prirodni zaslađivač. Mnogobrojne antioksidanse tijelo dobija iz pistacija.

Recept za 2 osobe

Priprema: 20 min

Sastojci

½ crvenog luka
1 čehno bijelog luka
1 mala mrkva
1 bio narandža
(od toga 1 čajna kašika kore i 1-2 supene kašike soka)
150 g kvinoe
2 datule
1 čajna kašika kokosovog ulja
1 čajna kašika kumina
½ čajne kašike kurkume
300 ml vode
½ čajne paste od supe od povrća
2 supene kašike prženih pistacija
3 grančice mente
1 supena kašika susamovog ulja

Za pastu od supe od povrća:

400 g povrća za supu
(celer, mrkva, peršun)
80 g nejodirane morske soli

Priprema

  1. 1. Za pastu od supe, povrće za supu oprati i izrezati na komadiće. U blenderu usitniti. Dodati morsku so i nastaviti mutiti 20-30 sekundi.
    2. Luk i bijeli luk oguliti i sitno nasjeckati. Mrkvu oprati i nasjeći na kockice. Izribati koru narandže, potom istu iscijediti. Dobro oprati kvinou, a datule sitno nasjeckati.
    3. U šerpi zagrijati kokosovo ulje. U istom dinstati crveni luk. Potom dodati bijeli luk, kumin i kurkumu i pržiti kako bi se aroma začina proširila. Dodati kockice mrkve i dobro pomiješati. Potom dodati kvinou i datule te zasuti sa 300 ml vode i pastom od supe od povrća. Ukuhati, smanjiti temperaturu i ostaviti da kuha 12-14 minuta.
    4. U međuvremenu nasjeckati pistacije i listiće mente odvojiti od grančice. Grančice također sitno nasjeckati.
    5. Kvinou zasuti svježim sokom od narandže i susamovim uljem te garnirati svježom mentom, grančicama i nasjeckanim pistacijama.

Savjet: Pasta od supe od povrća može stajati 3-4 mjeseca u frižideru.

Savjet za knjigu: Veganski način ishrane od food blogerice Lynn Hoefer

„Jednostavno rajski zdravo“ (IZDANJE Jan Throebecke), nova knjiga food blogerice Lynn Hoefer, predstavlja recepte koji jačaju tijelo i jednostavno se daju pripremiti. Pritom je povrće u centru pažnje. „Kada su u pitanju moji recepti, najvažnija nije ta veganska komponenta, već da je hrana ukusna“, kaže savjetnica za prehranu porijeklom iz sjeverne Njemačke. „Stoga pozivam sve da namirnice testiraju u zavisnosti od sezone i vlastitih preferencija.“ Na taj način se i ostaci hrane odnosno namirnica jednostavno daju iskoristiti.