Menu

Pričajmo konačno o menstruaciji!

Menstruacija nije tajna.

Home » Zdravlje » Pričajmo konačno o menstruaciji! - 03.2019

Menstruacija nije tabu tema: Pored profesionalnog ginekološkog pregleda je važno otvoreno razgovarati o ciklusu žene.

Kada je Mirjam (ime je izmijenila redakcija) prvi put dobila menstruaciju, za nju je to bio pravi šok. Prije svega nije znala s kim bi o tome mogla razgovarati. Čak joj je i mama samo dala dva uloška i pružila joj osjećaj da je to nešto što se potajno mora obaviti.

Danas Mirjam otvoreno govori o svojoj menstruaciji. Osim toga, želi svom ocu i svojoj braći dati na znanje da menstruacija nije nikakva tabu tema. Jer, ona se nada da će njena braća otvoreno razgovarati sa svojim djevojkama i kasnije sa svojom djecom o bolovima, krvavim posteljinama i menstrualnim čašicama. „Da više nijedna djevojčica ne dobije osjećaj da nešto mora obaviti u tajnosti“, kaže Mirjam.

Mnoge žene i dalje nerado razgovaraju o svojoj menstruaciji. Zahvaljujući mnogim aktivistkinjama koje ponajviše online otvoreno govore o menstruaciji, tema se lagano razvija u onom pravcu u kojem bi trebala: ka sferi apsolutne normalnosti. Jer, što više djevojaka i žena zna koliko se menstruacije mogu razlikovati, tim bolje.
Tako je Mirjam, koristeći menstruacijsku čašicu, još bolje upoznala svoje tijelo. „Od kako je koristim, mnogo toga sam naučila o krvi koja me svaki mjesec napušta“, kaže ona. „Kada poznajete svoje tijelo, u njemu se bolje osjećate.“ Ta spoznaja može pomoći i drugim ženama, potvrđuje ginekolog dr. Katarin Steger-Kollar. I mnogo više: „Mnoge žene vjeruju da koristeći menstrualnu čašicu, treniraju karlične mišiće, što ublažava jake menstrualne grčeve.“

Upoznajte i spoznajte razloge boli

Kada bol jednostavno postane neizdrživa. Od svoje 14. godine, Sophie (ime je izmijenila redakcija) se već sedam dana prije krvarenja bori s jakim bolovima, uz koje normalna svakodnevnica više nije moguća. S obzirom da joj i obavljanje nužde predstavlja dodatne bolove, tokom menstruacije prestala je i da jede. Četiri godine, dva ginekologa i različiti lijekovi protiv bolova kasnije, Sophie je i dalje bez dijagnoze morala živjeti s bolovima.

Čak i kada je jedan dan ponovo kolabirala i kada su je odveli u hitnu, ljekari su joj samo rekli da je „osjetljiva“. Tek nakon što je sama počela istraživati nadošla je na temu endometrioze, dobroćudnog ali hroničnog oboljenja, kod kojeg se žarište endometrija razvija izvan sluznice materice, dakle na drugim mjestima u tijelu. I zaista, njena pretpostavka je potvrđena odgovarajućim pregledom. Od kada Sophie redovno – bez pauze – koristi antibaby pilule, više nema bolove i za budućnost želi da se više govori o ovom oboljenju. „Već pet godina se bespotrebno patim, jer ne postoji svijest o ovom veoma čestom oboljenju“, kaže Sophie.

Kako se ciklus mijenja nakon poroda

Godinu i po dana, Daniela (ime je izmijenila redakcija) pokušava zatrudnjeti i bila je presretna kada je konačno uspjela. Dva mjeseca nakon poroda ponovo je dobila menstruaciju, ali drugačije nego što je navikla. „Gubila sam više krvi nego prije trudnoće“, kaže ona, „i odjednom je krvarenje trajalo pet a ne tri dana.“

Prema ginekologu Steger-Kollar to je slučaj kod mnogih žena. „Tek nakon pola godine ciklus se ponovo stabilizuje, ali se može odvijati drugačije nego inače.“ Od poroda, Daniela koristi kondome kao zaštitu i mjeri temperaturu – naučila je da sluša svoje tijelo.

Rote und weiße Figuren aus Papier

Hormonska zaštita utiče na menstruaciju

Bianca (ime je izmijenila redakcija) je u pubertetu postala anoreksična i u kratkom vremenskom periodu je izgubila dosta na težini. To je uticalo i na njenu menstruaciju. Cijele tri godine je uopće nije ni imala. Kada je dobijanjem na težini postepeno počelo da se vraća i krvarenje, njena osjećanja su bila pomiješana: „S jedne strane sam naravno bila sretna što ponovo imam menstruaciju i što sam zdrava. S druge strane, za mene je to bio znak da sam se u dovoljnoj mjeri „udebljala“ da je mogu imati.“

S 19 godina, ljekar joj je zbog mogućnosti stvaranja tromboze – zbog poremećaja zgrušavanja krvi – propisao mini pilulu. S 22 godine ih je prestala koristiti. Od tada ne koristi hormonsku zaštitu i ponovo redovno dobija menstruaciju.

Uticaj psihe

Louisa (ime je izmijenila redakcija) je svoju menstruaciju dobijala tri puta u tri godine, nakon razvoda njenih roditelja nije je dobijala nikako. Zbog toga je sa 16 godina otišla kod ginekologa. „Ako do 16. rođendana menstruacija ne nastupi ili ako izostane više od tri mjeseca, trebali biste posjetiti ljekara“, preporučuje ginekolog Steger-Kollar.

Dijagnoza kod Louise: Sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj, koji pored problema u ciklusu kao posljedicu može imati pretilost i jaku dlakavost tijela. Kako bi Louisino tijelo naučilo pravilno se nositi s hormonima, iste je dobijala u obliku pilule. Uz pilulu nastupila je i menstruacija, ali mlada djevojka se nije osjećala dobro uzimajući hormone. Druge alternative nisu bile uspješne: Menstruaciju je dobijala samo kada bi uzimala pilulu.

Proteklog ljeta Louisa je sa svojom majkom detaljno razgovarala o stvarima koje su je opterećivale nakon razvoda njenih roditelja. Kada je nakon pilule dva puta mjesečno dodatno krvarila, otišla je na pregled na kojem se nije mogao ustanoviti sindrom policističnih jajnika. Nakon toga je prestala koristiti pilulu i zaista, nakon sedam godina je po prvi put na prirodni način dobila svoju menstruaciju.

„Sindrom policističnih jajnika se često utvrdi kod pacijenata bez detaljnih pretraga“, kaže Katrin Steger-Kollar. Pritom su psihička opterećenja najčešće slučaj za izostanak menstruacije. Kako psiha utiče na hormone nije u potpunosti utvrđeno, ali stres direktno utiče na onaj dio mozga koji stvara hormone, a koji regulišu ciklus. „Posebno kod žena koje ionako imaju neredovan ciklus, stres može izazvati izostanak menstruacije“, kaže ljekar.

Menstruacija je, dakle, apsolutno individualna tema za svaku ženu i često može biti preveliko opterećenje. Pored ginekološkog savjeta pomaže razgovor i razmjena iskustava. Jer, bez obzira koji problem imali – ima i previše onih koji će nas razumjeti.

O osobi
Dr. Katrin Steger-Kollar je u Innsbrucku studirala medicinu i stručnjak je za ginekologiju i porod. 2016. godine osnovala je svoju ordinaciju u Kufsteinu. Tu nudi savjetovanje i liječenje od mlade dobi preko trudnoće pa sve do klimakterija.

Prema gore
OKViše informacija